Звезда стала на корак од преокрета

50

Кошаркаши Црвене звезде мтс умало су направили велики преокрет против Басконије. Међутим, искусни ривал је одолео црвено-белима и на крају славио у Београдској арени резултатом 81:85.

Уз огромну потрошњу енергије и показану жељу црвено-бели су топили вођство фаворизованог ривала. Црвено-бели су минус од 12 поена претворили у вођство половином последњег периода. Ипак, хладнокрвност искусног ривала показала се у завршници меча. Прекаљени интернационалци Џенинг, Шенгелија, Тима и Бубуа погађали су из тешких позиција и на крају су Шпанци славили резултатом 81:85.

На почетку меча играло се веома чврсто на обе стране и уочи ТВ тајмаута на половини првог периода било је 9:9. Након паузе Басконија је заиграла веома добро и на крилима прекаљеног Тока Шенгелије направила серију 11:3 и повела 12:20. Одговорили су Рочести и Добрић, који је погодио уз фаул, па су црвено-бели смањили разлику. На крају прве деонице било је 17:22. Звезда је прилазила, претила и у два наврата заостатак смањила на само два поена.

Након неискоришћених прилика за изједначење, искусни ривал се распуцао. Предњачио је Мет Џенинг, али су добре роле имали и Фојтман и Тима. Серија 10:0 одвела је госте на највећих плус 12 (32:44).

Тренер Алимпијевић трагао је за правом петорком, а велику енергију у тим унео је Лесор. Украдена лопта, а потом и закуцавање били су кључни у мини серији пред одлазак на полувреме. Звезда је смањила заостатак пред одлазак на велики одмор (38:47).

Црвено-бели су ушли у друго полувреме са много енергије, а предњачио је разиграни Добрић. Погађао је и крао лопте, али су искусни ривали имали одговор. Међутим, награда за борбеност морала је да уследи. Стигла је са трибина одакле је долазила све јача подршка.

Добрићев погодак уз фаул из украдене лопте, украдена лопта Лазића која је изнедрила тројку Јанковића и публика се потпуно укључила у меч. Звезда је пришла на минус од четири поена (48:52). Изабраници тренера Алимпијевића су били у ритму, али је и Басконија играла веома добро.

Поново на корак до преокрета црвено-бели су испали из ритма. Басконија је била у жестоком ритму и тројкама направила серију 12:6 која је поново одвела госте на двоцифрену разлику (54:64). Поени Лесора уз фаул примакли су Звезду на заостатак од седам поена пре почетка последњег квартала (57:64).

Одговор на тројке ривала биле су тројке Давидовца и поени Бјелице па Басконија није стекла веће вођство. Изабраници Душана Алимпијевића показивали су карактер и нису одустајали. Након тајмаута Звездиног тренера у серију је ушао Матиас Лесор. Два поена, погодак уз фаул и погодак уз фаул. Лесор 8 – Басконија 0 и црвено-бели су коначно изједначили – 73:73! Уследили су поени Давидовца са линије пенала и стигао је преокрет – 75:73. Одговорио је Џенинг из угла, а потом и Фојтман. Басконија је отишла на три поена предности, а онда је Добрић погодио за три поена. Ипак, Тима је погодио са исте раздаљине.

Два минута пре краја Басконија је имала три поена предности. Драматична завршница није изостала, али је искуство ривала било пресудно. Играчи који имају много сличних утакмица у ногама надиграли су млади састав Црвене звезде и били хладнокрвни у одсудним моментима.

Душан Алимпијевић:

Направили смо један помак, али недовољан да се добије утакмица у Евролиги. Басконија веома добро кажњава сваку грешку. Позитивна ствар је та што су се појавили одређени млади играчи са својим улогама. Чим тај допринос имате, игра је боља, а наручито у одсуству Пере Антића. Он је имао неодложне породичне обавезе и зато је морао да отпутује хитно у Македонију.

Оног тренутка када ова екипа буде имала континуитет старијих и млађих играча, када то постане стандард. Када имате ограничавајући фактор буџета, што је нормално и свако мора да се носи у Црвеној звезди. Нема кукњаве, наша предност треба да буде младост. Али, да ли очекујете да такав млад тим буде бољи у октобру него у марту? Ја не очекујем.

Црвена звезда мтс – Басконија 81:85 (17:22, 21:25, 19:17, 24:21)

Црвена звезда мтс: Радичевић, Дангубић, Давидовац 7, Лазић 2, Добрић 17, Фелдин 10, Апић, Јанковић 8, Рочести 4 (5ас), Лесор 19, Јовановић 5, Бјелица 9 (6ск).

Претходни текстСавић: Били смо ближи победи
Следећи текстЗвездина победа у Сарајеву