Звезда срушила Барселону

49

Кошаркаши Црвене звезде мтс били су успешни на премијери Евролиге на домаћем терену. Црвено-бели су савладали Барселону резултатом 90:82 и уписали прву победу у новој сезони најелитнијег европског такмичења.

Кошаркаши Црвене звезде мтс показали су да ће и у новој сезони бити тежак противник и непремостива препрека најјачим европским тимовима. У 2. колу Евролиге црвено-бели су савладали одличну Барселону резултатом 90:82 (24:13, 20:19, 18:25, 28:25).

Изабраници Душана Алимпијевића ушли су са много енергије у меч на крилима фантастичне публике која је поново испунила дворану ’’Александар Николић’’ до последњег места. Звезда је контролисала игру – искуснији су повукли када је то било потребно, а млади играчи унели преко потребну енергију на терен.

Барселона је за цео меч водила само једном и то у завршници (79:80). Звезда није клонула, показала је карактер и своју снагу. Одбрана црвено-белих дозволила је искусном и реномираном ривалу само два поена до краја, а постигла је девет.

Црвену звезду су до победе предводили Милко Бјелица са 23 поена и Тејлор Рочести који је убацио 22 уз седам асистенција. Сјајан допринос дао је и Матиас Лесор са 13 кошева и девет скокова.

На крилима фантастичне подршке Звезда је ушла фантастично у утакмицу. Тејлор Рочести је диктирао ритам, а брз проток лопте нудио је отворене позиције црвено-белима у нападу. Бјелица и Добрић за три, Рочести из продора, Лесор снажним и ауторитативним закуцавањима, засипали су кош Барселоне. Одбрана је била веома добра и након шест минута након још једног снажног закуцавања Лесора црвено-бели су имали десет поена предности – 20:10.

До краја деонице Барселона је постигла само три поена, а од тога један кош из игре. Црвено-бели су сачували вођство одличном одбраном и на крају првог периода резултат је гласио 24:13.

Барселона је добром одбраном успела да приђе Звезди на пет поена заостатка, али је тајмаут Душана Алимпијевића у потпуности разбудио његове изабранике. Добрим решењима у нападу црвено-бели су вратили двоцифрено вођство и то серијом 11:4. На полувреме црвено-бели су понели двоцифрено вођство – 44:32.

Звезда је одолевала притиску гостију који су заиграли изузетно агресивну одбрани, а разиграо се и Томас Ертел у нападу. Барселона је пришла на седам поена заостатка три минута пре краја трећег периода, али је Перо Антић тада погодио изузетно важну тројку која је вратила двоцифрено вођство, а потом и два слободна бацања.

Међутим у завршници деонице Ертел је погодио из продора, а потом и асистирао Ориоли који је погодио тројку за 62:57 пред улазак у последњи квартал.

На почетку последњег периода Огњен Добрић је погодио две изузетно важне тројке у низу које су одбиле налет Шпанаца – 70:59. Дворана је практично прокључала, али далеко од тога да је посао био готов. Гости су одговорили серијом 6:0 – тројком Ханге и поготком расположеног Ориоле. Барселона је недуго потом пришла на четири поена заостатка након још једног коша Ханге, али је Бјелица одбио налет ривала – 75:69.

Искусни противник је претио, а црвено-бели су чували своје вођство на крилима публике. Три минута пре краја утакмице Барселона је након контранапада први пут повела на утакмици (79:80), а онда је Бјелица погодио изузетно важну тројку – 82:80.

Одговорност је била на најискуснијим члановима Звездиног тима. Петорка Рочести, Фелдин, Лазић, Бјелица и Антић имала је задатак да заустави захукталу Барселону. Одбрана је у тим тренуцима функционисала веома добро, а у нападу је Бјелица поново ’’измислио’’ поене, а нкон тога је и Рочести погодио. Звезда је имала четири поена предности на минут и 23 секунде до краја (86:82).

Црвено-бели су до краја утакмице зауставили Барселону да не постигне кош. Сјајна одбрана и одличан напад донели су Звезди на крају сигурну победу – 90:82.

Црвена звезда мтс – Барселона Ласа 90:82 (24:13, 20:19, 18:25, 28:25)

Црвена звезда мтс: Кешељ, Радичевић 4, Лазић, Лазаревић, Антић 10 (9ск), Добрић 9, Фелдин 7, Јанковић 2, Рочести 22, Лесор 13 (9ск), Јовановић, Бјелица 23.

Барселона Ласа: Серафан 16, Рибас 4, Преси 3, Ханга 10, Наваро 2, Ертел 14 (11ас), Везенков 4, Куруцс, Ориола 8, Копонен 5, Томић 10 (8ск), Моерман 6.

Претходни текстЦрвено-бели поражени у првом мечу у Румунији
Следећи текстАлимпијевић: Хвала навијачима, уживали смо