Свечано уручена донација владе Јапана Џудо савезу Србије

106

У Спортској хали „Александар Николић“ у Београду, Џудо савезу Србије свечано је уручена донација владе Јапана, вредна 34 хиљаде евра. Татами подлоге, израђене по најсавременијим стандардима, Савезу је уручио амбасадор Јапана, његоав екселенција Ђуићи Такахара. Свечаној церемонији у име Министарства омладине и спорта присуствовали су Предраг Перуничић, државни секретар и Дарко Удовичић в.д. помоћника за спорт.

Подлоге ће први пут бити употребљене на Светском купу током викенда, а касније ће их користити џудисти за припрему за домаћа и међународна такмичења, са посебним акцентом на Олимпијске игре 2020. године у Токију.

Свечана примопредаја 650 квадрата татами подлоге за вежбање уприличена је дан пре него што ће Београд бити домаћин Светског џудо купа за сениоре и сениорке. На веома вредној и значајној донацији, која је у Србију стигла из Јапана, амбасадору Ђуићију Такахари захвалио је Иван Тодоров, председник Џудо савеза Србије.

Ово још једном показује да добра сарадња између Србије и Јапана резултира једном помоћи, поготово у спорту, џудоу, који је јапански спорт. Овом приликом желим да се захвалим и његовој екселенцији на помоћи Џудо савезу и надам се да ће кроз ову донацију да се још више продуби сарадња у спорту и између Џудо федерације Србије и Џудо федерације Јапана – истакао је Тодоров.

Пројекат набавке татами подлога за Џудо савез Србије, влада Јапана започела је пре две године, и према речима амбасадора Ђуићија Такахаре, веома му је драго што ће први пут бити употребљене на овом светском такмичењу у Београду.

Било би лепо да ова донација допринесе и интензивнијем тренингу џудиста у Србији у безбеднијим условима – истакао је Такахара, а потом додао

Знам да у Србији има много талентованих младих џудиста као што је Александар Кукољ, који је освојио златну медаљу на Европском првенству у Варшави и Немања Мајдов, који је освојио златну медаљу на Светском такмичењу у Будимпешти. Знате да се 2020. године одржавају Олимпијске игре Токију, и веома се радујем што ћемо тада видети српске спортисте који ће тренирати на овим татами подлогама, како постижу значајне резултате – рекао је амбасадор Јапана, Ђуићи Такахара.

За донацију, Влади и народу Јапана захвалили су се и светски шампион Немања Мајдов и првак Европе Александар Кукољ, који су истакли да ће њима, као и млађим такмичарима, рад на овим струњачама изузетно значити.

Оно што се отприлике види са стране, оком посматрача, је да је то неки терен на којем ми вежбамо и на коме изводимо наше технике бацања и тренинге одрађујемо. Међутим, оно што је битно и што ми борци знамо, то је да прави квалитет и стандард струњача који смо добили обезбеђен. И довољан број струњача нас много чува од повреда и даје нам праве услове за вежбање и да наставимо даље – рекао је европски шампион, Александар Кукољ.

Колико је донација важна нагласио је светски шампион Немања Мајдов.

Ове струњаче ће да нам добро доћи. Уопштено, и за Џудо савез Србије и за спорт у Србији. Знамо да добри услови за тренинг праве светске резултате, као што смо показали да смо ја и Аца светски лидери, тако да ће и млађи нараштаји, у добрим условима, постизати овакве резултате. То је сигурно један почетак, и што је најбитније, штитиће нас од повреда. Имаћемо сутра најбоље струњаче на свету на овом Светском купу – истакао је Немања Мајдов, светски шампион.

За набавку татами подлога, које испуњавају најновије међународне стандарде, влада Јапана је обезбедила око 35 хиљада евра. Циљ Џудо савеза Србије је да ове подлоге користе џудисти свих узрасних категорија, за припреме и остваривање врхунских резултата на домаћим и међународним такмичењима, са посебним акцентом на припрему за предстојеће Олимпијске игре у Токију 2020. године.

Претходни текстРачић: Да наставимо са победама
Следећи текстАлимпијевић: Подржите овај млади тим (ВИДЕО)