Ветерани Звезде у Херцеговини

137

Ветерани ФК Црвена звезда гостовали су у херцеговачком граду Требињу и против вeтерана ФК Леотар извојевали убедљиву победу резултатом 7:1, (5:1).

Древни Дучићев град подно планине Леотар, на питомој и хладној реци Требишници, топло и братски је дочекао своје пријатеље из Београда. Прошло је много година од када је Требиње угостило фудбалере Црвене звезде. Oвај део Херцеговине је преплављен верним навијачима црвено-белих. Велика је и нераскидива веза између спортских пријатеља, тако да су ветерани ФК Црвена звезда радо прихватили гостовање у српској „Спарти“ Херцеговине.

Овом приликом са играчима кренуло је и доста легенди ФК Црвена звезда: Јован-Куле Аћимовић, Ратомир Дујковић, Станислав Караси, Саша Марковић, Владимир-Пижон Петровић, Милош Шестић, Бранислав Кантар, Божа Ђорђевић, новинар Бранислав Јоцић и Браца Шовран. У Требињу их је дочекао мирис медитерана, смокава, нара и лаванде, а љубазни домаћин локална самоуправа Града Требиње и функционери ФК Леотар нису скривали своје емоције приликом сусрета пријатеља после много година. Ветеране Звезде примио је градоначелник Општине Требиње мр Лука Петровић, секретар Скупштине града Велибор Бодирога, представник ФК Леотар Дучић, начелник општине, бивши фудбалер Леотара Зрилић. Александар Локнер испред СОС канала је домаћинима поклонио дресове са њиховим именима.

Требиње је интересантно и по својим мостовима, а најпознатији је Арсланагића или Перовића мост, који је подигао Мехмед-паша Соколовић. Андрић је за њега говорио да је чак елегантнији од вишеградског. Но, лепота Требиња најбоље се сагледала са брда Црквина и платоа Херцеговачке Грачанице, коју су посетили ветерани Црвене звезде у пратњи домаћина. У њој су посмртни остаци песника, Јована Дучића, чиме му је 2000. године испуњена жеља да вечно почива у најдражем граду. Прелепи видиковац и православна светиња оставили су упечатљив утисак на Звездину делегацију.

Ветерани Црвене звезде били су и гости свештенства Манастира „Тврдош“, седишта Херцеговачко-захумске епархије и високог црквеног великодостојника Атанасија Јефтића, који се у дужем разговору са ветеранима подсетио лепих тренутака нашег фудбала и показао завидно познавање најспоредније ствари на свету.

Ветерани ФК Црвена звезда су на гостовање дошли у јаком саставу, али су многи и изостали (Ђуровски, Ванић, Короман, Ораховац…). Око 1500 гледалаца, верних делија на стадиону „Плолице“, присуствовало је утакмици. На северној трибини они највернији су свих 90 минута грлато навијали за Звезду.

Звездини ветерани су домаћинима показали да су расположени за игру, предвођени некадашњим асовима: Петровићем (нажалост на самом почетку се повредио), Боровницом, Тинтором, Зорићем и Бурсаћем у неколико наврата показали су трбињцима од фудбалске вештине и лепоте игре. Као и у скоро свим утакмицама до сада, расположени Владимир Тинтор је просто решетао мрежу домаћина и прво полувреме је завршено са 5:1, уз четри гола Тинтора, један Милоша Бурсаћа, а гол за домаћина дао је Ратковић.

У другом полувремену Звезда је променила неколико играча,а домаћин је мало агресивнијом игром хтео да се покаже и да се одужи својој публици, која је здушно навијала за Црвену звезду. До краја утакмице Владимир Тинтор је био стрелац још два поготка и ова утакмица се завршила са резултатом 7:1 за Београђане.

Ово гостовање ветерана ФК Црвене звезде се показало као пун погодак. Град Требиње и њено руководство делегацији Звезде је изнело све планове везане за град Требиње и развој спорта и њихове потенцијале.Звезда је давних шездесетих година прошлог века често била на припремама у Требињу, и увек су Требињци били добри домаћини. Спортска традиција и нова спортска инфраструктура су допринели да се поново размишља на тему боравка свих Звездиних селекција у граду Требињу.

Чим је аутобус прешао Дрину и ушао у Републику Српску све до Требиња, дочекали су нас натписи: „Преко Дрине за Звезду се гине“, „Делије север“, „Звезда у срцу“, разни мурали уз пут и највећи мурал на фасади у Билећи са Звездиним грбом преко целе фасаде на четвороспратници.

Дружење и треће полувреме настављено је на вечери у оближњем етно ресторану „Стара Херцеговина“ у Тулима код Требиња на путу за Херцег Нови. Уз пригодне поклоне са обе стране, присутне су поздравили у име домаћина председник Скупштине града Требиња господин Драгослав Бањак, а у име ветерана Црвене звезде Ратомир Дујковић.

Ветерани ФК Леотар играли су у саставу:
Кимовић,Митровић, Спајић, Вукоје, Деретић, М. Рамић, И. Рамић, Мулина, Дедовић, Мишељић и Миљановић.Играли су још: Вукашиновић, Шаровић, Вицо, Ратковић, Јанковић, Јоксимовић, Вукићевић, Бараковић.

Ветерани ФК Црвена звезда играли с у саставу:
Радуловић, З. Николић, Милосављевић, Б. Николић, Боровница, Васиљевић, Петровић, Зорић, Дабић, В.Тинтор и Бурсаћ. Играли су још: Милосављевић, Миливојевић и Гукић. Тренер: Ј. Аћимовић.

Утакмицу је судио: Радослав Вукасовић из Требиња

Претходни текстНови дрес спектакуларно представљен
Следећи текстОбавештење о доласку гостујућих навијача