Отворено писмо генералног директора звездашима

56

Генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић се отвореним писмом обратио звездашкој јавности, а све са циљем презентације до сада учињеног у клубу. У плану је да директна комуникација са звездашима постане редовна на обострано задовољство. Писмо је пред вама:

Поштовани Звездаши,

игре које пружамо и резултати које постижемо овог лета у квалификацијама за Лигу Европе вратили су понос и поверење у Звездину будућност. Одрадили смо одличан прелазни рок, довели добре играче, стварамо моћан тим. Довели смо у клуб два врхунска стручњака, шефа стручног штаба Владана Милојевића и спортског директора Митра Мркелу. Полако склапамо коцкице у мозаик са којим ће сваки звездаш бити поносан. Потребно нам је време. Учинићемо све да победимо и руски Краснодар, нашег последњег ривала на путу ка групној фази европских такмичења и после 10 година обезбедимо нашој Звезди место међу најбољима.

Међутим, осећам да звездашка јавност није свесна где је Црвена звезда била пре само три године и колики је посао у протеклом периоду одрађен на путу потпуног опоравка клуба.

ФК Црвена звезда је јос у фази реструктурирања, враћања наслеђених дугова, и фази финансијске стабилизације. Опет понављам, пре три године клуб је био девастиран и разваљен, пред банкротом. Нико тада није веровао да ће само три године касније наш клуб изгледати овако. Данас имамо здраву Црвену звезду, која послује финансијски позитивно, тржисно се понаша и коју воде професионалци који знају свој посао. Дуг смо за сада спустили са 53 на 33.5 милиона евра, ускоро ћемо реализацијом наших споразума са банкама свести реалан дуг на 26 милиона евра. Тим трендом ћемо наставити и у будућности. У наредне 2-3 године Црвена звезда ће бити на позитивној нули и тада се можемо окренути остваривању искључиво спортских циљева. Зато молимо звездашку јавност да током ове фазе стабилизације буде стрпљива у захтевима за високим спортским резултатима, мада и сада имамо јасан циљ – враћање шампионске титуле на наш стадион и пласман у европско такмичење. Направићемо ми Црвену звезду поново великом, а њеним резултатима ће се поносити сваки прави звездаш. Само нам је потребно време.

Сада имамо одређене приоритете из којих произилазе и одређене инвестиције, али не одустајемо ни од спортских резултата.

Планиране инвестиције су:

а) Инфраструктура омладинске школе. Услови за рад наше деце су недопустиво слаби, постали су неодрживи. Деценијама у инфраструктуру омладинске школе није улагано ништа. Да би се талентована деца развијала у озбиљне играче морамо им омогућити добре услове.

Планирани радови:

– три нова терена са вештачком травом великих димензија

– рефлектори над свим новоизграђеним теренима

– покривена сала са вештачком травом димензија 80×40 м

– интернат за становање са модерном кухињом за играча омладинске школе

Укупна вредност изведених радова ће бити преко 1.5 милион евра а рокови завршетка надамо се до краја године.

б) Довођење свих талентованих играча Србије у омладинску школу Црвене звезде. У протекле две године смо довели много талентованих играча али је додатна селекција неопходна. Овим путем ћемо наставити и у наредном периоду и за тај пројекат нећемо жалити финансијска средства.

ц) Реконструкција западне трибине. Жеља нам је да подигнемо ниво комфора за све наше навијаче. За сада би кренули са реконструкцијом централног дела западне трибуне – блок 4. Демонтираће се постојеће пластичне столице и на њихова места ће бити постављене нове, удобније и комфорније столице. На тај начин ће се смањити капацитет тог дела западне трибинае до 30% али ће ниво бити подигнут на много виши ниво. Блок 4 ће имати посебан улаз на стадион, посебне тоалете и друге погодности.

д) Враћање старих дугова банкама по потписаним споразумима. Оно што смо обећали на скупштини клуба то смо и реализовали – кипарској Марфин банци је у предвиђеном року уплаћен милион евра и отписан нам је преостали део дуга у износу од 5.5 милиона евра. Сада настављамо са реализацијом потписаног споразума са домаћим банкама где нам је већ отписано 50% дуга ако у наредних 18 месеци исплатимо преосталих 50%. На тај начин ћемо реалан дуг свести на 26 милиона евра.

е) Јачање тима за освајање титуле и улазак у УЕФА такмичење. Без обзира на све ове напред зацртане циљеве, без чије реализације Црвена звезда дугорочно не може напред, сигурно је да се нећемо одрећи ни спортских резултата. Зато смо и појачали тим на свим позицијама, презадовољни смо одрађеним прелазним роком и сигурно ћемо имати много моћнији тим него прошле године. Много смо инвестирали у овај тим и много од њега очекујемо. После сјајних игара у Европи дошло је до велике потражње за нашим играчима, свакога дана добијамо понуде. Али једно је сигурно – ниједан наш играч није на продају док се не заврше европске квалификације. У исто време дајемо шансу и Звездиној деци а како време буде одмицало наши млади играчи ће имати све већу минутажу. Све то се заокружује кроз озбиљан и систематичан рад нашег шефа стручног стаба Владана Милојевића и његових сарадника.

Црвена звезда послује тржисно и транспарентно и све инфраструктурне пројекте ће финансирати из сопствених средстава. Једним делом од средстава из наших спонзорских уговора са компанијама Газпром и Телеком, а већи део од прихода које смо остварили добром трансфер политиком овога лета.

Црвена звезда је од трансфера у јулу 2017. године остварила до сада 10 милиона евра и то на следећи начин:

5 милиона евра продајом Луке и Ивана Илића

2 милиона евра продајом Рисртића

1.3 милиона евра продајом Плавшића

1.2 милиона евра продајом Манојловића

0.5 милиона евра продајом Руиза

За све трансферисане играче оставили смо проценте од наредне продаје што значи да Црвена звезда мозе очекивати додатне приходе од свих ових играча.

Морамо да истакнемо и да смо за трансфер Јовановића из Зенита у Бордо зарадили додатних 400 хиљада евра а од квалификација за Лигу Европе само од УЕФА кроз бонусе до сада већ зарадили милион евра. Када се на све то дода приход од улазница и ТВ права са задовољством можемо да констатујемо да је Црвена звезда овога лета приходовала 12 милиона евра.

Када се зна да смо и у предходне две године приходовали преко 20 милиона евра од трансфера играча, јасно је да смо од Црвене звезде направили одржив систем који мозе самостално да опстане на тржисту. Али и даље плаћамо цех лошег пословања из претходне деценије – УЕФА нам је запленила 2.5 милиона евра будућих прихода од европских такмичења због изгубљеног спора за трансфер из 2006, а појавила нам се и тужба бившег играча пред редовним судом вредна милион евра за трансфер из 2002. године. Међутим, спремни смо на све тешкоће које нас чекају на путу коначне стабилизације.

Наставићемо са одговорним пословањем и у наредном периоду, поштујући финансијски фер-плеј и успешно пролазити све контроле УЕФА мониторинга за добијање лиценце. Црвена звезда је данас здрав клуб са великом перспективом што потврђују и извештаји независних финансијских ревизора ангажованих од стране УЕФА.

Шампионска титула мора бити основни спортски циљ, али пре тога имамо двомеч са руским Краснодаром и без обзира на снагу њиховог тима и богатство њиховог власника, морамо веровати у победу. Ако будемо искрено веровали у победу, онда ћемо и победити.

На крају, желим да кажем хвала оним људима који су веровали да смо способни и стручни да можемо од Црвене звезде направити клуб којим ће се звездаши поносити.

Црвена звезда је коначно на правом путу, звездаши будите поносни!

 

Претходни текстРакићевић: Предстоји нам тежак рад
Следећи текстБоаћи: Са Звездом могу све