Терзић: Звездаши, будите поносни

82

Генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић осврнуо се на актуелни тренутак у клубу. Говорио је о сјајним играма наших фудбалера у европским квалификацијама, о одличном старту домаће сезоне, као и о плановима Црвене звезде за будућност.

Звездаши могу да буду поносни на оно што смо ми урадили у претходном периоду. Финансијска стабилизација клуба поставља темељ будућности Црвене звезде. Много смо урадили на том путу, смањили смо дуг на 33 милиона, а радимо на томе да он ускоро износи 26 милиона евра.Када вратимо све дугове претходних управа и свој рачун доведемо на нулу можемо да се окренемо у потпуности прваљењу спортских резултата. Звезда мора да реновира темељ своје куће. На добром смо путу, урађене капиталне ствари. Ово што смо успели од када смо у клубу су историјске ствари за Црвену звезду, а тек са временске дистанце биће јасно читавој звездашкој јавности колико је то битно. Било како било, нама је приоритет стварање моћног тима, морамо да побеђуејмо све противнике, морамо да освојимо титулу и у овом тренутку сви ми морамо да верујемо да можемо да прођемо Краснодар, без обзира на њихово богатство, да смо боља екипа и да нам је место у Лиги Европе. Игре које смо пружили у претходом периоду дају нам за право да верујемо да имамо моћан тим који може да се судари са сваким клубом. Краснодар можда није атрактиван противник као Милано, Бриж и Динамо, али Динамо и Бриж бисмо мног лакше прошли и прижељкивали смо да извучемо неког од њих. Најгоре нам се десило, добили смо неатрактивног противника са нелимитираним буџетом који може да доведе било кога. Буџет за играче им је око 80 милиона евра, међутим поштовање финансијског фер-плеја их спречава да доводу играче од 15 или 20 милиона. Краснодар је сигурно један од најорганизованијих клубова у Русији, са најбољом инфраструктуром, са пребогатимвласником коме је фудбал пасија и приоритет му је да свој клуб подигне на пиједестал европског фудбала. Међутим, имаће тешку препреку у виду Црвене звезде испред себе, мушки ћемо се ботири и веровати да је нама, а не њима место у Лиги Европе – рекао је Терзић.

У току летњег периода Црвена звезда је приходовала 12 милиона евра.

До сада смо само од продаје играча приходовали 10 милиона. За браћу Илић смо приходовали 5 милиона евра, за Ристића 2 милиона евра, за Плавшића милион и 300 хиљада, голамана Манојловића милион и 200 хиљада, а Руиз је продат за 500 000 евра. Приходовали смо округло 10 милиона, а из овог прелазног изашли смо јачи и бољи, нисмо ослабљени за разлику од претходних сезона да би клуб могао да преживи. Нисмо продали ниједног играча који је имао запажену улогу, уз дужно поштовање свим продатим играчима. када се на то дода приход од око 400 хиљада евра за трансфер Вукашина Јовановића из Зенита у Бордо, зарадили смо од УЕФЕ око милион евра за улазак у плеј-оф, а ту су и ТВ права и улазнице Црвена звезда је приходовала око 12 милиона евра у јулу месецу. Препознали смо законе фудбалског тржишта у Европи, овај клуб воде стручни и професионални људи који су свима показали како треба да се води клуб као што је Црвена звезда. Наставићемо са транспарентним пословањем, свака три месеца имамо ригорозне контроле независног финансијског УЕФА ревизора и могу да кажем да поштујемо транспарентније него много привредна друштва у Србији. Много је разлога за задовољство и на пословном и на спортском плану и звездаши ће имати чиме да се поносе, као што се сада поносе снашим резултатима.

Генерални директор изнео је процене о озбиљности повреде Бранка Јовичића.

Ово ми је за три и по године најтеже извојевана победа јер, можда је сурово рећи, да сам морао да изаберем последњег играча који ће да се повреди на јучерашњем мечу то би био Јовичић. Он је мотор, турбина овог тима, давао је ритам целој екипи и једино за њега немамо праву замену. Када смо сазнали прве процене синоћ након утакмице била је предвиђена пауза од пет недеља. После снимка и јутрошњег конзилујума лекара, уз помоћ министра здравља Златибора Лончара коме дугујемпо огромну захвалност, сазнали смо да је Јовичићу напукла џонсонова кост у метатерзалном делу. За ту врсту повреде пауза је десет недеља. Највероватније неће требали операција, али то не умањује повреду. Дуга пауза је пред њим и то значи да је он згубљен за читаву јесењу полусезону. Сведоци смо сви какав је то старт на утакмици над њим био, а нека надлежни органи објасне зашто није санкиционисан чак ни прекршајем. Сви знамо да за прелом мора да се додели црвени картон. Нама је сада најмање битно како је кажњен Дринчић који еј стартовао над њим, важно нам је да се он опорави.

Стручни штаб Црвене звезде ради на проналажењу замене за повређеног Јовичића.

Спортски директор Митар Мркела и тренер Владан Милојевић целу ноћ су провели у консултатцијама пошто до поноћи морамо да пријавимо листу играча за Краснодар, а имамо право на још једног бонус играча. Да ли ће замена бити из наших редова или ћемо тражити играча тог профила у иностранству видећемо. Замена за Јовичића нам је данас приоритет. У домаћем првенству нема фудбалера који му по квалитету одговара. До среде морамо да решимо да ли ћемо довести играча на позајмицу, или ћемо се одлучити да неким рокадама које ће направити фудбалери из наших редова дођемо до истог модела игре који смо имали против Спарте.

Генерални директор осврнуо се на учинак појачања која су доведена у овом прелазном року, посебно на Бразилца Рикардиња.

Ако довдете десет играча и од њих девет буду права појачања, уклопе се фантастично чак и без игре, не знам зашто сви питају само за тог једног који није у старту на свом врхунцу. У свету фудбала знате да негде неки играч експолодира, негде буде на нижем нивоу него што су његови квалитети. Треба да се погоди систем игре, тренер, атмосфера… Не памтим када смо овако успешан прелазни рок, невероватно је да су се овом брзином уклопили и Борјан, Савић, Радоњић, Родић, Јовичић. Видећемо каква ће ситуација бити са Рикардињом јер смо свели број странаца на пет, тако да немамо ту врсту притиска. Сигурно му треба времена, има сјајну каријеријеру иза себе, показао је да има квалитетза Црвену звезду. Он је повредио скочни зглоб па није био у протоколу за меч са Чукаричким, али најважније је да Владан Милојевић чврсто верује у њега. Неком треба више времена да се прилагоди, а ми не журимо нигде, све одлично функционише и верујем да нећемо имати проблема. Сви смо сведоци колико је фудбалска јавност била неправедна према странцима у Звезди. Многи су их просле год приказивали као преплаћене и недовољно квалитетне, а данас су њих четворица кичма нашег тим – Доналд, Боаћи, Канга и Ле Талек. Они ни по коју цену не могу да напусте клуб, ту одлуку смо донели на жељу тренера Милојевића. Многи су управо њих четворицу кудили, а исти су били и прошле сезоне. Требало је само да се ускладе приступ, игра, саиграчи, целокупна атмосфера… Имамо милонске понуде за наше странце, али не желимо да разговарамо на тему одласка докле се не заврше европске квалификација, а ни тада не знам шта треба да се догоди да бисмо их продали. У овом моменти имамо стабилне финансије и нема потреба да прихватимо било какве понуде. Зато ће понуде за нови уговор сигурно добити Доналд, Канга, Ле Талек и Срнић, који је право освежење. Њему је недостајало самопоуздање које је добио са новим тренером. Што се тиче браће Илић за њих смо од Реала са Нишаве за 350 хиљада евра откупили власништо пре продаје Манчестер Ситију. У уговору са тимом из Манчестера клаузуле о њиховој минутажи унели смо по томе колико тренеру Милојевићу одговара. Нисмо хтели шефу стручног штаба да ставимо омчу око врата. Лука ће играти 12 утакмица по 60 минута, а Иван 5 утакмица.

Генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић противи се измени Статуса који ФСС има у плану.

Не може Извршни одбор да бира Скупштину, то је правни злочин. Сви клубови у Суперлиги су се усагласили са нама око промена које смо предложил, али нико неће то јавно да каже да се не би замерио, јер је уведена страховлада од стране Славише Кокезе. Њима није у интересу да немају свог представника у Скупштини, али сви ће гласати за тај предлог. Ми се не залажемо само за себе, већ за све клубове у Србији. Звезда је велики клуб, институција и не плаши се никог, зато једини смемо да иступимо. Ми имамо снагу и моћ да се сударимо са Кокезом, а други клубови је немају. Партизан је такође има, али нека објасне зашто и они ћуте. Ниједном клубу није у интересу да се споје Суперлига и Прва лига, нити да Заједница узме ТВ права или да плаћају два посто за трансрере својих играча. Натерани су да то прихвате и неће да се замерају као ФК Рад када је показао понос и достијаснтво српског фудбала на пролеће, па је дошао на тапет председника ФСС и имали су много проблема у такмичењу. Суштина је да председник ФСС хоће да направи Статут где неће имати корективни механизам изнад себе. По Статуту Скупштина бира председника, а он прави Статут где ће сам постављати те људе. Ом хоће да клубовима одузме моћ да немамју право гласа у Скупштини. Предуго смо сви у фудбалу, ја ценим себе и свој клуб превише да бих могао да гласам против свог клуба. Црвена звезда аима преча посла од тога, велики смо и нико не може да угрози наш интерес.

Џон Руиз налази у Саудијској Арабији на преговорима око трансфера.

Руиз је млад играч који је харао у Лиги Европе у дресу Дњепра, али овде му се нису поклопиле све коцкице. Он је на преговорима са новим клубом, дошао је без обештећења, а требало би да нам донесе 500 000. Он је опростио клоубу део дуговања.

Речи је било и о проценту власништва које Црвена звезда има над талентованим Немањом Радоњићем.

Када хоћете да доведе играча који вам треба, а нама је Немања био потребан, ви нисте једини субјект у тим преговорима. Имали смо и другу страну која је била много компликована, јер је много људи учествовало. Проценили смо да немамо на тржишту ни приближно тако квалитетног играча и зато смо се одлучили за Радоњића. Он је доведен на позајмицу са забраном трансферисања у наредне две године. Он је играч Роме који је практично на вишегодишњој позајмици у Звезди и ми у наредне двегодине немамо могуцност продаје. Немања је са Звездом потписао још један, трогодишњи уговор који ступа на снагу од 2019. године и тек када он почне ступа на снагу 60 колико је он у нашем власништву. До тада је 100 посто Ромин фудбалер. Лично не могу да препознам Немању, више није дечак, сада је озбиљан човек. Оне је фудбалер за пример. Као да су скинули враџбине са њега, понаша се у раду, на тренинзима, на сваком месту баш онако како би један играч Звезде требало да се понаша – поручио је Терзић.

Претходни текстАлимпијевић: Започињемо нови циклус
Следећи текстШеле, срећан рођендан!