Црвена звезда – Спарта Праг 2:0 (1:0)

193

Фудбалери Црвене звезде остварили су велику и веома значајну, резултатски готово савршену победу против Спарте из Прага!

Какав спектакл на стадиону Црвене звезде у трећем колу квалификација за Лигу Европе. Изабраници Владана Милојевића играју европски фудбал. Ричмонд Боаћи и Гелор Канга својим головима пробудили су наду армији навијача црвено-белих да најтрофејнији српски клуб после пуне деценије може поново у крем клубова Старог континента. Екипа Итаијана Страмаћони била је немоћна пред налетима тима из Љутице Богдана.

Прошло је неколико година откад је последњи пут публика са Маракане отишла задовољна кућама као што је то случај после данашњег сусрета. Од прве секунде растрчали су се силно мотивисани играчи Црвене звезде. Хук са трибина додатно је утицао на то да реномирани чешки тим који је овога лета потрошио више од десет милиона евра на појачања буде сатеран на своју половину. У првих четврт сата игре могло се наслутити да ће ово бити „звездано вече“. Поништен гол Боаћију због офсајда и неколико несигурних реакција дефанзиваца гостију додатно су подигли самопоуздање Звездашима који су данас на терен изашли у новим дресовима.

Оно што се налућивало од самог старта меча збило се у 13. минуту када је Канга лукаво гурнуо лопту ка Боаћију који је ћушнуо лопту поред голамана Спарте Дубравка Мартина за експлозију на стадиону. Немогуће је данас издвојити некога у тиму Владана Милојевића. Од Борјана до Боаћија и касније послaтих на терен резервиста, сви заслужују похвале за хтење, борбеност, концентрацију и наравно вечерас приказан квалитет игре. Владан Милојевић данас је на пољу тактике и припремљености тотално засенио колегу на другој клупи. Млади стручњак вечерас је магистрирао, следеће недеље у Прагу браниће докторат.

Средином терена господарили су Јовичић и Доналд, док је ритам навали давао Канга. Неуморни Боаћи изгарао је за сваку лопту, бекови Стојковић и новајлија Родић, заједно са партнерима, Милићем и Рикардињом, касније Гобељићем и Радоњићем потпуно су затворили и отупрли покушаје пробоја Спартиних играча. Један од најактивнијих међу гостима, био је Срђан Плавшић који је награђен великим аплаузом Звездине публике. У паузи између полувремена уследила је свечаност уприличена за Александра Луковића, донедавног капитена који се опростио од активног играња фудбала.

У наставку сусрета очекивао се одговор Спарте, али њега није било. Чеси су једва успели једном да запрете голу Борјана који је сигурношћу и правовременим интервенцијама додатно уливао самопоуздање Вујадину Савићу и Дамјану Ле Tалеку који су у џеп ставили навалу ривала. Ако је неко сумњао у дефанзивне способности црвено-белог тима, вечерас су му отклоњене све дилеме. О доминацији двојца штопера Црвене звезде говори и то што снажни и високи Марк Јанко готово да није успео да добије ниједан ваздушни дуел.

Други пут стадион „Рајко Митић“ експлодирао је у 65. минуту. Гелор Канга се неколико пута током утакмице намештао на шут, пребацивао лопту са ноге на ногу, тражио слободан простор и коначно дочекао. Одапео је бомбу са више од 20 метара и натерао Дубравку на нову капитулацију. Тим Владан Милојевића је већ тада имао одличан резултат пред реванш, међутим, мало је фалило да Немања Радоњић на свом дебију постигне и трећи погодак за црвено-беле. Скинуо је са рамена свог пратиоца ушао искоса са леве стране у казнени простор, протурио чувару мреже гостију лопту кроз ноге, али нажалост није имао среће, јер се лопта од стативе одбила у поље.

До краја меча било је још опасних контранапада најтрофејнијег српског клуба, али не и промене резултата.

Одличан резултата Црвене звезде пред реванш у Прагу, али далеко од тога да је све решено. Мораће црвено-бели да поново игру приказану данас како би елиминисали чешки клуб. Такође, пре реванша следи гостовање Раду на Бањици у коме је императив освајање нова три бода.

За све приказано данас, за пуно срце, за игру, за хтење, за голове, за понос свих Звездаша.

Браво Звездо!

Црвена звезда – Спарта Праг 2:0 (1:0)

Стадион: „Рајко Митић“. Гледалаца: 32.816. Судија: Сергеј Лапочкин (Русија). Стрелци: Боаћи у 13′ и Канга у 65′

Црвена звезда: Борјан, Стојковић, Ле Талек, Савић, Родић, Доналд, Јовичић, Канга, Милић, Рикардињо, Боаћи.
Резерве: Кахриман, Милијаш, Аџић, Бабић, Пешић, Радоњић, Гобељић.

Спарта: Дубравка, Каја, Мандјек, Фридек, Штетина, Плавшић, Јулиш, Караваев, Јанко, Вилајелу, Маречек.
Резерве: Коубек, Ћивић, Бен, Сачек, Лафата, Мавуба, Захустел.

Претходни текстАлександар Луковић завршио каријеру
Следећи текстКанга: Исто овако у реваншу