Звезда против Чеха

105

Жребом у Ниону одлучено је да ће се Црвена звезда по четврти пут у својој историји састати против неке екипе из Чешке.

По први пут у званичним утакмицама у европским такмичењима састаће се Црвена звезда и Спарта из Прага. До сада, црвено-бели из Београда успели су само једном да елиминишу ривала, а два пута су бележили неуспех.

Први сусрет одигран између Црвене звезде и једног чешког тима одиграо се 21. октобра 1981. године у осмини финала Купа европских шампиона. Црвено-бели су тог дана гостовали у Острави и играли су утакмицу против Банјика. Чешки тим је био успешнији и славио је победу резултатом 3:1, и Црвену звезду је у Београду 14 дана касније чекао тежак задатак. На Маракани се окупило близу 70.000 гледалаца који су веровали да Звезда може да надокнади минус из прве утакмице. И јесте!

У 16. минуту црвено-бели су повели 1:0. Након гужве у казненом простору и ударца Милка Ђуровског који је зауставио голман Банјика, одбијену лопту сачекао је Бошко Ђуровски и главом је спровео у мрежу. При резултату 1:0 отишло се на одмор. У другом полувремену Црвена звезда је успела да постигне још два гола, и пласира се у наредно коло. У 51. минуру на асистенцију Милка Ђуровског одлично је реаговао Душан Савић и главом закуцао лопту у мрежу. Све дилеме отклоњене су у 62. минуту када је Црвена звезда постигла и трећи гол главом; тачније, Владимир Петровић се „поклонио“ након центаршута Миловановића и донео велико славље навијачима.

На наредно одмеравање снага Црвене звезде и једне чешке екипе чекало се до 2006. године. Нажалост, Црвена звезда у два меча није успела да надигра Слован из Либереца. Прва утакмица одиграна је у Чешкој, 14. септембра 2006. године у оквиру квалификационе рунде за Куп УЕФА. Звезда је претходно елиминисана од Милана у 4. колу квалификација за Лигу шампиона. Слован је тај меч добио 2:0, а 14 дана касније у Београду поново је био успешнији чешки тим који је славио победу од 2:1. Једини стрелац за Црвену звезду био је Бразилац Аилтон.

И коначно, последње одмеравање снага Црвене звезде и Чеха догодило се против највећег ривала Спарте — Славије из Прага. На крилима великог преокрета и победе против Динама из Тбилисима, екипа коју је са клупе предводио Владимир Петровић Пижон имала је тежак задатак да елиминише добру чешку екипу. И овога пута, Звезда је најпре била гост. Двадесетог дана августа 2009. године, црвено-бели су претрпели тежак пораз у Чешкој, и у Београд су се вратили са чак три гола минуса, успут не успевши да постигну ниједан гол на страни. Ипак, у Београду је све могуће, и у то су веровали навијачи који су упркос поразу у Чешкој напунили Маракану, а на северној трибини је осванула и добро позната кореографија „4:0“.

Мало ко није веровао да је резултатско чудо могуће након што је Црвена звезда повела 2:0! Владимир Богдановић је у 23. минуту са беле тачке довео Црвену звезду у предност, а на 2:0 повисио је Славко Перовић у последњем минуту првог дела игре. Многи и даље памте прилику Марка Блажића која је могао да анулира предност Чеха и… Ко зна шта би било? Овако, нажалост, Славија је успела да постигне гол, и иако је Црвена звезда славила, елиминисана је из даљег такмичења.

Црвена звезда и Спарта из Прага, први пут. Коме ће предстојећи двомеч остати у лепшем сећању?

Претходни текстВетерани Звезде гостовали у Шипову
Следећи текстМилојевић: Очекујем одличну утакмицу