Звездине одисеје

169

пише: Жарко Дапчевић – Даба

Прочитах у вестима да је Кошаркашки клуб Жалгирис добио највеће појачање за следећу сезону 2017-18 када је Евролига у питању. Није никакав вансеријски играч, али да је највеће појачање, то свакако јесте. У новом формату Евролиге где имате загарантованих 15 путовања са једног краја Европе на други, појачање у виду обезбеђених чартер летова за свих 15 путовања је огромно, можда и највеће појачање за кошаркаше Жалгириса.

То ми је дало одличан шлагворт за наредни текст, а успут сам пронашао још неке занимљивости из Звездине историје, апропо тих путовања или Звездиних одисеја које је имала одвајкада. И није то само нови тренд који се хронично у задњих неколико година дешава кошаркашима Звезде.

Па да почнемо од почетка

Спарта Бертранж – Црвена звезда 5.11.1969.

Након одиграног првенственог дуела у Задру почетком новембра 1969, кошаркаши Звезде су се аутобусом (!) упутили у далеки Луксембург где су играли против шампиона те државе, екипе ББЦ Спарта из Бертранжа. Због дефекта на аутобусу (пукао је ветробран) стигли су на сам дан утакмице, у раним јутарњим часовима, 5. новембра 1969. Иако знатно ослабљени, без Симоновића, Славнића, Сарјановића и Ракочевића, црвено-бели су забележили прву победу у европским такмичењима. Били су бољи од домаћина резултатом 112-92.

Панатинаикос – Црвена звезда 10.12.1969. године

Црвена звезда је кренула пут Атине на реванш утакмицу, али због изузетно лоших временских услова који су владали тада изнад Београда, лет је био отказан па су преноћили у хотелу “Праг“, да невоља буде већа нису се најближима јављали, а један авион у Европи је тога дана доживео несрећу. Тада нажалост нису вести тако ишле као данас већ је то много спорије све ишло. Док се сазнало шта где и како међу породицама Звездиних кошаркаша је било јако драматично. Пошто није било другачијег начина кошаркаши Звезде су сутрадан отпутовали возом, али и он је каснио због лоших временских услова па је утакмица морала бити померена за један дан. На крају Звезда је срећно допутовала после великих мука до Атине где је на старом стадиону на којем су одржане прве савремене Олимпијске игре одиграла меч са Панатинаикосом и изгубила са 83-75. Звезда је ипак прошла даље јер је у првом мечу победила са већом разликом 91-66.

Југопластика – Црвена звезда 26.02.1972. године

У 15. колу требао је да се одигра дерби првенства у Сплиту између Југопластике и Црвене звезде. Дан уочи утакмице кошаркаши Звезде требало је да допутују авионом, али тог дана авион за Сплит није полетео. Алтернативно решење био је воз. Уместо да стигну на време, стигла их је још једна невоља. Због саобраћајног удеса на прузи и после 21 сата путовања, у Сплит су дошли само један сат пре почетка утакмице. И кад се помислило да је ту крај недаћама, десио се нови пех; судије из Словеније Облак и Кавчић, као и делегат меча Хојс, нису се појавили у дворани! Утакмица је била одложена. Челници Звезде су предлагали да се одигра пријатељски меч, али до договора није дошло. Сат и по после заказаног термина за почетак меча делегат и судије су напокон стигли у Сплит, али су обе екипе већ отишле из хале. И судије су као, и кошаркаши Звезде, имали проблема са железничким превозом и зато су закаснили. Нови меч је заказан за 18.04.1972. године где је Југопластика победила са мимималним резултатом 93-92 и тако обезбедила мајсторицу која се играла у Љубљани за наслов првака где је Црвена звезда била боља и освојила те годину титулу првака Југославије.

Левис Фламингос – Црвена звезда 01.11.1973. године

Црвена звезда је у оквиру 1/16 финала Купа шампиона гостовала код холандског представника Левис Фламингоса где ја некон јако слабе игре била поражена са резултатом 88-72. За недељу дана уследиће реванш Када је Звезда надокнадила ту разлику и победила резултатом 107-74. Али да се вратимо ми на овај први меч. Звезду је након овог меча очекивао изузетно важан сусрет у домаћем шампионату где је у оквиру 3. кола дочекивала екипу Радничког са Црвеног крста. Првобитно је било планирано да кошаркаши Звезде преспавају у Холандији, а потом у петак поподне крену за Београд, међутим због важности утакмице са Радничким они су се одмах након банкета у хотелу „Ипенхоф“ упутили на аеродром где су исте вечери након утакмице отпутовали за Београд.

Након што су прелетели Загреб добили су информацију да због густе магле која се надвила над аеродромом „Сурчин“ неће моћи да слете тамо, већ су продужили ка Сплиту на аеродром у Каштелима. Прво су чекали аутобус који би их одвео до хотела како би могли макар неколико сати да се одморе. Лет из Сплита за Београд заказан за 9 сати ујутру је померен за 10 и 30, па су кошаркаши Звезде у Београд слетели тек у 11,45. Утакмица против Радничког је због новонастале ситуације морала бити померена за недељу. Црвена звезда је добила тај дерби меч са резултатом 82-78.
Треба поменути још један занимљив детаљ, наиме кошаркаши Југопластике су у оквиру Купа победника купова играли у Бугарској са екипом Левског из Софије, и они су до Београда дошли аутобусом, али из Београда до Сплита носи могли авионом из истоветних разлога као и кошаркаши Звезде, па су они били такорећи заробљени у Београду, а Звезда у Сплиту. На крају све се добро завршило по обе екипе.

Босна – Црвена звезда 07.03.1987.

Мечеви између Црвене звезде и сарајевске Босне су у старој Југославији представљали прави дерби и били посластица за кошаркашке сладокусце. Гостовања Звезде у Сарајеву су увек била јако тешка и Звезда се доста пута се враћала у Београд без бодова. Сарајевски студенти су увек били тврд орах на свом буњишту. Црвена звезда је на својим путовањима кроз своју историју свашта доживљавала, између осталог и да се путује три дана до Ријеке, али то су били први послератни дани, па за то време није било ни чудо с обзиром да инфраструктура Југославије је била разорена ратом. Било је много сусрета између ова два тима која су била за памћење и препричавање, али гостовање Звезде у Сарајеву у 21. колу 7. марта 1987. године Звезда ће дуго памтити. Путовање из Београда до Сарајева је за експедицију Црвене звезде трајало пуних 24 сата.

Наиме, кренули су аутобусом за Сарајево, а онда се аутобус покварио, па су играчи Црвене звезде и стручни штаб морали да преноће у Тузли. Сутрадан, када су кренули из Тузле за Сарајево аутобус се код Олова опет покварио па су кошаркаши Звезде и стручни штаб били приморани да крену аутостопом за Сарајево. То путешествије је трајало читавих 24 сата, али није омело кошаркаше Црвене звезде да нанесу један од најтежих пораза када су у питању међусобни сусрети ова два тима. Црвена звезда је одличном игром поготову у првом полувремену обезбедила убедљиву победу од 105-88. Најбољи и најефикаснији појединац сусрета код победничке екипе је био Зуфер Авдија са 33 поена, док код поражене екипе најефикаснији је био Вучевић са 22 поена. Ето, Звезда ће памтити ово гостовање и овај сусрет и по лепим, а богами и по ружним стварима; на крају битно је да се све добро завршило, то путешествије је напослетку зачињено победом. Звезди је ова победа доста значила пред плеј-оф, јер до тог сусрета Звезда је била на четвртој позицији и имала два бода више баш од сарајевске Босне која је била на 5. месту и која је чекала кикс Звезде.

Билбао – Црвена звезда 11.02.2014.

У оквиру 5. кола Еврокупа Црвена звезда је гостовала екипи Билбаа. Пошто није имала директан лет до Билбаа морала је да иде околним путем, па је кренула у 4 ујутро до Франкфурта да би тамо сачекала нови лет ка Шпанији. Међутим њиховим мукама ту није био крај јер су због великог невремена које је владало у регији око Билбаа морали да продуже пут Мадрида, а одатле заједно са осталим путницима из авиона аутобусом пет сати новог путовања. С обзиром да су аутобус делили заједно са осталим путицима из авиона смештај у аутобусу за њих је био изузетно отежан. И поред свих тих недаћа и мука које су имали приликом доласка у Билбао кошаркаши Звезде су остварили изузетно важну победу на гостовању са резултатом 85-81.

Нептунас – Црвена звезда 23.10.2014.

Црвена звезда у оквиру другог кола Евролиге гостовала у Литванији екипи Нептунаса из Клаипеде. По првобитном плану требало је да путују до Москве, а одатле такође авионом до Риге, а потом још 300 километара вожње аутобусом до обала Балтика и Клаипеде. Међутим све се то изјаловило. Црвена звезда је пред ово гостовање у Литванији и екипи Нептунаса прошла праву голготу. Због штрајка запослених у авио компанији „Луфтханса“ преко које је већ раније био уговорен лет за Нептунас, Звезда је морала да алтернативним правцима долети до Литваније, где је имала два лета са петочасовним чекањима на аеродромима и после 14 сати путовања коначно стигла у Клаипеду! Али то није био крај њиховим мукама, када су се коначно стигли на одредиште сачекао их је још један шок, наиме у хотелу где су били смештени није радило грејање, па су их чекале потпуно хладне собе. Ништа боље није било ни у повратку из Литваније, путовали су до Загреба да би наставили ка Задру где их је чекао увек неугодни домаћин у 5. колу Аба лиге. Звезда је на жалост овај меч у Литванији изгубила са резултатом 83-81 и то поготком Василијуса у задњој секунди напада, а 3 секунде пре краја меча.

Кошаркаши Звезде спавају на клупама на аеродрому у Казању

Уникс – Црвена звезда 10.11.2016.

Црвена звезда је у оквиру 6. кола Евролиге гостовала у Русији у Казању екипи Уникса где је водила већим делом меча у задњим секундама ипак изгубила већ добијен меч са резултатом 65-62. Пораз у Казању од екипе Уникса није оно најгоре што је снашло кошаркаше Црвене звезде. После утакмице у Казању требали су авионом да се пребаце до Москве, а одатле до Загреба где је требало да одигра наредну утакмицу против Цибоне. Међутим пошто је у Казању владало велико невреме, падала је ледена киша сви летови одатле су били отказани, па су кошаркаши Звезде буквално били заробљени на аеродрому. После 14 сати чекања и спавања по клупама на аеродрому, коначно су кренули ка Москви, али то није био крај њиховим недаћама. Наиме, сви авиони који су летели из Москве ка Загребу или Београду су били или попуњени или су већ одлетели ка тим дестинацијама. Уследило је ново чекање у Москви и утакмица која је била заказана у суботу против Цибоне померена је за недељу. Кошаркаши Звезде су у суботу поподне коначно долетели до Београда где их је на аеродрому Никола Тесла чекао аутобус са којим су одмах отпутовали за Загреб на утакмицу са Цибоном која је требало да се одигра у новом термину у недељу у 21 час. Постављало се велико питање у каквом ће стању момци изаћи на утакмицу после ове агоније, а само два дана касније их је чекала нова утакмица у Немачкој против Бамберга.


Жарко Дапчевић – Даба

Рођен 14. јула 1967. године у Приштини. Велики заљубљеник у црвено-беле боје. Аутор књига „Под црвено-белим обручима (2014)“, „Слободан Јанковић, српски Лери Бирд (2014)“, Приче о југословенској кошарци 1945-1991 (2015)“, „Златна левица Радивој Кораћ (2015)“, „Црвено-бела бајка (2015)“ и „Модри чаробњаци са Маракане (2016)“.

“Годинама је Звездина ревија била моја спона са Црвеном звездом и све у вези ње. Јако сам јој на томе захвалан, јер уз помоћ ње сам сазнао многе ствари и упознао многе спортисте из разних Звездиних секција. Жеља ми је да се што више лепих прича и историјских података отме и сачува од заборава, и ово је моја захвалност СД Црвена звезда за све радости, све успехе и трофеје које нам је до сада даривала.”

Претходни текстЧетири Звездине одбојкашице освојиле злато са Србијом на Балканијади
Следећи текстБојана Миленковић са репрезентацијом Србије на Гран прију!