Црвена звезда – Мега Лекс, ново ривалство

107

пише: Жарко Дапчевић – Даба

Некада у старој Југославији Црвена звезда је имала велика ривалства са екипа Задра, Цибоне, Босне, Југопластике, Олимпије и вечитог ривала Партизана. На жалост многи фактори су утицали да неки од наведених клубова или више не постоје или нису битни на кошаркашкој мапи Балкана. Сада су неки други тимови заузели места попут Цедевите, Мега Лекса, једино је још Партизан опстао као љути ривал Црвеној звезди.

У овом новом миленијуму се родило ново ривалство између Црвене звезде и Мега Лекса и готово је немогуће замислити борбу за било који трофеј (АБА лига, Куп Радивоја Кораћа, Првенство Србије), а да се ова два ривала не састану у одлучујућим биткама за освајање истих.

Након завршетка регуларног дела првенства, Црвена звезда је како се и очекивало заузела лидерску позицију на табели док је Мега Лекс био четврти и самим тим поново по пети пут заредом ове две екипе укрштају копља у полуфиналној серији плеј офа.

Али да се вратимо на сами почетак овог новог спортског ривалства.

Први пут ова два тима се састају у сезони 2006/07 у првенественим окршајима, у другом колу шампионата 07. априла 2007. године када је тадашња Мега Исхрана у хали „Шумице“ угостила Црвену звезду. Победила је екипа Црвене звезде са резултатом 88:83, а најефикаснији у редовима победника су били Радивојевић и Буркс са 19 поена. У узвратном сусрету у 9. колу шампионата 16. маја 2007. године у хали „Пионир“ Звезда је угостила екипу Мега исхране и забележила још једну победу од 94:86. Најефикаснији на мечу је био Гуровић са 31 поеном. Иначе једна занимљивост из тих сусрета је та што је у екипи Меха Исхране играо садашњи кошаркаш Партизана Ратковица.

Проћи ће пар година када ће се поново Мега Визура (тада су имали тај назив) у сезони 2010/11 вратити међу суперлигаше и од тада је постала стални члан тога друштва, а касније и АБА лигаш. И од те сезоне полако из године у годину Мега Визура, касније Мега Лекс ће као клуб расти ојачавати се и постајати битан кошаркашки фактор на овим просторима, а самим тим и велики ривал свим клубовима, а поготову Црвеној звезди.

Од сезоне 2012/13, па све до овогодишњег плеј офа, Мега Лекс је био тај противник који је Звезди стајао на путу ка финалу и борби за трофеје. До сада су ова два клуба одиграла 34 утакмице у свим такмичењима, говоримо о званичним мечевима.

12 утакмица у првенству, 9 у плеј офу, два у Купу Радивоја Кораћа, као и 11 сусрета у АБА лиги.

Два пута су се састали у финалима Купа Радивоја Кораћа где је Црвена звезда изашла као победник и једном у финалу АБА лиге где је такође Црвена звезда била бољи ривал.

Од 34 сусрета колико су до сада одиграли Мега Лекс је забележила три победе и 31 пораз, две победе у првенству и једну у плеј офу. Занимљиво је то да прве две победе је забележила у сезони 2012/13, прво у првенственом двобоју у Крушевцу (тамо је екипа Мега Визуре играла те сезоне као домаћин), у 5. колу савладала Звезду резултатом 83:76, да би исте сезоне у плеј офу у другој утакмици као домаћин савладача Звезду резултатом 73:71. Ваља истаћи да је те сезоне у екипи Мега Визуре играо Бобан Марјановић који је био и један од најзаслужнијих за те победе Мега Визуре над Звездом.

Своју последњу победу над Црвеном Звездом екипа Мега Визуре је остварила у сезони 2013/14 у 10. колу шампионата Србије и то као гост победивши Звезду у Железнику (због заузетости „Пионира“ Звезда је била домаћин на овом сусрету у Железнику) резултатом 91:79.
Након тога Црвена звезда је 20 узастопних победа, па се надамо да ће се серија наставити.

Још једна интересантна ствар да су оба тренера, и Дејан Радоњић и Дејан Милојевић, јако дуго на клупама својих тимова па Дејан Радоњић има скор 26:2, а Дејан Милојевић има скор 3:25.

Ова два ривала су се састајала и на турнирима које је организовала Мега па су се тако два пута нашли у финалу 2013. године када је Звезда славила са 80:76 и 2015. године када је такође Звезда славила резултатом 79:69. Пред почетак ове сезоне су се састали у финалу 70 година постојања КК Вршац у Вршцу где је Звезда поново била бољи ривал и славила са 80:74.

У уторак 6. јуна 2017. почиње плеј оф завршница и исписивање нове странице ривалства Црвене звезде и Мега Лекса.


Жарко Дапчевић – Даба

Рођен 14. јула 1967. године у Приштини. Велики заљубљеник у црвено-беле боје. Аутор књига „Под црвено-белим обручима (2014)“, „Слободан Јанковић, српски Лери Бирд (2014)“, Приче о југословенској кошарци 1945-1991 (2015)“, „Златна левица Радивој Кораћ (2015)“, „Црвено-бела бајка (2015)“ и „Модри чаробњаци са Маракане (2016)“.

“Годинама је Звездина ревија била моја спона са Црвеном звездом и све у вези ње. Јако сам јој на томе захвалан, јер уз помоћ ње сам сазнао многе ствари и упознао многе спортисте из разних Звездиних секција. Жеља ми је да се што више лепих прича и историјских података отме и сачува од заборава, и ово је моја захвалност СД Црвена звезда за све радости, све успехе и трофеје које нам је до сада даривала.”

Претходни текстЗавршени избори
Следећи текстМлађи кадети шампиони!