Представљени Мркела и Милојевић

80

У понедељак, 5. јуна 2017. године, на стадиону „Рајко Митић“ представљени су нови људи који ће руководити спортским сектором клуба. У питању су Митар Мркела који ће обављати функцију спортског директора, и Владан Милојевић који ће бити шеф стручног штаба.

Мркелу и Милојевића представио је генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић.

Јавност много тога већ зна о људима које данас представљамо. Ради се о осведоченим звездашима који су оставили дубок траг овде на почетку каријера којим се данас баве. Мркела је играчка легенда клуба. Одиграо је преко 300 утакмица за Црвену звезду, постигао је 100 голова, а још важније од тога, ради се о човеку који је радио у Црвеној звезди као директор Омладинске школе. Након тога, радио је као спортски директор у ОФК Београду. Круна његове каријере је свакако седам година рада у Фудбалском савезу Србије. Тамо је обављао функцију директора свих млађих селекција, и постигао је невероватне резултате који су га и препоручили да дође на ову функцију. Мркела је био део кеипе која је 2013. освојила европско злато у Литванији и светско злато на Новом Зеланду 2015. године — рекао је Терзић, а потом је говорио и о новом Звездином тренеру:

Владан Милојевић је проходао у Црвеној звезди. Играо је за млађе селекције и први тим. Почео је као тренер у млађим селекцијама и са јуниорима је освојио лигу. Створио је читав низ младих играча који имају велику улогу у европским клубовима. Тренирао је три године Чукарички и освојио је Куп Србије победом над Партизаном у финалу. После је радио у Грчкој и својим радом се препоручио да буде најозбиљнији кандидат за клупу Црвене звезде. Јуче је Управни одбор и донео такву одлуку. Оријентација Црвене звезде у наредном периоду биће форсирање наше деце и у великој мери је то допринело да Мркела буде постављен на позицију спортског директора, а Милојевић на позицију шефа стручног штаба.

Митар Мркела се, потом, представио јавности.

Хвала вам што сте дошли у оволиком броју, очекујем да ћемо имати добру сарадњу. Ово је мој трећи долазак у Црвену звезду. Седам година сам у њој провео као фудбалер, а три и по године као директор Омладинске школе, тако да сам свестан менталитета Црвене звезде, као и обавеза и циљева. Одлично ми је познато шта су и ограничавајући фактори. Ово није време за велике приче и обећања, ово је време за велики рад. Нисам никада волео да обећавам велике ствари. Долазим у Црвену звезду из ФСС где сам провео пуних 7 година и остварио велике резултате. Из савеза одлазим уздигнутог чела. Ни са ким нисам у лошим односима, напротив. Хтео бих да се захвалим Томиславу Караџићу, Небојши Лаковићу, Сави Милошевићу, Небојши Ивковићу, као и Славиши Кокези и Горану Буњевчевићу са којима сам одлично сарађивао — рекао је нови Звездин спортски директор.

Владан Милојевић се након успешне епизоде у Грчкој, поново вратио у свој клуб.

Први моји кораци су били у Омладинској школи Црвене звезде. После тога и као тренер прве кораке сам направио у Црвеној звезди. Јако сам поносан, без обзира на то шта сам све направио, на ту титулу са јуниорима, јер доста играча из те генерације данас представљају носиоце наше репрезентације и играју у европским клубовима. За сваког играча је сан да игра у Црвеној звезди, а за тренера је сан да ради у Црвеној звезди. Све се издогађало јако брзо, још у среду сам имао утакмицу, и без неког одмора сам ушао у преговоре. Нисам могао да одбијем позив. Кад вас Звезда позове, желите да оставите неки траг. Нећете од мене чути велика обећања, а Звезда мора увек да има велике циљеве. Сасвим сам свестан ситуације, да нисам свестан не бих ни дошао. Верујем у рад, у дисциплину, а остављам другима да причају о мени. Лепо је причати када се дође, а ја бих волео, оног тренутка када не будем више у Црвеној звезди, да се тада прича о мени. Много волим да тренирам, да радим, фудбал је мој живот, и даћу све од себе да пробамо да испунимо циљеве који су зацртани пред нас, иако сам свестан да је као тренер једино што немам — време.

Митар Мркела je говорио и у будућим спортским плановима клуба.

Сезона је била таква каква је била, ни прва ни последња без трофеја. Овде смо сада да учинимо да неке ствари буду боље. Што се мене и Владе тиче, имамо неке краткорочне зацртане циљеве. Извршили смо анализу постојећег играчког кадра, разговарали о појачањима, и то ће бити наш приоритетни задатак у првих месец-два док траје прелазни рок. Касније ћемо се определити који су то наши дугорочни циљеви. У нашим околностима форсирање младих играча је неминовност, и то ће нам бити један од приоритета. Црвена звезда има доста талентованих играча који представљају будућност. Долази нам врло талентовано 99 годиште, и верујем да ће кроз рад који форсира Милојевић додатно напредовати и моћи да конкуришу за место у првом тиму. Велики проблем Црвене звезде је тај што су млади играчи брзо одлазили и завршавали у страним клубовима. Ти играчи годишта 95, 96, би сад требало да буду носиоци игре Црвене звезде. Нажалост, нису. Учинићемо све да ове садашње младе играче изведемо на прави пут, да остану што дуже у Звезди и да оставе неки траг у клубу.

И нови Звездин тренер је истакао да је пружање шансе младима његов циљ.

Мислим да деци треба дати шансу. Звезда је велики систем где све треба укомпоновати. Треба наћи и добар тајминг, јер није све у томе да им дамо минуте. Пуно младих играча рано оде у иностранство и после се као полупроуизводи врате у српски фудбал. Тежимо фудбалској Европи, али из искуства које ја имам, најважнији је стручан рад са децом. Форсираћемо их, али са друге стране, и они треба да заслуже своје минуте, а не да играју само зато што су талентовани. Од тренера сам који никада није делио играче на старе и младе. Имао сам играче који су код мене проживљавали другу младост са 39 година, а имао сам и играче од 18 година. Годиште ме само по себи не интересује, само ме занима да сваком од њих обезбедим да на тренингу покаже и докаже свој таленат, а сваком играчу ћу дати шансу да ме убеди да је он тај који треба да носи дрес. Са странцима ће се разговарати, довођење странаца је тешко јер имамо пуно препрека, али имамо времена и анализираћемо шта је то најбоље за Црвену звезду.

Владан Милојевић ће прозивку првог тима извршити у петак у 11 часова.

Претходни текстДва злата за црвено-беле на 2. Регати Купа
Следећи текстЗавршени избори