Терзић: Следи рестарт

63

Генерални директор Црвене звезде говорио је о даљим плановима клуба.

Данас нећу говорити о Славиши Кокези и ФСС, све што смо имали да кажемо рекли смо и стојимо иза тога. Аргументе имамо и осећамо да је јавност на нашој страни, без обзира на многе наручене текстове. Нећемо да коментартишемо регионе који су добили текстове и наредну да их објаве. Као да ја кажем својим запосленима шта морају да ураде. Црвена звезда с своје стране закопава ратну секиру годинама. И пре мене је водила рат који је формално добила, али суштински изгубила. Уместо Томислава Караџића дооашо је нови Томислав Караџић, у горем облику, који се позива на политичку моћ и кажњава непослушне. Нисмо откопали ратне секире зато што волимо или не волимо Кокезу, већ зато што волимо Звезду и не дозвољавамо да се од ње отима, а отима се десет година. Сведоци смо кампање из одређених центара моћи. Желе да сруше Звезду и од ње направе приватну играчку. Представља се у медијима да је клуб у блату, да је Звезда дотакла дно. У последњих 25 година Звезда је освојила само осам титула, па је жива. Не може да се окарактерише да је дотакла дно, а изгубила је само три утакмице ове сезоне. Проблем је што је титула изгубљена а фактички је била у рукама, то је навијачима тешко пало и разумем их. То боли и мене, извињавам се звездашкој јавности, ако смо криви и пет одсто морамо да решимо то. Не недостаје нам самокритике, решићемо све у нашој кући, али, не можемо да оћутимо неке ствари — почео је Терзић и наставио:

Унутар клуба се зна ко је за шта одговарао, не желим да свалим одговорнот на Божовића. Један човек, добар тренер, подарио је много радости навијачима. То смо ми Срби, дижемо у небо, па бацамо у блато. Није у реду да се кријем иза Миодрага Божовића, било нам је свима лепо кад је правио резултате. Био је у једном моменту пероснификација Црвене звзеде. Изгубио је три утакмице и због тога није узео титулу, то је Звезда. Непримерена је изјава било кога да смо дотакли дно јер смо изгубили три утакмице, а при томе смо функционисали у немогућим условима. Уз сво поштовање према легендама, Звезду су све време водили велики Звездаши. Имали су добру намеру, али да би се водио овако компликован систем није потребна само љубав, него способност, памет и невероватна енергија. Ово руководство то има, достојни смо вођења Звезде.

Генерални директор каже да је много урадио на пољу стабилизације клуба.

Прихватам и не бежим од своје одговорности. Ко ради, тај и греши, а ко не ради, тај не греши. Јавност има право да коментарише, али поставља се питање да ли су захтеви јавности на месту или не. Љубав коју народ осећа према Звезди јача је од рационалног размишљања. Да ли је титула једини критеријум и оцене рада? Шта се очекивало у јуну 2014. и да ли је било који навијач очекивао да се преполови дуг. Рекао сам тада да нисам Коперфилд, али дао сам све од себе. Данас је дуг Звезде преполовљен, Звезда је стабилна са јасном перспективом и планом за следећу сезону. Мислим да смо учинили много квалитетних ствари, важнијих од титуле. На Скупшини ћемо изнети анализу, и рећи ћемо шта смо лоше и добро урадили. Ово није никаква празна прича Звездана Терзића. Трећу годину заредом завршавамо са позитиним финансијским извештајем, имамо свака три месеца ревизоре УЕФА. То је много важније, него да се освоји титула. Никада нећу преболети ову отету титулу, али живот иде даље. Имамо јасан план како даље, и не мгоу да прихватим критику да Звезда није у добрим рукама, и да нема визију.

Потом је уследило и објашњење.

Читаву прву годину рачун нам је био блокиран. Имали смо 250 издатих меница, 150 нерешених судских спорова…. Имала смо дуг од 14 милиона евра према УЕФА мониторингу. Али, сав новац који је ушао из иностранства, све транскације вршене су искључиво преко клупског рачуна, иако министарка Србије каже да 30% фирми послује у сивој зони, одговорно тврдим да Звезда већ две године има 0 одсто у сивој зони. У буџет Србије смо уплатили пет милиона евра, па и четири милона евра према пореској управи за последњих седам, осам година. Сваког месеца 65.000 евра плаћамо рату за порез. Због тога смо приморани да продајемо најбоље играче. Само у прошлој години продали смо четири најбоља играча који су заједно дали 60 голова; Катаиа, Виеиру, Ибањеза и Грујића за укупно десет милиона евра, да бисмо могли уопште да се такмичимо. У мају 2015. имали смо уплату од шест милиона евру, за годину и по унапред. Сви играчи су доведени за џабе, омогућили смо да клуб живи, али смо у ову сезону ушли ослабљени за 60 голова. Тако се не прави тим са великим амбицијама. Са друге стране, не можемо ни да пројектујемо ништа, кад не знамо шта доноси сутра. Остварите неки прилив новца, заплене вам паре због дуга према Милану Ћаласану из 2006. или Радета Тошића из 1992…

Решење се само намеће.

Спровео бих потпуно ослањање на школу и форсирање деце. Ко год буде седео овде, увек ће циљ бити титула. Покупили смо најбоље из Србије, Вучићевића, браћу Илић, Вељу Николића. Неки од њих су већ прошли припреме са првим тимом, и сада су сазрели. Нећу одсустати од форсирања деце. Ко год да дође за тренера, мораће да прихвати та правила игре, а то су: два до три клинца у старној постави, два до три на клупи. Ко није спреман да прихвати тај ризик, неће ни бити тренер. Што се Ђуровског тиче, уговор ћу му истећи за неколико дана дана. Сешћемо и попричати са њим око његових планова и његове филозофије. Он заслужује респект свих Звездаша, јер је пристао да буде тренер на 20 дана. Мени лично се свиђа како је Звезда изгледала у финалу Купа, а сплетом околности нисмо поентирали у првих 15 минута утакмице када смо били много бољи. Не бисмо ни имали дилеме да је узео Куп, овако, на крају ће Управни одбор донети одлуку. Имамо још десет дана до почетка припрема, већ 29. јуна је утакмица. Несклад у калeндару је велики. Црвена звезда има формиран тим, за сада нико не иде. Сви који су играли финале Купа, осим неколико старијих играча за које ми одлучујемо да ли ћемо да продужимо уговор, у обавези су да дођу на прозивку. Што се тиче тренера, много тренера се нуди, са много њих се разговара и разматра, па и са странцима. Више бих волео да буде домаћи тренер, пре свега због језичке баријере. Кратки смо са временом да би странац могао да упознаје играче. Такође, тешко странац може да дође и да се снађе у овом лудилу од нашег фудбала, прихвати да се у 2017. години игра на оваквој инфраструктури.

О играчком кадру…

Знамо шта хоћемо, имамо списак играча које желимо да доведемо, али нећемо гомилати играче. Не слажем се са оценама да имамо преобиман играчки кадар. Имамо мало играча под професионалним уговором, десет на позајмицама, а 15 са професионалним уговором младих играча. Знате колико се спустила старосна граница скаутинга, чим играч напуни 15 година морате да потпишете уговор са њим, да вам га не отму. Црвеној звезди је неопходно и много више играча, потребне су јој филијале у другој и трећој лиги, а то подразумева веће расходе и већи број играча. Звезда и не може по правилима да има мање од 25 лиценцираних играча. Мислим да Звезда није гомилала ни нападаче. Милан Павков је био изразита жеља Миодрага Божовића. И повредио се. Дао је шест голова у Радничком за полусезону, Божовић је хтео да са њим добије на скок игри. Доведен је да буде друга опција, да се адаптира, време ће показати да ли је Павков био грешка или не, а дигла се велика фрка око њега. Сикимићу је истицао уговор, Орландић је био на излазним вратима, Срђан Вујаклија је дошао за нула динара. Боаћи има уговор на још годину дана о позајмици, Међутим, проблем је са матичним клубом јер је пред стечајем,али на добром смо путу да решимо да Боаћи остане. Потребна су нам два, можда и три штопера, два десна бека, у плану је и један леви, јер одбрана мора бити чвршћа и хитрија. Анђелковић је заслужио нови уговор. Што се тиче других старијих играча којима истиче уговор, мислим на Супића, Милијаша, Орландића, Сикимића… Задужили су клуб, али су у годинама. За све њих има места у Звезди, као личности су то заслужили.

О приходима од трансфера који предстоје овог лета.

Жао ми је што смо сезону потрошили, а нису млађи добили већу минутажу. Манојловић, Ристић и Плавшић су одиграли велики број утакмица. Можда су моји захтеви превелики али желео сам да више играју и Аџић, Рачић и Вучићевић. Божовић је сагледавао ствари на други начин, био му је важан мир у свлачионици, није желео скањањем старијих да направи дисбаланс. Кад водимо 3:0, одлучивао се да уведе старије због мира у свлачионици. И то поштујем, али ми је жао јер сам најодговорнији и морам да обезбедим приходе. Живот у Звезди кошта 30.000 евра на дневном нивоу, 12 милиона годишње. Сада имамо Аџића, Рачића и Вучићевића. Стојановића повлачимо из Бежаније где је имао изванредну сезону. На припреме ће ићи и Лука Илић, Веља Николић, Дејан Јовељић, Алекса Терзић и Југ Станојев. И увек двојица или тројица морају бити на терену, то мора да буде пракса Звезде док год се финансијски не опорави. Што се конкретних понуда тиче, прелазни рок свуда почиње тек 1. јула и траје два мсеца. Има интересовања, пре свега за Ристића, Плавшића, Манојловића, Кангу и Доналда. Али, кад нема резултата и интересовање опада.

Да ли Терзић остаје у клубу?

Не видим човека способног да води Звезду у овим ненормалним условима. Учинили смо велики посао на стабилизацији клуба. Добили смо похвале УЕФА, на Скупштини ћемо образложити како смо реалан дуг преполовили. Ставићу свој потпис да је Звезда преполовила дуг од 52 милиона. Позивам све финансијске контроле да дођу да виде да ли је нестао неки динар. Крваво смо радили, то ћемо документовати папирима. Зашто то нису радили ови Звездаши пре мене, зашто нису водили рачуна о интересу Звезде? Видим опозицију која прича, а нема храбрости да уради ништа. А кад понудиш, Звезди треба спортски директор, шеф скаутинга, коородинатор… нема их нигде. Имали су изборе у октобру 2015, па се нико није јавио. Злонамерни кажу „вечити директор у оставци“. Када је прошао 11. октобар, а нико се није јавио, јасно сам рекао да остајем и да нисам више у оставци. Где су тада били Звездаши који имају старшне идеје и контакте? Не појави се нико, прођу избори, па се јаве опет. Нису дошли да честитају када смо постали шампиони, нема их или су већ показали да не знају. Поштујем став и мишљење свих, позивам их да искористе шансу и као Звездаш бих био срећан да нађемо способнијег од мене. Урадио сам много, имам енергију, време ће бити најбољи судија.

На крају, било је речи и о спорним титулама из 1986. и 1987. године, као и Звездиној првој титули освојеној 1946. године.

Тек предстоји прича око тога, поднели смо захтев. ФС Југославије је признао титулу 1946. А 1986. године ФС је признао титулу Звезди. Па је после неколико година закон поништен од стране удруженог суда рада. УЕФА је такође признала. Не видим разлог зашто да не упишемо титулу из 1986, коју је и УЕФА признала, а Звезда је играла Куп шампиона. Па, имамо слике наших играча са пехаром из те године! Тај суд данас ни не постији, а ФИФА је јасна да нема мешања политике у спорт.

Претходни текстЗвездини сениори најбољи, Милан Бунчић најуспешнији такмичар
Следећи текстЂуровски и Луковић уз „Фудбал за пријатељство“