Терзић: Звезда креће у смену Кокезе

82

Након финала Купа Српије управа Црвене звезде сазвала је конференцију за медије и најавила покретање иницијативе за смену председника ФСС Славише Кокезе. Након финала Купа Српије управа Црвене звезде сазвала је конференцију за медије и најавила покретање иницијативе за смену председника ФСС Славише Кокезе.

Конференцији су присуствовали генерални директор Звездан Терзић, председник клуба Светозар Мијаиловић, чланови Управног одбора Божидар Церовић и Слободан Бабић, као и шеф стручног штаба Бошко Ђуровски.

Честитам свим актерима данашње утакмице, одавно дерби није био квалитетан и навијачи су могли да уживају. Честитам играчима Партизана на борбеној игри, као и њиховом тренеру који је био свестан да је Црвена звезда бољи и квалитетанији тим и да се са нама не може сударити на терену, већ је применио тактику бункера, поставио је аутобус испред свог шеснаестерца и играо на контранападе, па шта уради. Оно што хоћу да нагласим је да сам поносан на играче Црвене звезде и на шефа стручног штаба Бошка Ђуровског. Показали су вечерас да су најбоља екипа у земљи, доминирали од првог до 90. минута, али нажалост нисмо поентирали. Намогуће је поентирати кад против себе имате председника Фудбалског савеза Србије Славишу Кокезу, достојног наследника Томислава Караџића који даје јасне, чврсте, директне инструкције судијама како да суде. Како другаћије објаснити да наш најбољи судија Милорад Мажић, који суди Лигу шампиона, прави овакве грешке и има оволико неуједначен критеријум током читавиг 90 минута – рекао је Терзић и додао:

Два пенала нам нису свирана. Над Боаћијем на смом почетку меча који би директно утицао на даљу игру, као и код 1:0 кад је, сви сте сведоци, Миленковић играо руком, па у наставку исте акције повукао Милића. Нису проблем само та два једанаестераца, већ и неуједначеном критеријум током читавог меча. Несвирањем феулова над играчима Звезде дозволио је играчима Партизана погибељну игру. Колико њихових стартова с леђа су прошли некажњено жутим картонима? Славиша Кокеза није нама крив за вечерашње отимање Купа Србије, за отимање шампионске титуле. Остали смо дирерктно без дупле круне круне, коју је Звезда заслужила на терену. Славиша Кокеза већ дуже време злоупотребљава своју функцију из личних интереса и сујете. Пре свега, директан је кривац што у мају 2014. Године Звезда није добила лиценцу за УЕФА такмичења, само из разлога да би се обрачунао са највећом легендом клуба Драгоном Џајићем и видео му леђа. Сада исто то чини са позиције председника ФСС-а из због својих интереса и из сујете, да би, уз незадовољство звездашке јавности, ово руководство отишло, а он довео своје марионете преко којих би руководио Звездом. Партизан је већ ставио под своју контролу, узео је ФСС и недостаје му још наш клуб. То му Звезда неће дозволити. Већ раније су пале све маске, али вечерас је јавност видела његову безочност и безобразлук. Директно је он склањао играче Црвене звезде са списка репрезентације, Михаила Ристића и Александра Катаија док је био у Звезди. Када је променио клуб одмах је добио позив за репрезентацију. Имамо још много детаља које смо прећутали јер смо мислили да ће се дозвати памети, али он не разуме шта је ФСС ни шта систем. Он је то доживео као ратни план и понаша се као шериф у малој фирми. То ће вам рећи сви фудбалски актери у Србији који не смеју да проговоре од страха од одмазде. Цео ФСС је у страху од Славише Кокезе, као што је раније био и код Томислава Караџића. Разлика је у томе што Кокеза има много већу снагу. Када сте председник ФСС-а онда контролишете све карике у ланцу, онога ко делегира, онога ко оцењује и ко коментарише. Ми не треба да се бавимо њима, већ врхом, главом те аждаје. Не бих сада да говоримо о стратегији и тактици. Оно шо је важно и што смо данас дефинисали јесте да Црвена звзеда у Славиши Кокези има непријатеља број један. Очекују нас избори у клубу, након тога и конститутивну скупштину где ће чланови рећи своје мишљење – рекао је Терзић.

Генерални директор говорио је и о лажним оптужбама у појединим медијима.

Сведоци смо сви ових дана како Српски телеграф води прљаву кампању против руководства Црвене звезде са неким измишљеним истрагама, изјавама судија, најавама хапшења. Ако су то знали током првенства, зашто онда ФСС није реаговао, ако је стварно било притиска на судије. Да ли то значи да ФСС сада каже оно што смо ми говорилитоком читаве сезоне – да јепрвенство нерегуларно и да судије нисзу на нивоукоји треба да има Суперлига. Када смо ми то говорили, он је тврдио супротно, како се врши притисак на судијску организацију. Све оно што је директор Рада говорио на Скупштини ФСС пре два месеца је истина. То су себи у браду гунђали сви делегати, али нису смели да кажу. Бахато понашање Славише Кокезе, његово скидање непослушних судија са листа, смењивње нпослушних селектора који су мислили својом главом, Косановића, Столице и осталих. Сивић је изборио пласман на Европско првенство са младом репрезентацијом, а смењен је јер га није слушао. Позивање на његову политичку снагу Србија мора да препозна, као што Звезда јесте. Нећемо му дозволити да фудбалску Србију претвори у своју прћију и приватну компанију. Не могжемо да занемаримо да Славиша Кокеза доводи Томислава Караџића, који му је постао идејни вођа, да дочекује председника УЕФА, да гледа тренинге Партизана, проводи време са челницима Партизана и сва остала сазнања до којих смо дошли шта је све радио за Партизан. Поготово се све то интезивирало у последњих шест месеци. Кокеза се осилио, не зна да је залутао овде, да му се народ смеје и да му не припада позиција председника ФСС. Не припада му ни по бекграунду, ни по образовању. Злоупотребио је много ствари да би дошао на позицју. На моју жалост и ја сам био један од тих који му је трасирао пут, али признајем своју грешку – рекао је генерални директор Терзић и наставио:

Ово вечерас је кап која је прелила чашу незадовољства која траје већ пуне две године од када је Кокеза отишао из Црвене звезде. Толико дуго траје његов рат и рушење Црвене звезде. Прошле године се примирио јер смо доминирали са 32 бода предности, али сад је видео шансу и безочно је радио,не само преко судија, све оно што није за јавност. Партизану је отварао капије, а Звезди онемогућавао да дође до бодова које је заслуживала на терену. Оно што је суштина то је да ће Црвена звзеда кренути од понедељка у одлучну акцију смене Кокезе са места председника ФСС јер док је он ту Звезда нема чему да се нада што се тиче резултата. Оно што смо тихо говорили, сада ћемо рећи јасно јер Црвена звезда има капацитет да се избори са Славишом Кокезом који оследно спроводи политику и стратегију уништавања Црвене звзеде коју је поставио Томислав Караџић. Није случајно данас глас навијача Звезде био иста песма, само са промењеним именом, уместо Томислава Караџића певали су Славиши Кокези – рекао је Звездан Терзић.

Шеф стручног штаба Црвене звезде Бошко Ђуровски истакао је да је поносан на игу коју је приказала његова екипа.

Честитам нашим играчима на изванредној игри током читавих 90 минута. Нажалост, не може да се игра против 12 играча. Дошао сам у Звезду давне 1976. године, мене су учили и Милован Ђорић, Стеван Остојић, Тома Милићевић, Бранко Станковић, Бора Костић, Драгослав Шелукларац и мене су они, као и сви остали тренери у клубу учили да играмо и да побеђујемо. Звезда мора да игра и да побеђује, али нисмо научени да играмо против 12 играча.За неколико недеља смо се одлично спремили, ушли максимално у меч, онако како Звезда треба у сваку утакмицу, кад вас судија, жао ми је што морам тако да кажем, покраде и уништи смопоуздање и противнику помогне тако што не свира пенал и још неколико фаулова. Не знам докле ћемо да догурамо овако. Моје је да радим и ћутим, али има момената кад треба рећи све. Показали смо да можемо и да смо бољи тим, ако видите посед лопте, број фаулова биће вам јасно ко је бољи тим на терену. Партизан је играо своју игру, ми смо знали да ће тако битии некад можда свесно улазили у ризик. Нажалост, нисмо постигли гол, али пружили смо одличну партију и треба само тако наставити. Црвене звезда има будућност и са мном и без мене. Звезда мора да буде она права. Још једном морам да истакнем да сам поносан сам на оно што су моји играчи приказали, доказали су да су најбољи тим у земљи – рекао је Ђуровски.

Да проблем постоји челници Црвене звезде истицали су и након претходног вечитог дербија.

Да није било поделе бодова, Звезда би имала 94 бода, бољу гол-разлику и била би шампион. Звезда је и на терену освојила титулу. Због рачунице и поделе бодова изгубили смо титулу, а колико је то глупава одлука ФСС-а јесте и чињеница да се од наредне сезоне то укида. Ми смо имали три бода предностипред дерби који се играо на Маракани. Тада смо рекли да је Звезди отета титула. Нисмо ми толико бољи од Партизана да можемо да играмо против 12 противника. Диктно је Данило Грујић утицао на исход прошлог дербија. Ми смо изједначили на 1:1, доминирали, били бољи тим и када је висио гол умрежи Партизана Леонардо није искључен, после тога ни Тавамби није свиран фаул. Данас Мажић није судио, већ је водио утакмицу. Водио је утакмицу и одвео је до победе Партизана. Ми смо доминирали вечерас, појели смо Партизан, они су се бранили као неки нижеразредни клуб када дође на Маракану. Имали су судију који је сецкао игру, који је пуштао погибељне стартове с леђа над нашим играчима, који није свирао толико жутих картона, а зна да у Лиги шампиона, коју суди, сваки старт с леђа мора да буде жути картон.

Генерални директор осврнуо се и на финансијски аспект функционисања клуба.

Не можете оставривати спортске резултате ако немате пословне резултате, ако имате финансијске проблеме у функционисању. Не може ролс ројс да иде без горива. Не заборавите да је Звезда имала дуг од 52 млиона евра пре три године, да је избачена из Европе и имала блокаду рачуна. Звезда је преполовила дуг, то одговорно кажем и то ћемо аргументовати на скупштини. Није у реду да чланове скупштине информишемо преко медија. Крваво смо радили протеклих годину дана да дођемо до тога да се дуг преполови. С обзиром на то да је Звезда била пред банкротом и пред гашењем ово што смо урадили на пословном плану је много квалитетније и важније је за будућност Звезде него да смо узелитри титуле јер враћамо клуб на стабилне ноге – рекао је Терзић.

Било је речи и о останку Бошка Ђуровског на месту тренера.

О питању тренера ће одлучити одбор, али мој предлог је да Бошко Ђуровски остане. У кратком периоду је учинио много на стабилизацији клуба, на тактичком плану и на самопоуздању. Бошко је један од легенди црвене звезде, осећа клуб изнутра, сазрео је, већ је био тренер Звезде и мислим да је данас он прави човек на правом месту. Вечерашња утакмица је показала да зна да ради овај посао и да је он човек који следеће сезоне може да води Звезду до дупле круне следеће сезоне – поручио је Терзић.

Претходни текстПораз од Динама у „Шумицама“
Следећи текстПобеда против Вршца за 11:1