Терзић: Спрега Кокезе и Партизана на делу

46

Генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић отворено је говорио о деловању првог човека ФСС.

Црвена звезда постоји 72 године и за то време је освојила 27 титула, што значи да 45 сезона није била шампион. И упркос томе је живела, и живеће и даље. Сведоци смо да многи желе да направе перцепцију јавности да је у Црвеној звезди хаос, безнађе, и да је Звезда на ивици провалије. На њихову жалост то је далеко од истине, и ми ћемо 4. и 5. јуна одржати изборе за Скупштину, потом у наредних пар дана и самуСкупштину којој ћемо као највишем клупском органу аргументовано изнети чињенице. Без обзира на скупштинску одлуку, ја као професионалац ћу увек осећати одговорност што Црвена звезда иза себе има неуспешну сезону, јер није освојила титулу. Желим да верујем да сви у овом клубу тако постављају ствари. На Скупштини ћу поднети рачун и извештај шта смо урадили. Убеђен сам да смо урадили много више него што је сваки искрени, реални Звездаш очекивао. Свима нама мора да буде циљ да оставимо Звезду у бољем стању него што смо је затекли. А ја ћу то урадити, било да одем сад у јуну или за 10 година. Сви знамо кроз какве финансијске проблеме смо пролазили, принуђени да продајемо све најбоље играче, не бисмо ли вратили наслеђене дугове, добили лиценцу и стабилизовали клуб. Изузетно је тешко да клуб има високе спортске амбиције ако је принуђен да продаје најбоље играче. Клуб мора да види на којим позицијама је танак и да на тим позицијама попуњава тим, као што нам је Лудогорец показао, а за тако нешто су потребне озбиљне паре. Да би се паре обезбедиле, потребно је време. Тешко је поставити истовремено два циља, спортски резултати и финансијска стабилизација, која јесмо сами зацртали, и не бежим од своје одговорности јер титула није освојена. Са друге стране, ми смо од УЕФА добили све највише оцене, на свака три месеца врше контролу и пролазе кроз наше папире — подсетио је Терзић.

Осим финансијске ситуације као ограничавајућег фактора, Терзић наводи и друге озбиљне препреле са којим се Звезда суочава.

Још је теже остварити ова два циља када испред себе имате два озбиљна противника. Један противник је Партизан којег никад не смете потценити, а поготово не откад је појачан председником ФСС Славишом Кокезом. Дешава нам се оно што се дешавало Звезди и кад ја нисам био у клубу, а кад је Томислав Караџић водио савез. Славиша Кокеза је умислио да су Савез, Црвена звезда и Партизан његов ратни плен. Постао је формални предеседник ФСС а неформално је и председник Партизана. Жели да буде и председник Црвене звезде, али му то не дозвољавамо. Читава Србија зна шта он чини и шта је чинио у последњих шест месеци да Партизан постане шампион. Претходне сезоне смо имали сезону за понос, 32 бода предности у односу на Партизан. Ове сезоне смо имали такође сезону за понос, завршили смо регуларни део са 6 бодова предности. Имамо само три пораза ове сезоне, и имамо ситуацију да можда не освојимо титулу. Није тај Партизан тако добар, тако балансиран тим да гази без пораза 35 утакмица. То је Партизан који личи на онај из ере Толета Караџића. Имали су пријатељске клубове и играче у противничким клубовима, имали су и судије и ветар у леђа председника ФСС, а знате и за кладионичарске прелазе. Медијска хајка по принципу „држ’те лопова“ је дала резултате, као и та спрега Партизана и ФСС — наводи Терзић, и појашњава:

Сведоци смо шта се дешавало, каква медијска кампања око човека који је наводно требало да суди у Нишу, па како је Партизан дигао медијску фрку, објављивао фотографије, не би ли добио судију којег је желео. А онда је тај исти судија добио телефонски позив од најмоћнијег човека судијске организације са инструкцијама како треба да одсуди. Резултат тог позива је било онакво суђење где је Раднички покраден. Разлике у фудбалу су мале, између тимова Звезде и Партизана су нијансе, без обзира што мислим да ми имамо квалитетнији тим. Утицај судија је ту веома велики. Звезда је покрадена у дербију када није искључен Леонардо, а Тавамба фаулирао Манојловића. То су нијансе које су одлучиле дерби. Исти ти детаљи су пресудили и у Нишу. Сведоци смо да је Ђурђевић морао да буде искључен у 7. минуту након ударања. Утакмица би добила потпуно другачији ток. Сведоци смо неколико намерних исецања контранапада Радничког од стране помоћних судија, где су свирани непостојећи офсајди. Много тога је урађено на штету Црвене звезде ове сезоне.

Звезди је по речима генералног директора, титула отета.

Остаје горчина што нам је отета титула. Желите да се понашате у складу са фер-плејом, кодецима части које понесете од куће, али дођете у једно блато које су вам наметнули противници и ако не прихватите њихова правила игре, бићете поништени, као што је Звезда поништена ове сезоне од стране Славише Кокезе, а све због његове болесне амбиције да мора бити председник и да мора контролисати и Звезду и Партизан. Не замерам му што навија за Партизан, не замерам му ни што му је повређена сујета јер је отеран из Црвене звезде од стране навијача, али замерам му што злоупотребљава своју функцију на штету Црвене звезде, и ја о томе нећу да ћутим. Превише је Звезда велики клуб да би ћутала и било коме се додворавала — каже Терзић.

Морали смо да укажемо на ове ствари због перцепције јавности која је потпуно искривљена. Спин мајости из Партизана по рецепту кошаркашког клуба и Душка Вујошевића пренели су те методе и на фудбалски клуб. Да је Звезда државни пројекат, да нам се помаже са свих страна, а да је Партизан сам против свих. То су медијски радили, а иза леђа баш свих радили покварен део посла који је у медијима прошао незапажено. Као генерални директор и најодговорнији човек који не бежи и од својих грешака, ја сам ово морао да кажем, иза овога ћу стати и док год сам у Црвеној звезди борићу се против свакога ко буде радио на штету Црвене звезде. Нажалост, нисмо имали механизме да се изборимо против самовоље коју спроводи Кокеза. И овде нема ништа лично између Звездана Терзића и Славише Кокезе, овде је проблем болесне сујете њега као човека. Све је ово добро познат сценарио. Да се Звезди отме титула, да неосвајање титуле произведе незадовољство публике, па да зато руководство оде, а да се постави марионетско руководство од стране Савеза. Радили смо часно и поштено, много тога смо урадили, питање је само да ли смо поставили реалне или нереалне циљеве. Дошли смо до тога да ћемо имати око 25-26 милиона евра дуга за 15-20 дана. А колико чујем, и Партизан је дошао то такве цифре када је дуг у питању. Да ми не замере, ми треба да гледамо своје двориште, и имамо разлога за понос. Стабилизовали смо се, имамо јасну перспективу, знамо шта хоћемо, имамо невероватно талентоване младе играче чија тржишна вредност превазилази дуг Црвене звезде. Ја за Црвену звезду немам бојазни, Звезда ће ићи јасним стазама успеха, али пре тога се морају искључити сви неспортски фактори — нема дилему Терзић.

Сезона још није завршена, и Звезда ће се и даље борити на оба фронта.

Чека нас финале Купа на стадиону Партизана, а свесни смо и „топлих“ и „нарезаних“ куглица. Нисам ни очекивао да се игра на Маракани. Не би ме изненадило ни да комисија за жалбе ФСС укине казну Партизану, иако Раду то нису учинили, иако су Раду забранили да води своје навијаче и на гостовања, док Партизану нису. Али, ништа ме не изненађује.

Новинаре је занимао и коментар поводом текста који се појавио у новинама о Брани Мићуновићу.

Брана Мићуновић јесте мој пријатељ 30 година и поносан сам на наше пријатељство. Али, он нема никакве везе са Црвеном звездом. Он не даје интервјуе, не би се ни јавио да је знао ко је новинарка која га је позвала. Не треба давати важности томе. Неки центри моћи су хтели да на тај начин одвуку причу на страну која није у интересу Црвене звезде — објашњава Терзић.

Претходни текстПариз бољи од црвено-белих у Истанбулу
Следећи текстЈуниори поразом завршили учешће