Пораз Звезде у дербију

58

Кошаркаши Црвене звезде мтс нису успели да савладају Партизан у ’’вечитом дербију’’. Након неизвесне завршнице домаћин је био бољи резултатом – 78:77 (16:21, 22:20, 18:21, 22:15).

Кошаркаши Црвене звезде мтс нису успели да тријумфују у 9. колу Моцарт Суперлиге Србије. Бољи у ’’вечитом дербију’’ био је Партизан Нис резултатом 78:77.

Звезда је контролисала утакмицу и чувала вођство 40 минута, а одлука је пала у самој завршници. Црвено-бели су имали доминацију у скоку, одбрана је била на солидном нивоу током већег дела меча, али је за победу недостајало више концентрације.

У утакмици са пуно контаката, фаулова и слободних бацања, боље се снашао домаћин и славио. Разлог пораза Црвене звезде мтс може се пронаћи у извођењу слободних бацања – свега 48 одсто, 16 од 33.

Важно је рећи да је Звезда сачувала разлику стечену у првом дербију у Моззарт Суперлиги Србије. Тада су црвено-бели били бољи резултатом 85:74 те се налазе у доброј позицији за освајање првог места на крају лигашког дела сезоне.

Звезда је силовито почела утакмицу. Тројке Џенкинса и Јовића, а одмах потом и поени из продора плејмејкера црвено-белих донели су Звезди вођство 8:0. Одбрана је у почетку меча била беспрекорна. Партизан није погодио из игре готово девет минута, предност је ишла и до плус 11 (15:4), а нешто слабије извођење слободних бацања коштало је изабранике Дејана Радоњића и убедљивијег вођства.

У завршници периода Партизан је уз помоћ шута за три ухватио прикључак, али је Нејт Волтерс уз готово звук сирене погодио флоутер о таблу са пуно осећаја и поставио коначних 21:16 на крају прве деонице.

Серију Волтерса продужио је Симоновић са пет узастопних поена, тројка па закуцавање из одличне одбране. Уследила је тројка Џенкинса, а онда и закуцавање Томпсона из нове украдене лопте. Звезда је серијом 12:2 дошла до највећег вођства (31:18).

Партизан је узвратио серијом 8:1, а онда се ушло у знатно спорији ритам. Чести фаулови секли су ритам меча и водили играче екипе често на линију пенала. Са слободних бацања је домаћин био успешнији, Звезда је у завршници друге деонице имала чак девет промашених пенала (шест од 15) и то је био највећи разлог што је домаћин пришао на само пола коша заостатка (39:38). Ипак, Дангубић је задржао смиреност са линије пенала и одвојио своју екипу на три разлике пред велики одмор (41:38).

У наставку је и даље ритам утакмице био спор, са много контаката и фаулова. Звезда је трагала за бржом игром из добре одбране и у другој половини трећег квартала дошла до исте. Серију је покренуо расположени Симоновић. Везао је пет поена, а онда је Волтерс погодио за три. Из добре одбране стигла је и нова тројка Симоновића који је на свом конту већ имао 16 поена, а црвено-бели су поново имали двоцифрени вишак (57:47). Партизан је са линије пенала на кратко прекинуо серију, али је онда након фантастичног напада Волтерс погодио нову тројку за плус 12 (60:48).

Ипак, Хечер је погодио две тројке у кратком року и преполовио предност пред улазак у последњу деоницу (62:56).

И у последњој четвртини се ситуација није пуно променила. Велики број фаулова и слободних бацања секли су ритам утакмице, а борба се распламсала тек у завршних два минута. Серију тројки отворио је Марко Гудурић, а узвратио је Новица Величковић. Потом је Симоновић погодио за три па исто урадио Хечер те се у последњи минут ушло при резултату 74:73. Одговорност је преузео Дангубић и погодио карактеристичан шут са полудистанце 76:73. Међутим, 12 секунди пре краја Михајло Андрић је погодио тројку за изједначење и то прво у мечу!

Партизан се одлучио да прави фаул, Гудурић био половично прецизан, а Величковић је уз звук сирене погодио за победу домаћина.

Партизан Нис – Црвена звезда мтс 78:77 (16:21, 22:20, 18:21, 22:15)

Партизан Нис: Ратковица 7, Врабац, Јовановић, Маринковић 5, Величковић 16 (7ск), Мајсторовић 8, Бирчевић 12, Копривица, андрић 12, Хечер 16, Карахоџић, Луковић 2.

Црвена звезда мтс: Волтерс 10, Томпсон 3, Дангубић 9 (5ск), Митровић, Лазић, Добрић 1, Симоновић 29 (5ск), Џенкинс 6, Гудурић 13, Јовић 6 (5ас), Кузмић 9 (7ск), Бјелица.

Претходни текстКахриман: Звездаши, дођите из ината
Следећи текстРадоњић: Одиграли смо без концентрације