Јуниори Звезде на Ф8 у Истанбулу

87

Јуниори КК Црвена звезда мтс путују у највећи град Турске где ће учествовати на завршном турниру Евролиге који се игра у време одигравања Фајнал фора „Turkish Airlines“ Евролиге.

Победом на „Adidas Next Generation“ квалификационом турниру у Београду, јуниори Црвене звезде мтс продужили су континуитет учешћа на Фајнал ејту јуниорске Евролиге. И ове године, термин одржавања турнира је у исто време као и сениорског Фајнал фора „Turkish Airlines“ Евролиге. Црвено-бели јуниори путују у среду рано ујутру за Истанбул, а пријатељ пута је „Turkish Airlines“. Истог дана ће од 12 часова одрадити и први тренинг. Такмичење за њих започиње у четвртак од девет часова када ће одмерити снаге са вршњацима из ЦСКА.

Систем је такав да се утакмице играју свакога дана па ће тако црвено-бели већ у петак у истом тремину играти свој меч против Париза, а у суботу од 11 часова чека их меч против јуниора Барселоне. Систем такмичења је такав да је осам екипа распоређено у две групе и само првопласирани тимови ће обезбедити пласман у финале. Финале је на програму у недељу од 10 часова као својеврсна увертира за финале Фајнал фора за сениоре.

Своја очекивања пред пут изнео је Слободан Клипа, вишеструки учесник Фајнал ејта Евролиге за јуниоре и освајач истог такмичења са Црвеном звездом 2014. године.

То је тест на највишем нивоу за ову генерацију која треба да се ’’измери’’ са вршњацима из целе Европе. Играћемо против најбољих и најорганизованијих јуниора у Европи. Имамо велико искуство и знамо како играти тамо. Мислим да смо апсолутно спремни и да ћемо одиграти на највишем нивоу. Да ли ће то бити довољно за још једно финале у низу, то не знам, али се надам да можемо да поновимо успех – рекао је Клипа, на кратко застао, а онда причао о ривалима у групи:

Прва утакмица је изузетно важна пре свега због атмосфере у тиму. Мислим да су нам главни конкуренти Париз (бивши ИНСЕП) и Барселона. Чак мислим да ће трећа утакмица да одлучује о финалисти. Противнике смо упознали одлично. У данашње време су готово све утакмице доступне на интернету па је обављање скаутинга протекло прилично лако. Екипе имају огроман квалитет. Париз практично представља репрезентацију Француске, 80 одсто играча наступа за јуниорску репрезентативну селекцију. Барселона у свом тиму има шест странаца и то је екипа селектирана не само из Европе, већ из целог света. За пример треба узети да их предводи некада најбољи играч Жалгириса кога су довели у своје редове. Уз Реал, а мислим и уз нас, не могу то да избегнем, баш они фаворит на турниру – истакао је тренер црвено-белих јуниора, а онда причао и о форми екипе:

Играли смо турнир у Београду одлично, чак и изнад наших могућности с обзиром да је овај тим састављен од два тима – јуниорског и кадетског. Систем у нашем такмичењу мислим да нама не одговара. У домаћем првенству се за јуниоре сматрају играчи до 19 година, а у Евролиги до 18, па смо ми принуђени да састављамо тим од јуниора и кадета. Ипак, имамо систем који нам омогућава да играче уклопимо кроз свега неколико дана. Сви су они момци који разумеју кошарку – рекао је Слободан Клипа.

Стратег Звездиних јуниора сматра да је ово значајно искуство за младе Звездине играче.

Бити у Истанбулу у моменту када се одржава Фајнал фор Евролиге је огромно искуство које пуно значи младим играчима. То ће им сигурно бити велики подстрек за даљи рад. Сматрам да је на момке који су и прошле године учествовали на Фајнал ејту Евролиге то био огроман подстицај. Мислим да је учешће у Истанбулу велика ствар како за ове младе играче, тако и за клуб.

Своје утиске је изнео и капитен јуниора Црвене звезде мтс Алекса Ускоковић.

Могу да кажем у име целе екипе да једва чекамо да почне. Има неких играча који су били прошле године. Сви смо јако добро свесни да је ово најбоље такмичење које у овом узрасту можемо да играмо и да ће се тамо наћи најбољих осам екипа у Европи. Идемо да видимо колико можемо да урадимо. Сматрам да можемо да направимо добар резултат. Свесни смо да нисмо фаворити, али тренирали смо добро и верујемо да то може да буде довољно за добар резултат – рекао је Ускоковић који је прокоментарисао форму екипе:

У доброј смо форми. Показали смо у Београду да можемо да играмо добро и против страних екипа. У кратком временском интервалу смо имали и везане утакмице против Меге и Партизана и показали смо да се налазимо у доброј форми. Тренирали смо вредно и надам се да ћемо показати најбоље што можемо у Истанбулу.

Капитен Звездиних јуниора прокоментарисао је наредне ривале:

Погледали смо снимке са утакмица противника и урадили добар скаутинг. Мислим да су и Париз и Барселона и ЦСКА екипе врхунског квалитета. Неће бити ниједна утакмица која ће бити лака, морамо да уђемо у сваки меч веома мотивисани. Прва утакмица је тренутно најбитнија и само о њој размишљамо. Гледали смо екипу ЦСКА, играју брзу и модерну кошарку, али сматрам да имамо своје шансе као и у сваком мечу – рекао је Ускоковић који је се подсетио прошлогодишњег финала јуниорске Евролиге када је Звезда играла у финалу против Реал Мадрида:

Често причам са саиграчима о прошлогодишњем финалу. Тај осећај је био непоновљив. Надам се да ћемо поновити успех, а искрено се надам да можемо и да направимо корак више.

Претходни текстЕкипа отпутовала у Ивањицу
Следећи текстСледи 141. првенствени дерби