Звезда – Цедевита 2:0

85

Кошаркаши Црвене звезде мтс, одиграли су још једну одличну утакмицу у оквиру финалне серије АБА лиге, и пред пуним трибинама савладали други пут у два дана екипу Цедевите резултатом 84:73 (29:18, 28:16, 15:16, 12:23). Серија се у четвртак сели у Загреб, у коме ће црвено-бели имати две меч лопте.

Сигурно је актуелни шампион отворио финалну серију АБА лиге и након два сусрета код куће забележио исто толико победа. У другом сусрету, црвено-бели су изгледали доста свежије и спремније током читавог меча у коме су доминирали на обе стране терена и на крају уписали тријумф резултатом 84:73 (29:18, 28:16, 15:16, 12:23). Пред око 6000 гледалаца у дворани „Александар Николић“, најефикаснији у победничком тиму били су Џенкинс са 16 и Волтерс са 14 поена. У тиму Цедевите, најбољи је био Билан са 12 поена.

Стартна петорка: Џенкинс, Митровић, Лазић, Кузмић, Дангубић.

Поново су Звездаши напунили дворану до последњег места и у сјајној атмосфери дочекали свој тим након јучерашњег тријумфа и вођства у финалној серији. Добром одбраном црвено-бели су натерали госте на неколико изгубљених лопти после којих су уследили лагани поени и вођство 9:4. За разлику од јучерашњег сусрета, актуелни шампион је много боље отворио меч и паметном игром у нападу одржавао предност до краја прве деонице, која је након тројке Гудурића уз звук сирене, окончана резултатом 29:18.

Наставили су са добром игром кошаркаши Звезде и у другој деоници у којој се истакао сјајни Митровић са 8 везаних поена, од чега две тројке, па је предност средином четвртине и даље била двоцифрена 39:29. Подигао је српски шампион агресивност на виши ниво, проток лопте је био баш онакав какав је желео тренер Радоњић, и за мање од 2 минута предност је отишла на високих 52:32. Није успела Цедевита озбиљније да одреагује након тајмаута, а пресликан завршетак прве четвртине и нова тројка уз сирену Марка Гудурића, одвела је актуелног шампиона на велики одмор резултатом 57:34.

Успели су гости да склопе добре минуте у првој половини треће деонице и серијом 10:2 приморали тренера Радоњића да затражи минут одмора. Стигао је одговор домаћина у виду поена одлићног Џенкинса, а након продора уз чеону линију и атрактивног закуцавања Бранка Лазића, гостујући тренер Поцеко, морао је да затражи тајмаут. Трећу деоницу обележила је повреда једног од најбољих играча гостију, Боутрајта, који је уз помоћ саиграча изнесен са терена, а домаћа публика је аплаузом пружила подршку америчком играчу. Нејт Волтерс додао је значајан допринос свом тиму у самој завршници треће четвртине и са неколико одлиних и дефанзивних и офанзивних потеза донео високих 72:50 свом тиму.

Празан ход црвено-белих у уводним минутима последње четвртине, успели су гости да искористе и серијом 11:1, приморали Дејана Радоњића да затражи нови минут одмора. Енергетску ињекцију у одбрани по ко зна који пут ове сезоне, дао је Бранко Лазић, и сјајним потезима подигао дворану на ноге, која је непрестано скандирала име и презиме Звездиног „специјалца“. Волтерс је нападачки надоместио празне минуте актуелног шампиона и до краја меча није било већих узбуђења. Црвено-бели су тријумфом 84:73 дошли на корак од одбране титуле у регионалном шампионату, а за то ће имати прилику већ у четвртак у Загребу.

Црвена звезда мтс: Волтерс 14 (5ас), Томпсон, Дангубић 12, Митровић 10, Лазић 6+8ск, Добрић, Симоновић 5, Ракићевић, Џенкинс 16+7ск+4ас, Гудурић 10, Кузмић 8, Бјелица 3.

Цедевита: Џејмс 11, Бајо, Крушлин 2, Боутрајт 10, Катић 2, Бабић 7 (5ск), Жганец 4, Муса, Билан 12, Шурна 10, Бегић 6, Томас 10.

Немања Дангубић:
Веома битна победа, 2:0 у серији, идемо сада у Загреб. Остварили смо циљ, одбранили терен. Мислим да смо имали контролу меча и то нам је био циљ. Боље смо отворили меч и то смо поправии у односу на први меч. Идемо у Загреб и покусаћемо да победимо и тај меч и окончамо серију у своју корист.

Дејан Радоњић:
Оно што смо имали као жељу и циљ да победимо у прва два меча, то смо и успели да урадимо. За разлику од јучерашњег меча, боље смо отворили, надовезали добар напад и стекли предност коју смо одржавали током 20 минута наставка и дошли до победе. С обзиром да иде серија и други меч, било је интересантно како ће се одвијати ситуација. Цедевита је показала караткер и мотивацију да изађе из тог првог меча уз квалитет и жељу су успевали да нас у одређеним тренуцима поремете, међутим то смо изџали и сузбили њухове идеје. Очекујем да ће на свом терену показати да су екипа која је састављена да се врати у Евролигу након ове сезоне и вечерас су показаи да имају карактера за то. Постоје одређене околности, али планови и жеље иду у правцу који желимо, и ја као тренер и ми као клуб Црвена звезда, како би показали сав свој потенцијал и дошли до титуле у регионалној лиги. Хвала навијачима који су дошли и направили одличан амбијнету и знам да ће бити и у Загребу.

Трећи сусрет финалне серије АБА лиге на програму је у четвртак 13. априла са почетком од 19 сати.

Претходни текстЗвездин корак до титуле! Среда, 19:00!
Следећи текстДерби плеј-офа, Војводина у „Шумицама“