Звезда – Цедевита 1:0

57

Кошаркаши Црвене звезде мтс савладали су Цедевиту у првој утакмици финалне плејоф серије АБА лиге. Пред готово 6.000 навијача црвено-бели су славили у дворани ’’Александар Николић’’ резултатом 81:66 (16:27, 29:17, 21:10, 15:12).

Звезда је превазишла све напоре и надиграла одличну Цедевиту. Свежина је била на страни Загрепчана, али жеља и енергија нису изостали ни овог пута у табору црвено-белих. То је, испоставило се, било и овог пута довољно за победу. Кошаркаши Црвене звезде мтс савладали су Цедевиту резултатом 81:66 и начинили први корак ка зацртаном циљу – повели у финалној плејоф серији АБА лиге.

Нако нешто слабијег почетка, изабраници Дејана Радоњића су упили енергију готово пуне дворане ’’Александар Николић’’ и на крилима фантастичне одбране преузели ствари у своје руке. Серијом 24:4 истопили су почетну предност гостију, а нова фуриозна серија је уследила на почетку трећег периода када је Звезда направила 10:0 и стекла двоцифрено вођство које је било довољна залиха за сигурну и убедљиву победу – 81:66.

Почетак утакмице припао је гостима. Билан је предводио Цедевиту, а поготово шутем са полудистанце који дефинитивно није његов заштитни знак па је са шест брзих поена предводио серију Загрепчана 8:0. Серију је прекинуо Дангубић украденом лоптом и изнуђеном неспортском, али је Цедевита наставила за изузетним процентом шута из игре. Са друге стране, црвено-бели нису проналазили нападачки ритам па је након тројке Томаса предност износила 8:23.

На крају прве деонице Цедевита је шутирала невероватних девет од десет за два и солидних два од пет за три. Мало због тога што одбрана Звезде није била на највишем нивоу, а доста и због тога што је заиста све пролазило кроз обруч црвено-белих. Чак и они изузетно тешки шутеви. На крају периода, понајвише захваљујући наведеним факторима, гости су водили 16:27.

Шурна је повећао вођство на почетку друге деонице, али је то био на неки начин знак за Звезду да заигра карактеристичну одбрану. Са много више енергије, али и са бољим решењима у нападу црвено-бели су кренули да топе предност ривала. Бјелица и Волтерс су донели енергију са клупе и дали огроман допринос на обе стране терена. Њихова енергија преносила се и на публику која је упркос заостатку била задовољна приступом изабраника Дејана Радоњића.

А тај приступ доносио је и резултат. Агресивна одбрана и течнији напад донели су серију 10:0 па је предност од 13 веома брзо истопљена на три поена и то након Гудурићеве тројке (26:29). На кратко је серију зауставио Катић, али је на другој страни Кузмић погодио из пик ен рола, а онда је и Џенкинс погодио тројку за потпуну ерупцију одушевљења у дворани ’’Александар Николић’’ и прво вођство црвено-белих (31:30). Награда за навијаче стигла је у виду лепох закуцавања Огњена Кузмића. Звездина машинерија се захуктала – 33:30! Кузмић је наставио да доминира у рекету, а Волтерс је потпуно био у ритму. Након његове тројке серија се продужила до 24:4 и предности од 40:33.

Ипак, силно мотивисана Цедевита се није предавала. Успели су да одговоре и смање предност Звезде пред одлазак на велики одмор (45:44).

Звезда је силовито кренула у друго полувреме. Агресивна одбрана и добра решења у нападу донели су серију 7:0 (52:44). Џејмс је на кратко прекинуо серију, али су црвено-бели одмах узвратили још јачом мером. Џенкинс је предводио поенима, али и асистенцијама. Ипак, пресудна је била вансеријска одбрана Звезде. Све је то било видљиво на семафору након узастопних поена Кузмића за плус 13 (60:47).

Чинило се да је отпор Цедевите у многоме сломљен. Ипак, квалитет ривала захтевао је да црвено-бели задрже потпуну концентрацију што им никада и није било страно. Добра одбрана чувала је вођство, а када су се придружили Гудурић и Џенкинс са осам везаних поена питање победника је практично било решено. Наиме, пет минута пре краја резултат је гласио 76:59.

Остатак посла представио је рутину и прилику за слављеничку атмосфери на трибинама дворане ’’Александар Николић’’. То је било и добро јер већ сутра серија се наставља. На истом месту, са истим циљем, али и даље преко потребном подршком Звезда и Цедевита ће се сусрети у другом чину финалне плејоф серије.

Црвена звезда мтс – Цедевита 81:66 (16:27, 29:17, 21:10, 15:12)

Црвена звезда мтс: Волтерс 14 (6ас), Томпсон, Дангубић 2, Митровић 2, Лазић 2, Добрић, Симоновић 4, Ракићевић, Џенкинс 20 (5ас), Гудурић 10, Кузмић 14 (5ск), Бјелица 13.

Цедевита: Џејмс 12, Бајо, Крушлин 6, Катић 5, Бабић 5 (6ас), Жганец 5, Муса 2, Билан 12 (6ск, 5ас), Шурна 2, Буљевић, Бегић 3, Томас 14 (5ск).

Претходни текстУз карту за дерби, бесплатно на Борац
Следећи текстРадоњић: Значајна симбиоза терена и трибине