Како смо ПСЖ-у отели трофеј

121

У наредном периоду на нашем званичном порталу очекује вас серија текстова о неким од најсветлијих тренутака у новијој историји Црвене звезде. Из богатих и успешних година које су за нама присетићемо се сјајних голова, победа над европским великанима, освајања трофеја. Ове недеље пред вама је прича о трофеју који су 2010. године наши фудбалери донели из далеке Северне Америке.

Тог 22. маја 2010. Црвена звезда освојила је Чикаго. Пред нешто више од 7.000 навијача на Тојота парку трофеј првог Међународног турнира братских градова отишао је у руке најтрофејнијег српског клуба.

Долазак у Чикаго био је много више од игре и учествовања на турниру за све наше играче. Велики број Срба који живе у Чикагу, али и у целој Северној Америци, приредили су дочек за памћење нашим фудбалерима. У сваком тренутку су били уз њих, а песме са севера нису изостале ни на Тојота арени. Домаћин овог турнира, Чикаго Фајер, осим Црвене звезде, угостио је и екипе Легије из Варшаве и Пари Сен Жермен.

Први меч који су црвено-бели одиграли био је против варшавске Легије. Изабраници Ратка Достанића на премијери пред чикашком публиком победили су резултатом 1:0. Предвођени Ђорђевићем, Вилотићем, Микићем и Савиом црвено-бели су у првом полувремену показали како се игра борбено и агресивно за Звездин дрес. Нису остављали Пољацима много простора и мечу су приступили подједнако борбено и ни по чему се није могло наслутити да је реч о пријатељском сусрету. Награда је дошла у 75. минуту. Милош Трифуновић је, после сјајног центаршута Немање Николића, затресао мрежу и поставио коначан резултат и заказао Звезди сусрет у финалу са париским клубом.

Црвено-бели су у финалу савладали француски ПСЖ на пенале резултатом 7:6, после 1:1 у регуларном делу меча. У првом плувремену регуларног дела меча наши фудбалери шансу су тражили углавном из контранапада, али није било превише узбуђења те су екипе на одмор отишле при резултату 0:0. У другом полувремену Достанић потпуно „меша карте“ и на терен изводи Субашића уз Јевтића, као и Вилотића уз Ђорђевића, док на десно крило ставља брзог Јеремића. Управо Јеремић у 73. минуту одиграва сјајну лопту за Кадуа. Голман ПСЖ-а био је бржи до ње, али промашује цео фудбал и оставља Кадуу празан гол а Бразилац са 10 метара доноси огромну радост на трибине. Треба напоменути да су Парижани у 65. минуту сасвим заслужено остали са десет играча на терену јер је Камара добио црвени картон после старта, са леђа, са две ноге на Субашића. Упркос томе ПСЖ је успео да изједначи резултат. Десни бек парижана Цеара после једног корнера шаље пројектил са 20 метара директно под пречку за 1:1.

Шок није оставио трага на наше момке и сви редом су били концентрисани код извођења пенала. Јунак победе је свакако голман Саша Стаменковић који је у седмој серији зауставио шут Жан Едуа Мориса, а победнички менталитет је показао млади Јеремић сигурним извођењем последњег пенала, за огромно славље великог броја Звездиних навијача који су из свих крајева Америке и Канаде стигли у Чикаго да бодре своје црвено-беле.

За Црвену звезду пехар у Чикагу освојили су: Стаменковић, Микић, Вилотић, Ђорђевић, Игњатијевић, Богдановић, Савио, Мугоша, Каду, Лазовић, Јевтић, Јеремић, Вилотић, Перовић, Трифуновић, Субашић, Николић и Рељић.

Претходни текстРаспоред улаза у дворану у Железнику
Следећи текстРадоњић: Да будемо на висини задатка