Звездини бисери – Браћа Илић

85

Црвена зезда у својој Омладинској школи има два фудбалска бисера. Браћа, два фудбалска талента од којих се у будућности много очекује – Лука и Иван Илић. О њиховом фудбалском умећу говори то да старији, Лука који је рођен 1998. године, већ другу годину наступа за омладинску екипу. Ове сезоне, играчима рођеним 1999. године придружио се и његов две године млађи брат Иван. Њих двојица су се први пут заједно нашли заједно на терену, и то баш у дресу Звезде на мечу против Војводине.

Ово је први пут да смо одиграли званичну утакмицу заједно, заиста је то био посебан тренутак за обојицу. Морам да признам да ми је било мало необично што се мој брат на терену нашао поред мене. Од малена смо увек заједно тренирали у сваком клубу, али никада нисмо играли утакмице. Предиван је осећај што смо остварили ту жељу да заиграмо заједно, и то баш у дресу Црвене звезде. Имам више искуства у Омладинској лиги, али сам се трудио да не оптерећујем брата неким посебним смерницама. Мало сам му на терену причао где треба да се креће како би испоштовао нашу игру и он је то одрадио феноменално, драго ми је што је све прошло како треба и што смо победили. Родитељи су наравно били на трибинама на утакмици, били су изузетно поносни и срећни што нас гледају први пут заједно на терену – рекао је Лука.

Лука је имао неколико савета за млађег брата.

Пре изласка на терен ми је само рекао да дам све од себе, да слушам њега и саиграча, да свих 90 минута будем максимално фокусиран и да неће бити никаквих проблема. Нас двојица се на терену чак и без речи разумемо перфектно, знам му сваки корак и зато тако добро и сарађујемо. Значило ми је што је уз мене када сам тек почео да тренирам са омладинском екипом, то су мало старији играчи од мене, имају више искуства, али све сам то успео да пребродим и лепо се уклопио – рекао је Иван.

Браћа Илић играју на истој позицији у тиму – обојица су дефанзивни везисти.

На терену смо један уз другог, такве су нам позиције. Ја сам сезону у омладинцима почео на месту полушпица, али убрзо сам пронашао своје место у везном реду које ми за сада најбоље одговара. Иван је, када је тек почео да тренира фудбал, играо левог бека. Није се ту дуго задржао, пребачен је на задњег везног. И у Звезди су се тренери сложили да му то место највише лежи, а он је показао колико се добро сналази. Конкуренција на средини терена је заиста оштра, ту су уз нас двојицу и Урош Рачић и Вељко Николић и тренер нас често ротира – рекао је старији од браће Илић.

Након тренинга и утакмица умеју да прокоментаришу игру и посаветују један другог.

Све у фудбалу сам научио од Луке, од малена, од првог тренинга он је неко са ким сваког дана играм фудбал и све што знам то је захваљујући њему. Иако сам млађи, увек искритикујем Луку ако уради нешто лоше на терену, посаветујем га када мислим да треба нешто да исправи јер често посматрам његову игру са стране и сматрам да могу да му помогнем. Увек ме послуша, као и ја њега и нико се не љути – рекао је млађи од браће Илић.

Како ти савети изгледају открио нам је Лука.

Код Ивана ми се допада што је физички јак, има одличан скок, добар је у дуел игри и има изванредан преносни пас. Али, да га не хвалим много, мислим да мора да поради на брзини. Он у мојој игри углавном хвали технику коју поседујем, а говори ми да порадим на шуту, увек морам да будем што прецизнији – рекао је Лука.

Фудбал су почели заједно да тренирају у родном Нишу.

Ја сам као старији први стигао у Звезду 2014. године. До тада смо брат и ја у свакој екипи играли заједно. Почели смо заједно у Школи фудбала „Филип Филиповић“ у Нишу, то је клуб из нашег краја где смо као јако мали почели да тренирамо. Касније смо прешли у Школу фудбала „Реал“ из Ниша где смо тренирали шест година, а онда смо се две године раздвојили, док и Иван није стигао у Звезду – рекао је Лука.

Иван се старијем брату у редовима црвено-белих прикључио 2016. године.

Драго ми је што се мој брат тако брзо снашао и обезбедио себи место у екипи. Нико не познаје Ивана боље од мене, сведок сам колико је предан овом спорту, колико напорно ради и тренира и сигуран сам да је заслужио шансу која му је пружена у нашој екипи. Уверен сам да ће у наставку сезоне оправдати поверење које му је указано, ја сам свакако увек ту да га подржим – рекао је Лука.

Илићи се надају да ће се и на утакмици првог тима Црвене звезде поново наћи заједно на терену.

Прошао сам већ неколико припремних периода са првим тимом и сањам да ћу добити шансу и заиграти за свој вољени клуб. Све би то за мене значило још више уколико би и мој брат обукао дрес првог тима. Има времена, напорно радимо и чакамо своју шансу – рекао је Лука, након чега се надовезао млађи брат – Значи ми много искуство које ми је Лука пренео након припрема које је прошао са првим тимом, много сам напредовао од када сам у Звезди. Осим фудбалских савета, Лука је ту да ме подржи, не да ми ни у једном трнутку да посумњам у себе и сматрам да је то прави пут до успеха за обојицу – закључио је Иван Илић.

Претходни текстРадоњић: Не мењамо амбиције
Следећи текстТрећи меч полуфинала АБА лиге у Железнику