Звезда боља од Уникса

83

Кошаркаши Црвене звезде мтс остварили су 16. евролигашку победу у претпоследњем колу најелитнијег европског такмичења. У “Комбанк арени“ савладан је Уникс резултатом – 83:65 (10:14, 30:17, 17:18, 26:16).

Уникс из Казања стао је у ред екипа које су црвено-бели савладали у овосезонском издању Евролиге. Кошаркаши Црвене звезде мтс наставили су угодну традицију победа над Униксом из Казања у Београду и одличном игром, пропаћену огромном енергијом, славили прилично убедљиво – 83:65.

Звезда је на тај начин дошла до истинског победа остваривши 16. победу у 29 одиграних утакмица у Евролиги. Нажалост, мимо сваке логике, то није довољно за огроман подвиг и пласман у Топ 8. Одлука ће стати у последњем колу против Дарушафаке, а шта год се тамо догодило изабраници Дејана Радоњића заслужују свако признање имајући у виду кроз какве напоре су пролазили да би остварили огромних 16 победа.

Преломни тренуци утакмице догодили су се у другој половини треће четвртине и почетком последње деонице. У том периоду утакмице на одличну одбрану надовезао се и течан напад. Посебно разигран био је Милко Бјелица, али је тимска игра и овог пута пресудила да се на крају упише убедљив тријумф.

Још једна евролигашка победа уписана је изузетно сигурном игром била је одлична инекција самопоуздања пред оно што следи. А, следи оно најважније. Борба и залагање изабраника Дејана Радоњића најбољи су позив да подршка не изостане у утакмици од великог значаја која следи у уторак против Будућности.

На почетку је виђена велика борба. Дангубић је отворио утакмицу поготком са полудистанце, али Звезда није успела да настави тим темпом и дуго је трагала за нападачким ритмом. Након шест минута одлична одбрана сачувала је Звезду на пристојном заостатку и на семафору је стајало 2:7. Лошију серију прекинуо је Бјелица са линије пенала, а потом је и Гудурић погодио тројку. Назирала се боља нападачка игра која је и стигла на почетку другог периода.

Улазак Бјелице и Волтерса био је права инекција енергије за тим Дејана Радоњића. Волтерс је поентирао и за два и три поена, а Бјелица добијао битке са Парахуским и касније Вилијамсом. Мало по мало, Звезда је преокренула резултат и то након тројке Гудурића из угла. Добра одбрана и све бољи напад донели су црвено-белима вођство 25:22 тачно на половини другог периода.

Одбрана је и даље била готово беспрекорна, а боља нападачка игра доносила је и већу предност. Након две узастопне тројке Симоновића, укључујући и ону уз звук сирене која је огласила крај првог полувремена Звезда је стекла највећих плус девет (40:31).

Црвено-бели су на почетку треће деонице мало посустали у нападу. Осим Симоновићеве тројке уз фаул, за пет минута није постигнут ниједан кош па је Уникс серијом 14:4 коју је предводио Кит Ленгфорд преокренуо резултат пришао на два поена заостатка (44:45).

Лош низ прекинуо је Симоновић четвртом тројком. Разбудио се и Чарлс Џенкинс. Везао је шест поена, а одбрана Звезде је пронашла решење за Ленгфорда. За продужетак серије био је задужен Нејт Волтерс који је убацио четири везана поена па су црвено-бели на одмор пре почетка последњих десет минута отишли са осам поена предности (57:49).

Почетком последњег периода поентирао је и Митровић за прву двоцифрену предност (59:49), а после још једне одличне одбране Бјелица је био прецизан из угла за три поена (62:49). Уследили су и поени Гудурића након офанзивног скока и чинило се да је жесток отпор гостију коначно сломљен (64:49).
Звезда није стајала. Милко Бјелица је блистао, погађао је из рекета, уз фаул, за три поена… Био је потпуно нерешива енигма за одбрану гостију. Са друге стране, најбољи стрелац Евролиге Кит Ленгфорд је потпуно одсечен. Црвено-бели су се распуцали, били готово непогрешиви у шуту и сигурно привели меч крају. Чак су успели и да повећају разлику.

Црвена звезда мтс – Уникс Казањ 83:65 (10:14, 30:17, 17:18, 26:16)

Црвена звезда мтс: Волтерс 12 (6ас), Томпсон, Дангубић 3, Митровић 3 (5ск), Лазић, Добрић, Симоновић 13, Ракићевић, Џенкинс 10 (4ск, 5ул), Гудурић 18, Кузмић 5 (4ас), Бјелица 19.

Уникс Казањ: Антипов 5, Кларк 7, Ленгфорд 16, Понкрашов, Парахуски 8 (6ск), Колом 11 (6ас, 5ск, 5ил), Клименко 2, Банић 6 (5ск), Воронов, Панин 3, Вилијамс 4, Анђушић 3.

Претходни текстПочиње финале!
Следећи текстРадоњић: Не мењамо амбиције