Звезди срећа окренула леђа

76

Кошаркаши Црвене звезде мтс јуначки су се борили до последњег атома снаге, надокнадили велики минус, али у последњим секундама продужетка остали без среће против силног Олимпијакоса – 64:66 (9:17, 8:13, 26:12, 15:16, 6:8).

На трибинама братски, али на терену се водио прави мали рат. Играчи Црвене звезде мтс и Олимпијакоса од првог до последњег звука сирене показали су зашто важе за најбоље одбране у Европи и зашто је борбеност синоним за београдске и атинске црвено-беле. Ипак, једна екипа је морала да победи, а то је био Олимпијакос. Не може се рећи да су Атињани били бољи, већ срећнији. Једна одлука, један шут легендарног Јоргоса Принтезиса преломио је у корист фаворита – 64:66.

Играло се у серијама, екипе су имале успоне и падове, а о победнику је одлучивао продужетак у који се ушло при резултату 58:58. Звезда је јуначком одбраном и прецизним шутевима надокнадила минус који је износио десет поена на 13 минута пре краја утакмице. Серијом 18:0 и повела и заиста заслужила додатних пет минута.

У продужетку жестоке одбране на обе стране су биле и даље беспрекорне иако је умор одузимао снагу. До поена се стизало на тешке начине, а најчешће са линије пенала. Врхунац драме био је у последњем минуту у који се ушло при резултату 64:64. Резултат је говорио све о утакмици – 12 поена за додатних пет минута утакмице.

Није било коша до последње три секунде, а онда је Јоргос Принтезис урадио идентичну ствар као када је са Олимпијакосом по први пут освојио Евролигу. Погодио је препознатљиви флоутер за победу три секунде пре краја (64:66).

На почетку утакмице обе екипе су оправдале епитет најбољих дефанзивних тимова Евролиге. Изузетно чврсте одбране виђене су са обе стране, уз пуно контакта и ротација. С тога, не чуди што је након шест минута резултат гласио 7:10 и то захваљујући томе што је Олимпијакос погодио две изразито тешке тројке. Шут са дистанце дефинитивно је правио разлику, односно три тројке Грка наспрам ниједне Звездине.

Такође, црвено-бели су осећали изостанак Јовића и пет изгубљених лопта на жестоку одбрану Олимпијакоса резултовало је да гости на крају прве деонице имају осам поена предности (9:17).

Звезда је трагала за нападачким ритмом, а индивидуални квалитет ривала доносио је поене и мимо жестоке одбране црвено-белих. Разлика је с тога износила велики 13 поена (11:24). Изабраници Дејана Радоњића били су изразито борбени и заиста одбрана ни овог пута није изостала. Тражио се расположени нападач, односно индивидуалац који ће покренути Звездин напад.

Црвено-бели су прво полувреме окончали без постигнуте тројке и са десет изгубљених лопти. Било је потребно да нађу одговор на жестоку одбрану Олимпијакоса да би се истопила разлика од 13 поена са полувремена (17:30).

Одбрана црвено-белих је и даље била на високом нивоу, а напад је све боље функционисао. Огњен Кузмић је купио ничије лопте и претварао их у поене, а допринос Лазића и Волтерса у нападу је топио предност. Након тројке Волтерса после три и по минута игре у трећем периоду, прецизно прве тројке на утакмици за црвено-беле Звезда је пришла на четири поена заостатка (28:32).

Међутим, гости су поново пронашли шут за три поена када је било важно. Папаниколау је погодио тројку, а уследили су поени Принтезиса и поново Папаниколауа који су вратили Олимпијакосу двоцифрени плус (28:39).

Звездина тројка је поново била покретач. Овог пута донео је Гудурић из карактеристичне финте, а већ у следећем нападу је погодио Симоновић са исте раздаљине. Уследила је тројка Дангубића уз принесе изванредне одбране. Звезда је пробила лед и то рафалном паљбом ван линије 6.75 и пришла на поен заостатка (41:42), а након продора Симоновића и стекла прво вођство још од уводних 6:5 и то по истеку трећег периода (43:42).

Последњи период је почео новом тројком, поново Марка Гудурића који је у следећем нападу “продао“ фору са баскета и повећао разлику на 48:42. Серија је трајала. Феноменална одбрана и огромна борбеност продужавали су серију која је након поена Бјелице износила – 18:0 (50:42). Серију је прекинуо Аграванис тројком из угла, али је Звезда била у ритму. Придружио се Џенкинс својом тројком и одговорио правом мером (53:45).

Међутим, Аграванис је погодио из немогуће позиције тројку, а затим кош уз фаул и два слободна бацања и практично сам донео изједначење два минута пре краја(53:53). Оно што је обележило читаву утакмицу уследило је и узавршници. Огромна борба до последњег атома снаге. Звезда је тражила нападачки ритам из завршнице трећег и почетка четвртог периода.

Гудурић је погодио изразиту важну тројку за плус три на минут пре краја (58:55), али је Принтезис узвратио истом мером погодивши шут који му је обележио каријеру. Драма је достигла врхунац када је Манцарис гађао за победу и промашио. Било је јасно да продужетак одлучује победника.

На крају, срећни тас на ваги стао је на страну атинских црвено-белих, али изабраници Дејана Радоњића немају чега да се стиде. Изашли су на паркет без првог плејмејкера Стефана Јовића, оставили срце на терену и парирали једној од најјачих екипа Европе. Све то биће подстрек за још изазова који им предстоје.

Црвена звезда мтс – Олимпијакос 64:66 (9:17, 8:13, 26:12, 15:16, 6:8)

Црвена звезда мтс: Волтерс 7, Томпсон 1, Дангубић 5, Митровић 1, Лазић 2, Добрић, Симоновић 9 (6ск), Ракићевић, Џенкинс 13 (6ск), Гудурић 14, Кузмић 8 (8ск), Бјелица 4.

Олимпијакос: Грин 8, Бирч 2, Јанг 1, Папапетру, Спанулис, Вотерс 2, Аграванис 16, Милутинов, Принтезис 15, Папаниколау 17 (9ск), Манцарис 5, Атинау.

Претходни текстПочиње плеј-оф, нови дерби и нови изазов
Следећи текстРадоњић: Борили смо се максимално