„Фудбал за пријатељство“ – пети пут!

82

Почела је пета сезона Међународног дечијег друштвено одговорног пројекта „Фудбал за пријатељство“

„Гаспром“, званични партнер ФИФА и Светског првенства у фудбалу 2018. године, објавио је почетак пете сезоне Међународног дечијег друштвено одговорног пројекта „Фудбал за пријатељство“ који ће се одржати у Санкт Петерсбургу од 26. јуна до 3. јула 2017. године.

Током 2017. године, географски опсег пројекта ће се знатно проширити: број земаља учесница ће се двоструко повећати: са 32 на 64. Први пут ће у пројекту учествовати деца из Мексика и САД. Дакле, пројекат је окупио младе фудбалере са четири континента: Африке, Евроазије, Северне Америке и Јужне Америке.

Пета сезона ће се одвијати у новом формату. Уместо тимова који представљају фудбалске клубове различитих земаља, млади фудбалери ће се измешати у осам интернационалних тимова, тј. осам „Репрезентација пријатељства“.

У оквиру отвореног жреба одређено је из којих ће земаља бити играчи сваке репрезентације, као и позиције на којима ће заиграти представници земаља учесница. Појединачни одабир играча ће се одржати у оквиру „Штафете пријатељства“. Међународни организациони одбор пројекта „Фудбал за пријатељство“ ће заједно са националним фудбалским федерацијама одабрати младе фудбалере који ће представљати своје земље 2017. године. У тимове који се састоје од осам учесника биће укључени и дечаци и девојчице узраста од 12 до 14 година, укључујући децу са ограниченим способностима.

Жреб је одржан у режиму интернет конференције. У церемонији су учествовали млади тренери „Репрезентације пријатељства“: Михаил Бабич (16 година, Русија), Рене Ламперт (15 година, Словенија), Стефан Максимовић (15 година, Србија), Фелипе Соарес (17 година, Португалија), Чарли Суи (12 година, Кина), Елвира Херцог (16 година, Швајцарска), Игор Грицук (14 година, Украјина) и Брендон Шабани (15 година, Велика Британија), као и представник Међународног прес-центра пројекта Лилија Матсумото (15 година, Јапан).

Као играч учествовао сам у сезони 2016. године. Сматрам да је велика срећа бити део овог пројекта, јер се на тај начин отварају нове могућности сваком младом играчу. Радујем се што сам поново део овог пројекта, сад у улози тренера. Једва чекам да се сви окупимо и дружимо! — рекао је Стефан Максимовић, млади играч омладинског тима ФК Црвена звезда.

Учесницима пројекта ће се 25. априла придружити десетине хиљада деце и одраслих у оквиру прославе „Међународног дана фудбала и пријатељства“. Свако од њих ће носити званични симбол пројекта, Наруквицу пријатељства од конца плаве и зелене боје, која симболизује једнакост и здрав начин живота.

1. јула ће се у Санкт Петерсбургу одржати Међународно првенство „Фудбал за пријатељство“ у оквиру којег ће на терен изаћи тимови младих фудбалера различитих националности, пола и физичких могућности.
2. јула ће се одржати Пети Међународни форум „Фудбал за пријатељство“ на коме ће деца заједно са чувеним фудбалерима и новинарима дискутовати о питањима промовисања вредности пројекта у различитим земљама.

По завршетку пете сезоне пројекта учесници Форума ће посетити финални меч Купа конфедерација ФИФА 2017 на стадиону „Санкт Петерсбург Арена“.

У складу са традицијом, током читаве сезоне ће радити Међународни дечији прес-центар. Млади новинари ће учествовати на свим кључним догађајима, заједно са одраслим дописницима.

Газпром реализује глобалне пројекте који су усмерени на будућност и пројекат, а „Фудбал за пријатељство“ је управо такав. За само четири године број земаља учесница повећао се осам пута. Ове године ће се у Санкт Петерсбургу сусрести млади фудбалери са чак четири континента. То значи да су вредности нашег друштвено одговорног пројекта јасне и значајне за децу и тинејџере на читавој планети — рекао је Председник управе ОАО Газпром Алексеј Милер.

Иницијатива Гаспрома пружа могућност деци из читавог света да се њихов глас чује. Ми у потпуности подржавамо циљеве и кључне вредности пројекта „Фудбал за пријатељство“. Срећни смо што пружамо подршку свим иницијативама организационог одбора пројекта до Светског првенства у фудбалу ФИФА 2018. — изјавио је финансијски директор ФИФА Филип Ле Флок.

Претходни текстВладица Поповић прославио 82. рођендан
Следећи текстПрви тим уз oмладинце