Звезда славила у Милану

50

Уз огромну подршку са трибина, кошаркаши Црвене звезде мтс савладали су Армани у Милану и на тај начин забележили 15. победу у Евролиги и успешно започели циклус тешких и важних мечева – 71:78 (10:25, 21:18, 19:17, 21:18).

Поново је било тешко, али и поново успешно. Кошаркаши Црвене звезде мтс одиграли су изузетно тежак меч против растерећеног и изразито мотивисаног Емпорио Арманија и успели да славе. Уз изузетну подршку фантастичних навијача који су напунили два нивоа трибина иза коша, често били гласнији од бројније домаће публике, црвено-бели су славили резултатом …

Звезда је водила током читавог меча, изузевши почетак трећег периода када је Армани направио серију 10:0 и изједначио резултат (60:60). Даље нису могли, а то је сматрао и Огњен Кузмић који је убацио 11 узастопних поена. Изабраници тренера Дејана Радоњића у наставку су стегли одбрану, задржали прибраност и показали још једном победнички карактер.

На тај начин црвено-бели су стигли до 15. евролигашке победе и направили још један корак у великој борби за најбољих осам. Такође, на прави начин су започели циклус изузетно тешких утакмица које играју у кратком року. Наиме, после гостовања Арманију већ у недељу започиње полуфинална серија у АБА лиги против Будућности, а у среду у Београд долази Олимпијакос у 27. колу Евролиге.

Од почетка меча црвено-бели су били изразито одлучни да остваре победу. Одбрамбени бедем био је постављен од првог минута и домаћин је имао тешке муке да нађе пут до коша. То се одражавало и на резултат.

Почело је тројком Лазића, а онда је ствари у своје руке преузео видно мотивисани Чарлс Џенкинс. Пет везаних поена Звездиног Американца, уз изванредну одбрану донели су Звезди након шест минута двоцифрену предност – 4:14.

Ту се црвено-бели нису заустављали. Расположеним нападачима придружио се и Гудурић, Бјелица је поентирао из рекета, а након Симоновићеве прве тројке на мечу почетком другог периода предност је износила великих плус 18 (10:28).

Армани се у наставку трудио да убрза игру колико је то могуће и уведе меч у свој ритам. Звезда је нападачки била на високом нивоу и захваљујући расположеним шутерима држала госте на дистанци. Средином друге деонице ипак је дошло до мањег пада у игри црвено-белих.

Домаћин је успео да предност спусти на једноцифрену разлику (28:37), али је тајмаут тренера Радоњића тргнуо екипу па су Гудурић и Кузмић поенима одбили налет (28:41). Домаћин је успео тек за пола коша да смањи разлику којом се отишло на велики одмор – 31:43.

Трећи период је почео тројком Гудурића, али Армани није желео да на домаћем терену преда победу без борбе. Италијани су играли све боље и видно растерећени погађали из тешких позиција. Звезда је мало изгубила нападачки ритам из првог полувремена па је домаћин пришао на шест поена заостатка након 27 минута игре (45:51). У важном тренутку Волтерс је погодио тројку, али далеко од тога да је меч био решен.

Домаћин је озбиљно претио и показивао велику жељу да направи преокрет. Пришао је Армани и на шест поена заостатка, када је Бјеличино искуство дошло до изражаја. Тројка са истеком времена, а онда и поени са слободних бацања вратили су Звезди двоцифрено вођство пред улазак у последњи период – 50:60.

Међутим, неколико грешака црвено-белих примакле су Армани никада ближе. Звезда је три и по минута била без коша, а домаћин је направио серију 10:0 и изједначио резултат (60:60).

Звездини навијачи су у тим тренуцима надјачали халу која је већински била, логично, приклоњена Арманију, а пут до коша пронашао је Кузмић. Високи центар је везао осам поена и дао могућност црвено-белима да поново “продишу“ (62:68). Хикмен је убацио тешку тројку, али је Кузмић поново погодио, а онда и два пута изблокирао разиграног Пасколоа и затим погодио слободно бацање (65:71).

Одбрана црвено-белих поново је изгледала веома добро, а за “прљаве послове“ опет је био задужен Бранко Лазић који је и задржао смиреност са линије пенала. Тројка Симоновића на минут пре краја за 76:65 озваничила је почетак славља бројних Звездиних навијача.

Пред Звездом има још пуно великих изазова, први у низу је изузетно важан полуфинални меч АБА лиге који црвено-бели у недељу у дворани “Александар Николић“ против екипе Будућности.

Емпорио Армани – Црвена звезда мтс 71:78 (10:25, 21:18, 19:17, 21:18)

Емпорио Армани: Меклин 9 (6ск), Хикмен 14, Мачван 8, Пасколо 11 (7ск), Ђардини, Ћинћарини 7 (5ск), Сандерс 12, Абас 6, Ћерела.

Црвена звезда мтс: Волтерс 8, Томпсон, Дангубић 3, Митровић, Лазић 7, Добрић, Симоновић 13 (4ск), Ракићевић, Џенкинс 11, Гудурић 12, Кузмић 15 (7ск), Бјелица 9.

Претходни текстЦрвено-бели савладали Раднички
Следећи текстРадоњић: Велика победа, хвала навијачима