Одржано предавање „Феномен фудбала“ Зорана Аврамовића

105

На Факултету за спорт и физичко васпитање Универзитета у Београду, Зоран Аврамовић, директор Црвене звезде Маркетинг и аутор пет књига о фудбалу („Индустрија фудбала, 2004.“, „Фудбал, глобална религија, 2006.“, „Фудбал на првом месту, 2010.“ и „Фудбал, срце милиона 2015.“ и „Кад престане игра поциње рат, 2016.“, пред пуним амфитеатром, поделио је своје ставове, размишљања и дилеме са студентима Катедре за фудбал професора Саше Јанковића, на тему ФЕНОМЕН ФУДБАЛА.

Кроз историјски, социолошки, психолошки, технолошки и комуниколошки пресек Аврамовић је бројим примерима, анализама, резултатима ултидисциплинарних истраживања указао да је фудбал одавно престао бити „најважнија споредна ствар на свету“ и забава.

Током мултимедијалне презентације, пред пуним амфитеатром, у потрази за одговором „Шта је то што у суштини један „стари“ спорт чини тако младим, свежим, инвентивним, иновативним и непредвидљивим, указано је да је фудбал „фабрика доживљаја“ – у исто време и драма, адреналин, победа, пораз, фрустрација, али и срећа, па и развој, власт и моћ.

Занимљив приступ у делу предавања је и теза о фудбалу као јединственом спорту – јер је његово генеричко име идентично средству којим се игра. Анализирајући развој фудбалске лопте од 1934. до 2017. године Аврамовић каже да се цела земаљска кулга окреће око фудбалске лопте.

Посебан део предавања је био посвећен значају и утицају друштвених мрежа у развоју фудбала, такође иуметничкој и културолошкој димензији феномена фудбала.

Фудбал бира најбоље за себе, а најбоље из њега остаје залог човечанству – истакнуто је у делу предавања у коме Аврамовић тврди да је фудбал јединствени глобални бренд.

Студенти су били упознати и са резултатима (Social Issues Research Centre) истраживања у 6 западноевропских земања о факторској анализи ставова и понашања навијача. Аврамовић је предавање завршио речима:

Свет у коме живимо се толико брзо мења да често не стигнемо ни да сагледамо садржај тих проблема, већ вртоглаву брзину којом се оне ређају. Нешто ново за час постане застарело. Како фудбал томе не само одолева, већ те промене и њихов садржај усваја, чак и присваја, јесте феномен – „појава сама по себи“. Наше је да те појаве не само посматрамо, него да их усвајамо и примењујемо и српски фудбал учинимо бољим.

Претходни текстМилица Николић вицешапионка ГП у Бакуу
Следећи текстЗа крај регуларног дела Будућност