Срећан рођендан Црвена звездо!

227

На данашњи дан пре 72 године, 4. марта 1945. године, основана је Црвена звезда.

Од тада па све до данас спортисти Црвене звезде освојили су 639 екипних трофеја у сениорској конкуренцији у званичним такмичењима. Освојено је прегршт медаља, турнира, титула и купова… Спортисти Звезде учествовали су на најзначајнијим светским и европским такмичењима представљајући своју земљу, свој град, свој клуб и са њих су се враћали са најсјајнијим одличјима.

Баш као и све велике приче, тако и ова наша, има скроман почетак.

Током фебруара 1945. године омладинци, чланови Уједињеног савеза антифашистичке омладине Србије почели су припреме за оснивачку скупштину једног омладинског фискултурног друштва са циљем да буде састављено од разних спортских секција. Оснивачи су дуго дискутовали око тога какво би име ваљало дати новом спортском колективу. Кумови су били Слободан Ћосић и Зоран Жујовић. Младост или Ударник, Торпедо или Динамо, можда Локомотива …И коначно, Звезда. Не. Црвена звезда!

У великој дворани старог ДИФ-а у Делиградској 27, 4. марта 1945. године званично је основано Омладинско фискултурно друштво Црвена звезда. Одређене су и боје: црвено-плаво-бело са белом петокраком звездом на црвеној мајици – дресу.

Тог поподнева остварена је и прва спортска победа. Фудбалери Црвене звезде играли су против екипе Првог батаљона Друге бригаде КНОЈ-а и славили са 3:0. Утакмица је одиграна на игралишту “Студента” пред 3.000 гледалаца. Поред фудбалске, Друштво је имало још седам секција: кошаркашку, стоно-тениску, шаховску, пливачку, атлетску, одбојкашку и веслачку. Фудбалерима и атлетичарима припао је терен С. К. Југославије, кошаркаши и одбојкаши добили су терене боб-клуба на малом Калемегдану, веслачи и пливачи зграду на Ади Циганлији.

Одлучено је да просторије Друштва буду у улици Краља Милутина 2, у једној соби Градског одбора УСАОС-а. За првог председника је изабран Ђорђе Паљић, за потпредседнике Зоран Жујовић и Слободан Ћосић, за секретара Љубиша Секулић, за благајника Душан Богдановић, за економа Предраг Ђајић.

Позив на упис у спортски клуб Црвена звезда објавио је дневни лист “Политика” 7. марта 1945. године. Остало је – историја…

Звездаши, срећан вам рођендан!

Претходни текстКлуб добио још две казне Евролиге
Следећи текстПораз Звезде на старту Прве лиге