Луковић: Једна жал у вези са дербијем

45

Капитен Црвене звезде Александар Луковић један је од оних који су се са свим чарима вечитог дербија упознали пре више од десет година.

До септембра 2016. године искусни штопер није знао за пораз у мечевима са вечитим ривалом.

Суботњи окршај ће бити мој дванаести дерби у каријери. Имам позитиван скор у окршајима са вечитим ривалом. Жао ми је што сам недавно доживео први пораз од Партизана, али и то је једном морало да се деси. Имам пет победа и пет нерешених утакмица. Очекујем да се статистика поправи на рачун тријумфа. Дерби је највећа утакмица у нашој земљи и наравно да је посебан осећај када сте део ње. Наравно, у фудбалу се рачунају титуле, али лепше је да се освоји титула уколико си претходно победио у дербију — рекао је Луковић.

Када се спомене вечити дерби Звездин капитен жали због једне ствари.

Од када сам дошао са 13 година у Звездину омладинску школу нисам пропуштао ниједну утакмицу, па ни дерби. То су за све нас били заиста посебни мечеви, али и даље ми је криво због једне ситнице. Никада нисам као дечак скупљао лопте на дербију. То је за нас тада било важно, да се нађеш уз терен и осетиш навијање и узаврелу атмосферу. Тада смо сви могли само да сањамо да ћемо једног дана бити актери тако важне утакмице. Имао сам прилике да скупљим лопте на неким великим европским мечевима, али дерби носи посебну тежину и још из тог периода у омладинцима све победе над вечитим ривалом су ми посебно драге.

Као посебно важан Луковић ће заувек памтити 125. вечити дерби.

Та утакмица одиграна је у октобру 2005. године и победили смо 2:0 на Маракани. Након што је Никола Жигић оборен у казненом простору постигао сам гол из пенала. Заиста посебно леп тренутак у мојој каријери који ћу заувек памтити. То ми је једини гол у дербију и заиста ми није битно да ли ћу постићи још неки, важно ми је сада само да одиграмо добро и да на крају славимо победу са својим навијачима.

Сто педесет и трећи вечити дерби биће дебитантски за неколико фудбалера црвено-белих.

И појачања која су дошла у зимском прелазном року знају све о дербију, доста смо причали о томе каква нас атмосфера очекује и колико је важно да се покажу у најбољем светлу. Сами већ знају тежину и важност дреса који носе, а ја ћу им пре изласка на терен рећи да морају да верују у себе, да је ово утакмица која се игра мирне главе, да не сме да нас понесе атмосфера и, наравно, да као и сваки пут свако од нас да свој максимум. Сматрам да ми искуснији, који имамо позамашан стаж у дербијима, можемо да помогнемо најмлађим играчима који ће можда добити шансу на утакмици.

Капитен Црвене звезде очекују да је рођендан клуба довољан повод да навијачи испуне трибуне.

Није потребна посебна позивница за рођендан, навијачи су увек уз нас. Сада су спојена два лепа догађаја истог дана и сигуран сам да ће целокупни амбијент на стадиону у суботу бити величанствен. Највише бих волео да поклоним клубу и навијачима победу, као и сви моји саигачи. Даћмо све од себе да употпунимо славље. Поштујем екипу Партизана и сигуран сам да је пред нама лепа и неизвесна утакмица — поручио је Луковић.