Куп је опет наш!

75

Кошаркаши Црвене звезде мтс савладали су вечитог ривала Партизан у финалу “Купа Радивоја Кораћа“. Црвено-бели су славили резултатом 74:64 и на тај начин након кратке паузе вратили трофеј “Жућкове левице“ у витрине на Малом Калемегдану.

У врућој атмосфери нишке дворане “Чаир“ Звезда је преломила утакмицу у завршници трећег периода и почетком последњег квартала. МВП финала Марко Гудурић покренуо је фуриозну серију и то тројком уз звук сирене која је означавала крај трећег периода. И то из какве позиције!

Надовезао се Марко Симоновић, такође тројком, а онда је одличну ролу имао Дион Томпсон. У завршници трећег периода резултат је гласио 47:47, а у раној фази последње четвртине семафор је показивао 57:47. Звездина фуриозна серија 10:0 решила је питање победника.

Слављеничка атмосфера је већ окупирала дворану, али црвено-бели нису потпали под еуфорију. Изабраници Дејана Радоњића су контролисали ритам утакмице и нису дозволили било какав преокрет. Пригрлили су трофеј намењен победнику Купа и бар на кратко уживали у великом успеху. Велики изазови за црвено-беле се настављају…

Црвено-бели су одлично ушли у меч. Звезда је за два и по минута дозволили ривалу свега два поена, а након тројке Марка Гудурића уз фаул стечена је предност 8:2. Ипак, Партизан је ушао у изузетан шутерски ритам. Погађали су из готово свих позиција и направили серију 10:0. Шут није престао да иде црно-беле па су бројке убрзо говориле 10/12 из игре, 3/3 за три. С тога, преокрет је био неминован (14:19).

Јовић је погодио тројку у правом моменту и убрзо је Звезда изједначила резултат на 23:23 и то након поена Симоновића. То је био и резултат на крају прве деонице.

Звезда је у другом периоду била ван нападачког ритма. Четири минута без коша прекинуо је Симоновић тројком за 26:28. Партизан је до поена долазио преко слободних бацања, а црвено-бели су још тражили течнију игру у нападу и још расположених играча поред Симоновића који је предводио екипу. Управо је његова тројка у паду о таблу и донела Звезди вођство пре великог одмора (36:34).

Друго полувреме донело је велику борбу и чврсте одбране. После пет минута игре резултат у трећем периоду био је 6:9, а Партизан је имао минимално вођство (42:43).

У наставку се играло у сличном ритму. Велики број фаулова успоравао је игру, а екипе су се више пута смењивале у вођству. Резултатску клацкалицу прекинуо је Гудурић који је погодио са линије пенала, а потом и тројку из готово немогуће ситуације. Велико славље на трибинама испратило је црвено-беле на одмор пред последњи период (52:47).

Последњи период почео је тројком Симоновића и Звезда је дошла до плус осам (55:47), а након поготка Томпсона са полудистанце црвено-бели су стекли прво двоцифрено вођство (57:47). Гудурић је био у ритму, Звездина одбрана све јача и црвено-бели су преузимали потпуну контролу над утакмицом (62:49). Семафор је показивао шест минута до краја.

И заиста, контрола је успосављена. Предност Звезде је било сигурно чувана чврстином одбране црвено-белих, а никако не треба занемарити и допринос Томпсона који је био изванредан у рекету, а напад је контролисао изванредни Гудурић.

Партизан до краја меча није успео да угрози вођство изабраника Дејана Радоњића. Звезда је мирно табала пут до нове “Жућкове левице“.

Црвена звезда мтс – Партизан Нис 74:64 (23:23, 13:11, 16:13, 22:17)

Црвена звезда мтс: Волтерс, Томпсон 15 (6ск), Митровић 12, Лазић 1, Добрић 1, Симоновић 18, Ракићевић, Џенкинс, Гудурић 18 (6ас, 4ск), Јовић 5, Кузмић 2, Бјелица 2.

Партизан Нис: Ратковица 2, Врабац 12 (5ск), Танасковић, Величковић 9 (7ск), Мајсторовић 2, Бирчевић 11, Андрић 8, Пот 6, Гордон 8, Луковић 6 (6ск).

Претходни текстМилијаш: Хвала навијачима
Следећи текстРадоњић: Најдражи Куп