Звезда протутњала кроз Виторију

59

Кошаркаши Црвене звезде мтс остварили су шесту узастопну победу у Евролиги, а укупно десету у свим такмичењима. Звезда је славила на гостовању Басконији са огромних 69:87 (15:25, 12:25, 22:20, 20:17).

Звезда је поново била у улози аутсајдера, али је поново показала игру која је краси током читаве сезоне. Огромна борбеност, фантастична одбрана и стрпљива игра у нападу током свих 40 минута били су обележје Звезде и у овом мечу. Игра црвено-белих у првих 20 минута је била беспрекорна, одбрана фантастична, а проценти шута готово невероватни.

Кошаркаши Црвене звезде мтс победили су Басконију на гостовању резултатом 87:69. Тим који је у досадашњем току Евролиге имао само један пораз на домаћем терену и прошлогодишњи учесник Фајнал фора био је без икакве шансе.

Када је Басконија на почетку последњег периода направила серију 9:0 самопоуздање изабраника тренера Радоњића победама над европским великанима је дошло на наплату. Уследила је фуриозна серија која не само да је одбила налет ривала, већ је и надмашила седам поена разлике колико је победила Басконија у “Комбанк арени“ 70:63.

У редовима црвено-белих у првом плану је поново био тим, али треба истаћи и феноменалан индивидуалан учинак Стефана Јовића и Марка Симоновића. Јовић је био невероватан са 18 поена, 12 асистенција и четири украдене лопте. То му је донело индекс корисности 29. Са друге стране изузетан кошгетерски учинак имао је Симоновић који је постигао 23 поена уз пет скокова.

Звезда је од почетка одиграла изврсну одбрану, али и напад није заостајао. Ритам утакмице потпуно је био у рукама Јовића који се надовезао на почетну серију и веома брзо на свом конту имао девет поена. Црвено-бели су на крилима свог плејмејкера имали двоцифрено вођство након пет и по минута (17:6).

Ипак, квалитетни састав Басконије је морао да дође до изражаја и домаћин је узвратио серијом 9:2. Волтерс је одговорио. Постигао је кош са полудистанце, потом је Лазић украо лопту и поентирао да би Волтерс поново погодио полудистанцу и готово уз звук сирене вратио двоцифрено вођство Звезди (25:15).

По плану Дејана Радоњића црвено-бели нису планирали да стану. Симоновић је погодио на почетку другог периода, а Волтерс се сјајно надовезао на Јовићев учинак. Наставио је да погађа и за два и за три поена. Узвратио је истом мером на Ларкинову тројку из дотрчавања, а онда је Џенкинс погодио са исте удаљености. Одбрана је и даље била феноменална, Басконија је била приморана да шутира из немогућих позиција, а Бјеличина бацања и нова тројка овог пута у режији Симоновића донели су Звезди након 14 и по минута огромних плус 21 (41:20). Ни то није био крај. Симоновић је погодио полухорог за свој 11 поен, а Звезда је дошла до највећих 23 поена предности и закључила серију 15:3 (43:20).

До краја полувремена црвено-бели су тројкама држали вођство, а огрому заслугу је имала и изванредна одбрана. Након 20 минута игре Звезда је на свом конту имали невероватних 23 поена предности (50:27).

Статистика на полувремену није лагала. Звезда је на полувремену за два поена имала нестварних 75 посто (15 од 20), са линије пенала 5/5 и за три поена веома добрих 5 од 11. Уз то, контрола скока је била на завидном нивоу, а ривал је натеран на чак 12 изгубљених лопти.

На почетку другог полувремена црвено-бели су задржали став из првог дела. Снажна одбрана и бескомпромисна борба, као и стрпљив и паметан напад и даље су красили игру Звезде која је успешно чувала вођство.

Поново је блистао Стефан Јовић који је и половином трећег периода донео највеће вођство црвено-белима. Погодио је тројку, а одмах потом украо лопту и положио у контри за великих плус 28 (62:34).

Чинило се да је већ након 25 минута игре питање победника решено. Узимајући у обзир квалитет ривала који у свом саставу има чак пет бивших НБА играча то је звучало просто невероватно. Ипак, црвено-бели у сваком тренутку знају шта раде и стриктно су се држали плана. Борбеност није мањкала, као и увек, а одбрана је одрађивала већи део посла.

Међутим, почетак последњег периода показао је сав квалитет Басконије. Ларкин је убрзао ритам до максимума и предводио серију 9:0 која је примакла ривала на 12 поена заостатка (70:58). Звезду није обузела паника. Симоновић је са линије пенала прекинуо серију, а Кузмић погодио уз фаул. Самопоуздање изграђено на победама над европским првацима урадило је и ове вечери посао. Убрзо је уследила и нова тројка Симоновића која је ставила тачку на свако питање победника.

Звезда се вратила на плус 19 и остатак посла био је рутина. Додатан плус био је задржавање разлике која је била већа од победе Басконије у “Комбанк арени“. За кошаркаше Црвене звезде мтс следи нови окршај са европским прваком. У четвртак од 19 часова Звезда ће у дворани “Александар Николић“ дочекати још једног вишеструког европског првака Панатинаикос.

Басконија – Црвена звезда мтс 69:87 (15:25, 12:25, 22:20, 20:17)

Басконија: Ларкин 16, Барњани 2, Војтман 5, Ханга 7, Седекерскис 3, Бубоа 9, Блажич 9, Диоп 2, Тили 12, Лапровитола 6, Бадинџер 2, Луз.

Црвена звезда мтс: Волтерс 9, Томпсон 4, Митровић 4, Лазић 5 (5ск), Добрић, Симоновић 23 (5ск), Ракићевић, Џенкинс 5, Гудурић 2, Јовић 18 (12ск, 4ул), Кузмић 11 (6ск), Бјелица 6.

Претходни текстТриглав у Баскет ситију
Следећи текстСимоновић: Било је савршено