Вече створено за славље

80

Кошаркаши Црвене звезде мтс направили су нови подвиг савладавши Фенербахче, у дану када је Бранко Лазић прослављао рођендан, а Дејан Радоњић постао рекордер по броју мечева на Звездиној клупи. Све се догодило пред више од 7.000 навијача међу којима су били и специјални гости.

Чинило се да би и “Комбанк арена“ била мала за све навијаче који су желели да присуствују новом евролигашком спектаклу у режији Црвене звезде. Већ сатима пре почетка утакмице између Црвене звезде мтс и Фенербахчеа дворана “Александар Николић“ деловала је прилично пуно, а уочи првог судијског звиждука хала је била дупке пуна. Чувена фраза “игла није имала где да падне“ могла је да се чује на сваком кораку.

Преко 7.000 навијача били су невероватна подршка црвено-белима који су поново црпели енергију са трибина и надмашили огроман умор изазван великим напорима у дуелима са великим звездама, од којих добар део има озбиљан НБА педигре.

Пре почетка утакмице публику је забављала Ди Џеј Леа сјајним наступом са бине постављеној на средини паркета. Жамор у публици, велико ишчекивање и стрепња, лепо су се уклопили уз тактове неких од најпопуларнијих песама данашњице, али и прошлости.

Приближавало се… Меч је био близу, песма са трибина је била све јача, а дворана препуна. Одлучност на лицима Звездиних играча је била јасна. Улазак Дејана Радоњића на терен подигао је и оне ретке који су седели на својим местима. Радоњићев излазак на паркет је био и улазак у историју, тренер црвено-белих је заузео своје место крај клупе Звезде по 276. пут чиме је постао рекордер. Међутим, славља није било, бар пре него што је дошло време за то. Одлучност и смиреност и у овој вечери красили су Звезду.

У публици је владала права еуфорија. Међу навијачима Црвене звезде нашли су се и играчи који су оставили дубок траг у фудбалској секцији Звезде, репрезентацији, али и у европским оквирима – кумови Дејан Станковић и Марко Пантелић, као и Ненад Милијаш. Гост је била и Ивана Шпановић која је дошла на позив репрезентативаца Србије из редова црвено-белих. Она је открила том приликом да је по први пут на кошаркашкој утакмици.

Такође, утакмици су присуствовали и првотимци Звездиног развојног тима ФМП-а, као и редовни гости глумци Бранислав Трифуновић, Милан Калинић, Иван Бекјарев, али и бивши кошаркаш Жарко Чабаркапа сада спортски директор АБА лиге.

Специјални гост Црвене звезде била је породица Стоиљковић. Пуковник Војске Србије Зоран Стоиљковић поносан је отац једанаесторо деце, они су једна од најмногобројнијих породица у Србији и сви су навијачи Црвене звезде. Поред пуковника Стоиљковића мечу су присуствовали и Дуња, Димитрије, Божидар и Зоран. Сви они су заузели своја места и уживали у правом спектаклу.

На терену је виђена огромна борба, а квалитет противника терао је црвено-беле да надмаше своје реалне могућности. Велику помоћ имали су са трибина. Публика је, чинило се, у најважнијим тренуцима меча пробијала звучни зид и за то су добили награду. Борбеност изабраника Дејана Радоњића је била невероватна. Брзе руке у одбрани и изузетно паметан напад водили су до онога што се догодило у завршници. Чарлс Џенкинс је погодио, а Огњен Кузмић није дозволио да то исто уради Екпе Јудо на другој страни. Звезда је направила подвиг, а спектакл је доживео врхунац. Готово 18 година након тријумфа на истом месту над Фенербахчеом, црвено-бели су поново успели. Поново су померили границе и Фенербахче је стао на списак савладаних гиганата који је дело ово генерације.

Уследило је велико славље. Играчи су постали свесни какво чудо су направили и почели да показују емоције које су вешто обуздали током меча, а публика је била у правом трансу. Играчи Црвене звезде мтс обишли су победнички круг, поздравивши све присутне навијаче и захваливши се за подршку. Потом су застали и било је време да се са трибина зачује рођенданска песма Бранку Лазићу. Популарни Лаза је добио захвалност публике за бескомпромисну борбеност и вечиту команду одбране црвено-белих. Прославио је рођендан тако што се поново бацао за сваку лопту, сачувао убојите нападаче Фенербахчеа и тако што му је 7.000 навијача певало рођенданску песму.

А на конференцији за новинаре зачуо се податак да је Дејан Радоњић постао рекордер. Тренер који је у изузетно кратком временском року скинуо скалп европским гигантима Макабију, Реал Мадриду, ЦСКА, Жалгирису и Фенербахчеу, водио је Звезду по 276. пут. Водио је до нове победе, прецизно 198. победе. Када је упитан да ли зна да су му потребне још две победе да дође до фасцинантне бројке од 200 тријумфа, Радоњић је кратко одговорио:

“Биће.“

И нема сумње да ће бити јер ово је Звездино време чуда.

Претходни текстИН МЕМОРИАМ: Анђелија Марковић Кресојевић (1937-2017)
Следећи текстИН МЕМОРИАМ – Иван Трутин