Ново Звездино чудо, савладан је и Фенер

57

Кошаркаши Црвене звезде мтс савладали су након велике борбе Фенербахче у 17. колу Евролиге. Звезда је у невероватном амбијенту дворане “Александар Николић“ била боља након драматичне завршнице и на крају славила резулатом 75:73 (23:23, 21:19, 17:17, 14:14).

Црвено-бели су поново успели. Још један велики фаворит за пласман на Фајнал фор, екипа Фенербахчеа напушта поражена дворану “Александар Николић“. У предивном амбијенту Звезда је дала све од себе, одолела изузетној екипи каква је сигурно Фенербахче и имала одговор за сваку противникову серију.

Поред већ стандардно фантастичне одбране, поготово је пленила изузетно паметна и стрпљива игра црвено-белих. Тренер Дејан Радоњић енергично је водио екипу која је, чинило се, упијала сваки савет и након драме направила подвиг. На крају Звезда је поново била боља, након Реал Мадрида, ЦСКА и Жалгириса, савладан је Фенербахче и то резултатом 75:73.

Сам поглед на резултат довољно говори. Три од четири деонице у овом мечу окончане су нерешеним резултатом, а меч је одлучен у последњем минуту. Звездина одбрана је поново радила свој посао, а одлучили су Чарлс Џенкинс и Огњен Кузмић. Прво је Џенкинс погодио из нимало лаке позиције за 75:73, али је остало готово 13 секунди до краја утакмице.

Лопта је дошла у руке Екпе Јудоу који је био изузетно добар у овом мечу, али је најбољи актер утакмице ставио тачку. Огњен Кузмић је зауставио одлазак Јудоа на други обруч и атрактивном рампом донео Звезди победу. На тај начин центар црвено-белих је крунисао нову одличну партију у којој је убележио 21 поен уз осам скокова.

Почетак утакмице потпуно је протекао у доминацији Огњена Кузмића. Првих осам од десет поена црвено-белих били су дело високог центра па је Звезда стекла предност 10:6. Ипак, Датоме је држао у игри Фенербахче, у раној фази меча је погодио две тројке, али су изабраници Дејана Радоњића спремно држали одговор. Дангубић је узвратио на другу тројку Датомеа истом мером и то из доста теже позиције (13:9).

Фенербахче је био изразито шутерски расположен. Датоме две тројке, Диксон једна и Богдановић једна, то је био учинак играча Фенербахчеа за мање од седам минута игре. После тројке репрезентативца Србије Фенербахче је преузео вођство (15:17).

Звезда је паметном игром онемогућила госте да направе осетнију предност. Џенкинс је са две украдене лопте дошао брзо надомак свог просека, а у нападу су са линије пенала то материјализовали управо Џенкинс, али и Симоновић. На крају првог периода резултат је био нерешен – 23:23.

У другој деоници црвено-бели су додатно стегли одбрану, али је на другој страни Фенер држао висок проценат шута. Звезда је паметно проналазила поене са линије пенала, док је на другој страни поред расположених шутера у добар ритам ушао и Екпе Јудо. Играло се кош за кош, уз велику борбу на обе стране.

Фенер је захваљујући добром шуту, али и нешто “празнијим“ нападачким минутима црвено-белих отишао на плус четири (33:37), али је Звезда корак по корак узвраћала. Кузмић је и даље водио успешну битку у рекету, а након тројке Симоновића на фантастичан пас Томпсона црвено-бели су изједначили (42:42). Потом је Дион Томпсон и погодио из рекета па је Звезда са вођством отишла на велики одмор (44:42).

Друго полувреме отворио је сјајни Џенкинс и то тројком после нове асистенције Томпсона. Одговорио је Јудо за два поена, али је фантастични Американац поново погодио за три, потом је Дангубић погодио скок шут, а Симоновић из контре. Семафор је након три минута у трећем периоду показивао 54:44, а дворана је практично експлодирала.

Међутим, Датоме и Богдановић су узвратили са две нове тројке. Одговорио је Јовић са исте раздаљине. Велика борба је виђена, а подршка је константно стизала са трибина. Бранко Лазић је поново командовао одбраном и унео додатну енергију у Звездине редове беспрекорном борбом.

Фенербахче је заиграо веома снажну одбрану, а Звезда је тражила начин да дође до лаких поена. Пут до њих је био веома тежак, а одбрана црвено-белих је чувала вођство колико год је могла. Тако је било до завршнице трећег периода када је Јудо окочао серију 15:5 и изједначио резултат (59:59). Кузмић је из одбојке одбио налет и црвено-бели су ипак имали предност пред улазак у последњи период (61:59).

Почетак четврте деонице обележиле су снажне одбране на обе стране и трежак пут до сваког коша за обе екипе. Ипак, Фенер је направио серију 8:2 и стекао вођство (63:67). Поново је тежак задатак био пред Звездом, али и двољно времена јер је више од седам минута до краја стајало на семафору.

Одговор је поново био у снажној одбрани, али и сјајном Кузмићу и Симоновићу. Црвено-бели су серијом 6:0 поново вратили вођство (69:67). Било је нешто више од четири минута пре краја.

На овој утакмици се и даље играло у серијама. Фенер је узвратио серијом 6:0 преко Екпе Јудоа, али је Кузмић закуцао уз фаул на минут и 20 пре краја. Семафор је показивао 72:73. Јовић је убрзо изједначио резултат, а одбрана изабраника Дејана Радоњића је одрађивала посао.

Лопта је ишла у руке Џенкинса када се ломило, а он и Огњен Кузмић су израсли у праве јунаке. Црвено-бели су још једном успели, направили су чудо и донели навијачима огромну радост.

Црвена звезда мтс – Фенербахче 75:73 (23:23, 21:19, 17:17, 14:14)

Црвена звезда мтс: Волтерс 6, Томпсон 2, Дангубић 5, Митровић 2, Лазић 3, Добрић, Симоновић 12 (5ск), Џенкинс 14, Гудурић, Јовић 8 (7ас), Кузмић 21 (8ск), Бјелица 2.

Фенербахче: Јудо 16, Махмутоглу, Антић, Богдановић 12 (6ск, 6ас), Слукас 7, Нанели, Угурлу, Весели 7, Калинић 7, Диксон 7, Дувериоглу, Датоме 16.

Претходни текстУбедљива победа Звездиних дама против Динама
Следећи текстРекордер Радоњић: Настављамо по сличном принципу