Звезда боља од Меге након продужетка

61

Кошаркаши Црвене звезде мтс савладали су Мега Лекс у Сремској Митровици резултатом 69:81 (21:20, 11:23, 17:14, 18:10, 2:14) и продужили тријумфални низ у АБА лиги на 17 утакмица. Одличан деби имао је Дион Томпсон,

Кошаркаши Црвене звезде мтс продужили су низ победа у АБА лиги. Црвено-бели су савладали Мега Лекс након продужетка резултатом 81:69 и на тај начин остварили 17. победу у исто толико утакмица у регионалном такмичењу.

Звезда је током већег дела утакмице контролисала дешавања на паркету, али чинило се да је у завршници стигао умор изабранике Дејана Радоњића. То и не треба да чуди јер иза себе имају три узастопна евролигашка тријумфа над сјајним тимовима какви су Реал Мадрид, ЦСКА, као и Жалгирис који је пре само неколико дана савладан у далеком Каунасу.

Ипак, када су квалитет и карактер били од пресудног значаја, црвено-бели ни овог пута нису посустали. У продужетку су приказали доминантну игру и захваљујући фантастичној одбрани и лаким решењима у нападу уписали нови тријумф.

Сјајан допринос у победи дао је и Дион Томпсон који је одиграо првих седам минута у дресу Црвене звезде мтс. За тако кратко време оставио је одличан утисак, убацио чак десет поена и ухватио пет лопти. На свој начин се представио навијачима и најавио да ће бити велико појачање у борби на више фронтова.

Домаћин је боље започео меч па је преко Мушидија и Загорца повео 5:0. Ипак, Звезда је одмах одговорила још већом серијом. У тим тренуцима одлично је играо Огњен Добрић на обе стране терена и са четири поена био виновник серије 9:0 којом су црвено-бели преузели вођство.

Ипак, Звезда је још увек тражила жељени ритам, а мотивисани ривал је одлично шутирао за три поена и уз поене са слободних бацања поново стекао предност од пет поена (18:13). Било је време за деби Диона Томпсона који је брзо убацио прва четири поена у црвено-белом дресу. Звезда се примакла на пола коша заостатка, а то је била разлика и на крају првог периода (21:20).

Томпсон је наставио у веома добром ритму и већ на почетку другог периода имао је на свом конту двоцифрен број поена па је вођена његовим учинком Звезда поново водила (26:24). Црвено-бели су у наставку знатно појачали агресивност у одбрани и Мега је након 21-ог поена у првом периоду постигла свега три поена за шест и по минута у наставку. С тога, серија изабраника Дејана Радоњића је трајала све до 12:0 након коша Милка Бјелице (36:24). Двоцифрену предност Звезда је задржала до полувремена (43:32).

У наставку игре одлична одбрана црвено-белих је била кључ за очување предности. Изабраници Дејана Радоњића нису имали добар шутерски дан, али су све надокнађивали сјајном игром у дефанзиви.

Ипак, било је неопходно да неко и нападачки допринесе јер је Мега Лекс са линије пенала и новом тројком направила серију у другој половини трећег периода. Шест поена домаћина у низу примакли су ривала на четири поена заостатка (48:44). Нешто лошији низ у нападу прекинуо је Џенкинс поготком са полудистанце. Ипак, Мушиди је недуго потом погодио тројку и Мега је пришла на пола коша заостатка (50:49).

Тајмаут Дејана Радоњића разбудио је његове изабранике. Одбрана је поново била на жељеном нивоу, а Марко Симоновић је после доста времена погодио другу тројку за Звезду на овом мечу. До краја периода виђени су још само поени Бјелице са линије пенала па су црвено-бели са солидних осам поена предности отишли на одмор пред последњи период (57:49).

Бјелица је погодио и на почетку четврте деонице, али је онда Звезда поново изгубила нападачки ритам. Готово пет минута без коша, црвено-бели су поново надокнађивали веома добром одбраном. Осећао се умор у редовима Звезде, а то се понајвише огледало на шуту. Како и не би осетили умор након три невероватне евролигашке победе у низу.

Поене је пронашао Огњен Кузмић, из рекета типичним полухорогом, а потом је и закуцао на пас Јовића. Звезда је нешто више од два и по минута стекла осам поена предности (63:55). Ипак, црвено-бели још увек нису нанели завршни ударац и Мега Лекс је направио серију 8:0 којом је изједначио резултат на 23 секунде пре краја меча (63:63).

Домаћин је бирао фаул, а на линији пенала се нашао Огњен Кузмић који је задржао мирну руку. Пенал завршница је била најављена, а она се и догодила. Јарамаз и Јовић су са обе стране погодили пенале, а плејмејкер Мега Лекса се поново нашао на линији за слободна бацања пет секунди пре краја. Погодио је оба, а за пет секунди Звезда није успела да реализује напад. Играо се и продужетак.

Додатних пет минута започело је налик на већи део меча. Минут се чекао први кош, а постигао га је Кузмић који је одлично играо и у завршници утакмице. Поново су битни моменти били резервисани за Симоновића који је погодио другу тројку на мечу и Звезда је имала плус пет три минута пре краја (72:67).

Деловало је да је то био преломни моменат. Црвено-бели су поново били веома агресивни у одбрани и контролисали су ритам меча. Џенкинс и Лазић су закључали одбрану, а Кузмић је наставио да доминира на обе стране. Тачку на свако питање победника ставио је Бранко Лазић тројком на нешто више од минут пре краја за великих десет поена предности (79:69).

Звезда је мирно привела меч крају и остварила нову победу у АБА лиги. У четвртак наставља се евролигашки пут црвено-белих јер тада у дворани “Александар Николић“ гостује још један фантастичан тим Фенербахче.

Мега Лекс – Црвена звезда мтс 69:81 (21:20, 11:23, 17:14, 18:10, 2:14)

Мега Лекс: Мушиди 14, Јарамаз 15 (5ас), Спасојевић, Глоговац, Каба 10, Загорац 10 (13ск), Чанчар 9, Симеуновић, Новак 3, Капетановић, Мареља 8.

Црвена звезда мтс: Волтерс 3 (5ас), Томпсон 10 (5ск), Дангубић 4, Митровић 1 (6ск), Лазић 5 (8ск, 5ул), Добрић 4, Симоновић 11, Џенкинс 5, Гудурић, Јовић 10 (11ас), Кузмић 16 (9ск), Бјелица 12 (4ск).

Претходни текстЗвезда сарађује са Јапанцима
Следећи текстРадоњић: Пуно осцилација, али најбитнија је победа