Звезда протутњала зеленом шумом

58

Кошаркаши Црвене звезде мтс узвратили су на фантастичан начин Жалгирису за пораз у дворани “Александар Николић“ и у 16. колу Евролиге дошли до осме победе – 61:77 (7:21, 15:26, 17:14, 22:16).

Савршено полувреме у далеком Каунасу било је сасвим довољно да кошаркаши Црвене звезде мтс забележе осми, а трећи узастопни тријумф у Евролиги. Након тријумфа над екипама Макабија, ЦСКА и Реал Мадрида у кратком року, још један бивши првак Европе је положио оружје пред црвено-белима. Овог пута је место победе био Каунас, а противник Жалгирис.

Звезда је одиграла перфектно прво полувреме, у првих 20 минута стекла 25 поена предности и практично решила питање победника. Било је нестварних 47:22. Остатак меча је био рутина. Изабраници Дејана Радоњића су пленили борбеношћу, феноменални Бранко Лазић командовао одбраном, а у нападу су се смењивали расположени играчи. Жалгирис, који је подсећамо пре мало више од месец дана победио у дворани “Александар Николић“ (88:79) био је потпуно немоћан. Поменути Лазић је био и најбољи актер утакмице са 15 убачених поена, четири украдене лопте и три скока што му је донело индекс корисности 20.

Такође, требало би истаћи да је Звезда из трећег покушаја у својој историји по први пут славила на гостовању Жалгирису. И то на какав начин. Црвено-бели су славили веома убедљиво 77:61.

Црвено-бели су имали јасан план. Чврста одбрана по сваку цену и имали веру да ће се то и овог пута исплатити. Тако је и било од самог почетка. Док је Звезда закључала све прилазе кошу, Жалгирис није имао решења за Кузмића. Фантастични центар који се налази у одличној форми је веза осам поена и донео својој екипи предност 10:5.

Сјајна одбрана и фанатична борбеност црвено-белих донеле су награду и за по обичају најборбенијег Бранка Лазића који је везао седам поена. Два полагања па тројка из угла и Звезда је већ имала двоцифрено вођство након седам минута (21:7). Црвено-бели упркос томе нису стајали, радили су пуном паром као да стижу заостатак. Гудурићева друга тројка донела је плус од нестварних 19 поена након само 12 минута игре (26:7), а домаћин је по први пут и запретио серијом 7:0.

Међутим, Звезда се није поколебала, напротив. Бјелица је прекинуо нешто лошији низ у нападу, а потом је Симоновић ушао у препознатљив шутерски ритам. Брзих осам поена за најбољег стрелца црвено-белих ове сезоне повећали су вођство које је касније још расло. Након минијатуре Немање Дангубића, тројке и закуцавање, па нових пет поена Симоновића изабраници Дејана Радоњића су стекли огромних плус 27 у завршници полувремена (47:20).

Почетак другог полувремена није донео велике новости. Почело је тројком Дангубића па је Звезда стигла до нове највеће предности (50:22). У наставку је Звезда увела меч у жељени ритам. Тек по нека грешка која се поткрадала била је надокнађена великом борбеношћу која је била присутна све време.

Пет минута игре је донело чврсту игру на обе стране, али су Литванци онда направили серију 6:0 која их је довела на минус од 19 поена. Залиха је и даље била огромна, али је ипак појачана доза опреза. Лазић је играо сјајан меч и даље па је новом тројком из угла одбио налет гостију. Потом је и сјајном импровизацијом украо лопту и у завршници трећег периода вратио разлику на плус 22 (61:39).

Више није било оптимисте у “Жалгирио арени“ који је веровао у чудо. Звезда је била апсолутно доминантна у свим сегментима игре па је натерала 10.000 навијача на све чешће звиждуке играчима Жалгириса. Међутим, субјективно гледано навијачи су имали шта да замере играчима “зелене шуме“, али је чињеница да су наишли на бољег противника који је у последњих месец дана савладао и Макаби, Реал Мадрид и ЦСКА – три последња освајача Евролиге.

Звездин следећи ривал биће Фенербахче који долази у дворану “Александар Николић“ 12. фебруара. Пре тога црвено-бели ће за три дана одиграти меч у АБА лиги против Мега Лекса у Сремској Митровици.

Жалгирис – Црвена звезда мтс 61:77 (7:21, 15:26, 17:14, 22:16)

Жалгирис: Пангос 4, Лекавичиус 6 (7ас), Вестерман 3, Сеибутис 8, Мотум 8, Јанкунас 10 (8ск), Јавтокас 2, Милакнис 6, Лима, Кавалиаускас 5 (7ск), Хартенштајн 2, Улановас 7.

Црвена звезда мтс: Волтерс 5, Томпсон, Дангубић 8 (6ск), Митровић, Лазић 15 (4ул), Добрић, Симоновић 16 (4ск), Џенкинс 13, Гудурић 7, Јовић 1 (7ас), Кузмић 8, Бјелица 4 (8ас, 5ск).

Претходни текстРачић: Луне ми је други отац
Следећи текстРадоњић: Велики успех