Звезди још један дерби и наставак низа

58

Кошаркаши Црвене звезде мтс савладали су Цедевиту у Загребу и тријумфом у дербију кола АБА лиге задржали епитет непобедивости и након 15 кола регионалног такмичења – 91:95 (22:13, 11:25, 28:30, 30:27).

Можда и највећи изазов у регионалном такмичењу је успешно преброђен. Веома квалитетан састав Цедевите дочекао је Црвену звезду мтс силно мотивисан да нанесе први пораз црвено-белима у АБА лиги, али су кошаркаши Звезде успешно пребродили и ову препреку. У мечу са два потпуно различита полувремена изабраници Дејана Радоњића су славили резултатом 95:91.

Прве две деонице обележиле су добре одбране и игре у серијама, а у другом полувремену су обе екипе показале веома разноврсну игру у нападу и погађали из готово свих позиција. Шутерски обрачун Дангубића, Симоновића, Бјелице и Џенкинса са једне стране, а са друге стране Боутрајда и Шурне, Звезда је на крају решила у своју корист.

Сјајне партије поново су приказали Огњен Кузмић и Марко Симоновић наставивши у истом ритму као у мечу са Реал Мадридом. Кузмић је забележио дабл-дабл учинак са 20 поена и десет скокова, док је Симоновић завршио меч са 27 кошева укључујући и важне поене са линије пенала у завршници меча. На другој страни поменути Боутрајд је меч завршио са 30 поена.

Осим веома доброг Кузмића црвено-бели нису могли да пронађу расположеног играча на почетку меча. Звездин центар је убацио четири поена, али у првих пет минута нико други није поентирао па је Цедевита водила 12:4. Тренер Радоњић је тражио тајмаут у ком је позвао његове изабранике на већу концентрацију, а чинило се и да је то највећи проблем.

Након минута одмора Симоновић је погодио улаз, а убрзо и тројку. Корак по корак Звезда је пришла на минус од четири поена, али је Цедевита била веома мотивисана и пуна самопоуздања на основу доброг почетка. Џејмс је погодио за три поена са осам метара, а са линије слободних бацања су повећавали предност па је домаћин на крају првог периода водио 22:13.

На почетку другог периода одбрана Звезде је била на препознатљивом нивоу. Решење за до тада нешто лошију игру у нападу је било у контранападима и убрзању игре, као и у виду веома расположеног Симоновића. Нешто налик на почетак утакмице, али овог пута у Звездиној режији, виђена је велика серија 16:4 за нешто више од пет минута и црвено-бели су након тројке Чарлса Џенкинса стекли прво вођство на мечу (29:26).

Стечену предност Звезда је на крилима добре одбране задржала, чак је и незнатно повећала па је на одмор отишла са пет поена предности (38:33).

Кузмић је започео трећу деоницу по угледу и на почетак утакмице. Он је предводио Звездину нову серију, овог пута 6:0 па су црвено-бели стекли и прво двоцифрено вођство (44:33). Цедевита је покушавала да се резултатски врати, а главни адут јој је био веома расположени Боутрајт. Американац је био у великој серији поена, али су потпуни резултатски преокрет тројкама спречавали Симоновић, Џенкинс, Дангубић и Бјелица.

На почетку последњег периода Шурна је везао две тројке, а истом мером су одговорили Бјелица и Симоновић. У Загребу се играла веома атрактивна кошарка. Ипак, чинило се да тај изузетно брз ритам, понекад и дивља игра, више одговара Цедевити. То је било и очигледније након пет везаних поена Билана па су Загрепчани пришли на два поена заостатка (76:74).

Јасно је било да црвено-бели морају мало да промене ритам меча и добром одбраном су направили мини-серију 4:0 и поенима Дангубића и Јовића преузели контролу (80:74). Међутим, далеко од тога да је био крај. Ритам је био жесток, а обе екипе су приказале комплетан нападачки арсенал. Јовић је преузео одговорност у завршници и уз већ одличног Кузмића био кључан фактор у финишу утакмице.

Мала драма је ипак виђена, али је Симоновић задржао прибраност са линије пенала и обезбедио тријумф пред нови велики изазов. У четвртак од 19 часова Звезда дочекује актуелног освајача Евролиге ЦСКА.

Цедевита – Црвена звезда мтс 91:95 (22:13, 11:25, 28:30, 30:27)

Цедевита: Џејмс 11, Крушин 6, Боутрајт 30 (5ас), Катић 4, Жганец 2, Билан 12 (6ск), Шурна 12 (5ск), Хопсон 3, Бегић 2, Томас 5, Араповић.

Црвена звезда мтс: Волтерс 2, Дангубћ 13 (5/5 за 2), Митровић, Лазић, Добрић, Симоновић 27, Ракићевић, Џенкинс 16, Гудурић, Јовић 10 (8ск, 7ас), Кузмић 20 (10ск), Бјелица 7 (6ск).

Претходни текстАџић: У звезди од шесте године
Следећи текстРадоњић: Празнично друго полувреме