Ефес бољи од Звезде у Истанбулу

57

Кошаркаши Црвене звезде мтс нису успели да приреде још једно изненађење у Евролиги. Бољи од црвено-белих био је Анадолу Ефес у Истанбулу славивши резултатом 100:79 (21:21, 26:19, 27:14, 26:15).

Разлика на крају утакмице не описује најбоље однос снага на мечу. Наиме, изабраници Дејана Радоњића су били током већег дела меча равноправан ривал, а након тројке Симоновића седам минута пре краја Звезда је пришла на пет поена заостатка (80:75). Ипак, домаћин је поново погађао за три поена, а црвено-бели су у жељи да истом мером узврате ушли у ритам ривала који им никако није одговарао. Ефес се растрчао, убрзао ритам и завршио меч серијом 20:9, а највећа разлика стечена је уз звук сирене и представља је коначан резултат.

Велики хендикеп за изабранике тренера Радоњића било је одсуство капитена Луке Митровића због повреде. То се посебно огледало у скоку и домаћин је то искористио забележивши чак 15 скокова у напад. Такође, Ефес је био веома добро шутерски расположен шутиравши за три поена фантастичних 48 одсто (12/25) па с тога и кроз призму статистике се може огледати разлози Звездиног пораза у Истанбулу.
Црвено-бели су одлично отворили меч, али је било изузетно тешко да се супртоставе фантастично расположеним шутерима Ефеса. Разлика на крају меча не сведочи најбоље.

Звезда је ушла у меч са јасним планом да чврстом одбраном успори Ефес у жељи да игра у свом препознатљивом ритму. План је био успешан и захваљујући сјајној дефанзиви, али и веома добром протоку лопте у нападу црвено-бели су повели 10:4. Посебно добар утисак у тим тренуцима остављао је Бориша Симанић који је стартовао утакмицу и у меч ушао веома храбро. Ипак, три олаке грешке Звездиних играча дозволиле су ривалу серију 7:0 и преокрет. Простора за панику није било, а изабраници Дејана Радоњића су наставили у добром ритму.

Домаћин је био приморан да тражи тешке шутеве, али је индивидуални квалитет Брауна, Ханиката и Котона био пресудан да Ефес буде у резултатском егалу са одличном Звездом. С тога, на крају прве деонице резултат је био 21:21.
Почетак другог периода обележио је прави мали рат између Чарлса Џенкинса и Томаса Ертела. Џенкинс је на свом конту имао већ девет поена, док је Француз имао осам и они су предводили игру “кош за кош“.

Упркос томе што је Звезда веома брзо испунила бонус, а Симоновић, Лазић и Бјелица ушли веома брзо у проблем са личним грешкама црвено-бели су одлично парирали домаћину. Недостатак Луке Митровића је био осетан и домаћин је доминирао у скоку. Тренер Радоњић је био приморан на различите комбинације па је тако и Немања Дангубић једно време провео на позицији крилног центра. Међутим, половином другог периода догодио се Звездин пад у трајању од два минута. Ефес је са линије за слободна бацања, али и захваљујући доминацију у скоку направио серију 10:0 након тројке Чедија Османа и дошли до двоцифреног вођства – 31:21.

Тренер црвено-белих Дејан Радоњић позвао је тајмаут у намери да разбуди своје изабранике и ослободи их нервозе. Јовићеви поени, а потом и пет везаних Марка Гудурића преполовили су вођство Ефеса (45:35). Међутим, поново са линије пенала домаћин се одвајао. На крају, с обзиром на све околности, Турци су на полувреме отишли са само седам поена предности (47:40).

Одбрана у наставку била је на добром нивоу, али је црвено-белима недостајао бољи ритам у нападу. Помало исхитрени шутеви допринели су да Звезда четири минута не постигне кош из игре и Ефес је дошао до највећег вођства (58:45). Погодак за три расположеног Џенкинса прекинуо је лошију серију, али је Котон узвратио истом мером.

Звезда није одустајала. Јовић је узео лопту у руке и диктирао ритам у нападу, а одличан доприносао дао је и сјајни Џенкинс. Две његове узастопне тројке примакле су црвено-беле на четири поена заостатка, а након 27 минута игре фантастични Американац је већ имао 20 поена на свом конту (64:60). Ипак, Ефес је поново убрзао ритам и у кратком року дао три тројке, две Осман и једну Томас па је домаћин поново дошао до највећег вођства (73:60).

Црвено-бели су имали веома тежак задатак пред собом, али не и немогућ. Упорност Звездиних играча никада није била упитна, а након три минута последњег периода Симоновић и Волтерс су покренули серију. Након прве тројке Симоновића на утакмици Звезда је пришла на пет разлике (80:75), али је расположени Котон поново погодио тројку у важном моменту. Уследило је четири везаних поена Ханиката и Ефес је поново имао двоцифрено вођство.
Изабраници Дејана Радоњића су остали без снаге за нови резултатски повратак и Ефес је убрзао игру која је потпуно одговарала турској екипи. Серијом кошева дошли су до највећег вођства готово уз звук сирене.

Анадолу Ефес – Црвена звезда мтс 100:79 (21:21, 26:19, 27:24, 26:15)
Анадолу Ефес: Томас 6 (5ск), Ханикат 12 (13ск), Балбај, Браун 20 (9ск), Осман 12, Котон 19, Гејик, Коркмаз, Грејнџер 5, Омић 2, Ертел 17 (7ас), Данстон 7 (8ск).
Црвена звезда мтс: Волтерс 8, Дангубић 2, Лазић 2, Симанић 2, Добрић, Симоновић 9, Ракићевић, Џенкинс 20, Гудурић 14, Јовић 7 (7ас), Кузмић 6 (6ск), Бјелица 9.

Претходни текстРистић: Очекујем леп фудбал
Следећи текстОдбојкаше Звезде у суботу очекује „вечити дерби“