Звездина ревија у „Комбанк арени“

114

Кошаркаши Црвене звезде мтс одиграли су брилијантан меч, савладали фаворизовани Емпорио Армани 83:70 (14:19, 23:13, 17:14, 29:24) и на тај начин дошли до четврте евролигашке победе.

Фанатична борбеност и одлично шутерско вече поново су донели резултат. Иако је противник био фаворизовани Емпорио Армани, кошаркаши Црвене звезде мтс славили су веома убедљиво – 83:70.

План тренера Дејана Радоњића изврсно је спроведен у дело. Италијани су успорени и као једна од најбољих нападачка екипа у Евролиги сведени на само 70 поена (од тога 17 у последњих пет минута меча када је победник већ био познат). У Звездиној игри без замерке посебно се истиче и одличан шут за три поена – 11/27, односно 41 одсто. Ту “рафалну паљбу“ предводио је Марко Симоновић са 23 поена, од чега пет тројки и све као поручене у најважнијим тренуцима меча.

Преломни моменти дефинитивно су почели у 34. минуту утакмице. Изабраници Дејана Радоњића су имали плус од седам поена (58:51), а онда пребацили у пету брзину. Фантастична одбрана и убојити напад предвођен триом Волтерс-Симоновић-Бјелица пружила је сјајној публици партију за уживање. Хук са трибина био је све јачи и јачи, а Звездина серија 10:2 донела је плус од 15 поена и решила свако питање победника (68:53). Више од 14.000 навијача имало је прилику да ужива до краја меча, а уследило је велико славље. Црвено-бели су кренули и у евролигашку серију победа, а да подвиг буде већи све то у правом НБА ритму.

Звезда је одлично отворила утакмицу. Кузмић је на почетку показао да је пронашао праву форму и наставио тамо где је стао у Бамбергу. Шест брзих поена Кузмића, а уз сјајне контранападе Бранка Лазића и Луке Митровића после одличних одбрана, црвено-бели су стекли плус од шест поена (10:4). Атмосфера је била распаљена, али су искусни Ђентиле, Хикмен и Драгић вратили меч у егал (10:10).

Подршка са трибина је била снажна, а енергија је пренесена на терен. Јовић, који је задобио незгодан ударац у лакат и морао да напусти игру већ у другом минуту, вратио се на паркет и одмах донео много енергије. Упркос повреди бацао се по паркету, а пример су следили и Лазић и Кузмић. Звезда је имала енергију, а ривал искуство и у завршници четвртине Калниетис је погодио тројку за највеће вођство Арманија (14:19). Критеријум суђења је био чудан, помало је можда утицао и на нервозу црвено-белих, а о томе сведочи податак да су судије први фаул на утакмици досудиле након седам минута игре. Међутим, изабраници Дејана Радоњића су се прилагодили и тој ситуацији.

Узвратили на почетку другог периода. Јовић је фантастично асистирао Бјелици за закуцавање, а потом је Симоновић себе наградио за украдену лопту првом тројком на утакмици. У следећем нападу је погодио још једну и Звезда је имала поново вођство (22:21). Тренер гостију Репеша је често ротирао и квалитетним заменама држао висок ритам. Ипак, Симоновић је имао своју калкулацију.

Када је Армани повео 25:22, Џенкинс је смањио, а Симоновић са две узастопне тројке довео „Комбанк арену“ у екстазу. Уследило је веома лепо полагање Дангубића и Звезда је серијом 10:0 стекла ново највеће вођство (32:25). Симоновић је на свом конту, а за мање од девет минута у игри, имао 14 поена.

Стечено вођство сачувано је до полувремена, а трећи период је отворен тројкама Џенкинса и Јовића за ново највеће вођство, док је на другој страни Звезда играла перфектну одбрану. С тога, вођство је први пут било двоцифрено (43:32).

Међутим, прерано је било за било какво славље. Армани је убрзао игру и мало по мало сустизао вођство изабраника тренера Радоњића који су изгубили ритам у нападу. Италијани су пришли на пет поена заостатка (49:44), а онда су Марко Гудурић и Симоновић узели ствар у своје руке као и много пута до сада. Гудурић је као да већ десет година игра Евролигу извукао фаул у маниру најискуснијих играча, а Симоновић је поново погодио за три поена. Звезда је имала поново двоцифрену залиху (54:44).

Црвено-бели су се трудили да у последњој четвртини успоре ритам колико год је то могуће, а Армани је имао потпуно супротне амбиције. Изабраници Дејана Радоњића су играли чврсто у одбрани и стрпљиуво градили сваки кош, а Италијани су имали жељу да убрзају максимално игру и што пре дођу до поена. Звезда је успевала да испрати ритам и играло се кош за кош што је потпуно ишло у прилог изабраницима тренера Радоњића који су чували предност.

Половином последњег периода чинило се да се ломи меч. Гудурић је изнудио три слободна бацања, све их је погодио, а онда је брилијантни Симоновић феноменалном одбраном натерао Калниетиса на кораке. У следећем нападу Нејт Волтерс је погодио за три и на прави начин осетио како изгледа довести навијаче до потпуне еуфорије. Одбрана је и даље функционисала перфектно, а након украдене лопте и сјајног закуцавања „Комбанк арена“ је била у екстази. Семафор је показивао 70:53 и тачно пет минута до краја утакмице.

Питање победника било је решено, а Звезда је заиста рутински привела меч крају. За то су били задужени разиграни Нејт Волтерс, на посебну радост навијача али и Милко Бјелица уз данас неизоставног Симоновића. Навијачи су имали прилику да у слављеничкој атмосфери испрате завршницу меча и добили праву награду за верност и подршку.

Црвена звезда мтс – Емпорио Армани 83:70 (14:19, 23:13, 17:14, 29:24)

Црвена звезда мтс: Волтерс 14 (4ск), Дангубић 7, Митровић 2, Лазић 4, Симанић, Добрић, Симоновић 23 (6ск), Џенкинс 6, Гудурић 5, Јовић 8, Кузмић 6 (7ск), Бјелица 8 (7ск).
Емпорио Армани: Меклин 3, Ђентиле 14 (5ск), Хикмен 4, Калниетис 8, Радуљица 10 (6ск), Драгић 9, Мачван 4, Пасколо, Ћинћарини, Сандерс 4, Абас 8, Симон 7.

Претходни текстНови потписи у Звезди!
Следећи текстРадоњић: Изграђен карактер дошао до изражаја