Прва победа у Купу шампиона!

68

На данашњи дан давне 1956. године, Црвена звезда је дебитовала у званичним европским такмичењима, и остварила тријумф!

Као тадашњи шампион Југославије, Црвена звезда је 3. новембра 1956. године први пут у својој историји заиграла у Купу европских шампиона. У питању је била осмина финала овог такмичења, а противник црвено-белима које је тада са клупе предводио тренер Милован Ћирић био је холандски Рапид Харлем.

Да ли због треме или лошег дана, Звездини фудбалери се на тој утакмици нису приказали у најбољем светлу, али је било јасно да су технички поткованији и квалитетнији од свог противника. Најзапаженији у нашем тиму били су Љуба Спајић, Рајко Митић, Лазар Тасић и Бора Костић – чак и по тешком и неравном терену и лошем времену, успели су да добију многе дуеле на средини терена и допринесу великој победи Црвене звезде.

Екипа из Београда је повела јако рано, у 2. минуту утакмице, а први гол за Црвену звезду у европским такмичењима постигао је, а ко ће – Бора Костић! Он је на асистенцију Ивана Топлака успео да превари чувара мреже Рапида. Већ у 8. минуту било је 1:1 – стрелац за домаћина био је Хуб Јансен. Ипак, Црвена звезда је успела да на полувреме оде са предношћу, јер је у 38. минуту Топлак променио путању лопте након шута Рајка Митића, и преварио голмана.

Интересантан детаљ је и то да су фудбалери желели да се лопта у наставку утакмице замени јер је била претешка од влаге, али судија Алберт Алстен то није допустио. Све до 75. минута није било голова, а онда се Бора Костић још једном уписао у стрелце и донео Звезди предност од два гола која је кратко трајала – само један минут. Већ у 76. минуту Рапид постиже и други гол преко Хуб Ханемана. У 80. минуту Рапид је изјeдначио на 3:3 после грешке Тасића, који је лоше вратио лопту Беари испред кога су се нашла двојица играча домаћих, а Хуб Бишопс је био бржи од голмана црвено-белих и из близине погодио мрежу.

Иако је претходно примила гол после свега једног минута, екипа Црвене звезде успела је да учини исто на супротној страни. Само минут након примљеног гола, Антон Рудински је постигао победоносни погодак, и то са траве, након што се оклизнуо! На тај начин, Црвена звезда је свој европски деби окончала великом победом. Када је Црвена звезда у питању – по јутру се дан познао!

Рапид Херлен: Хајн Фромен, Сјеф Момерц, Вил Курвер, Хајнрих Шафарт, Вил Сметс, Хајн Струкен, Сјенг Аданг, Хуб Јансен, Нуд ван Мелис, Хуб Бишопс, Хуб Ханеман. Тренер: Виктор Хавличек.

Црвена звезда: Владимир Беара, Бранко Станковић, Миљан Зековић, Рајко Митић, Љубомир Спајић, Лазар Тасић, Предраг Марковић, Драгослав Шекуларац, Иван Топлак, Боривоје Костић, Антон Рудински. Тренер: Милован Ћирић.

Претходни текстЗвездаши, кошаркашима сада треба подршка!
Следећи текстДужа пауза за Николу Ребића