Велики подвиг Црвене звезде!

97

На крилима сјајне подршке пуне „Комбанк Арене“ кошаркаши Црвене звезде мтс савладали су по први пут у историји фаворизовану Барселону резултатом 76:65 (9:16, 31:15, 20:17, 16:17).

Фанатична одбрана, огромна борба за сваку лопту и безусловна подршка са трибина препуне „Комбанк арене“ сломили су фаворизовану Барселону. Кошаркаши Црвене звезде мтс одиграли су фантастичан меч, а о квалитету одбране изабраника Дејана Радоњића најбоље говори то да су „натерали“ искусне Шпанце да изгубе чак 21 лопту.

Кључан период на мечу био је други период друге деонице. Барселона је имала великих седам поена предности, који су се посебно чинили високим за мали број поена који је био до тог тренутка на мечу. Од резултата 22:29 уследио је прави „блиц криг“ црвено-белих који су ношени хуком са трибина, одличном одбраном и нападачким минијатурама Гудурића, Симоновића и Џенкинса направили серију 18:2 и преузели ствари у своје руке.

У другом полувремену сјајна одбрана је и даље беспрекорно функционисала, а када би Каталонци у ретким приликама пробили бедем Звезде, црвено-бели су увек имали адекватан одговор. Убрзавали би ритам и одличним протоком лопте који је на крају резултовао са чак 28 асистенција гасили наду гостију да могу да преокрену.

Почетак утакмица оправдао је мишљење многих да је дуел Црвене звезде и Барселоне окрашај две можда и најбоље одбране у Европи. На обе стране играло се на ивици фаула. Звезда је за само пет минута натерала моћну Барселону на пет изгубљених лопти, али су чврстину показали и Каталонци на другој страни. Црвено-бели су чак и остваривали солидне позиције да упуте шут, али лопта није желела у кош.

У таквом ритму, број поена је просто морао да буде мали и након нешто више од пет минута на семафору је стајало 6:6.

Звездина чврста одбрана није попуштала, али било је неопходно и да се пронађе пут до коша противника јер се распуцао Бред Олесон. Искусни бек убацио је у првој четвртини десет поена, од тога и тројку уз звук сирене па је Барселона након прве деонице водила 16:9.

У наставку је план Дејана Радоњића и његових изабраника био јасан – наставити са истим приступом у одбрани, а у нападу убрзати игру што је више могуће. На тај начин стигла је и серија 8:2 коју су предводили Јовић, Гудурић и Лазић својим поенима Звезда је истопила предност Шпанаца на само пола коша (17:18).

Дуга клупа гостију представљала је претњу јер је улазак Рибаса донео додатан квалтиет Каталонцима и то шутем са дистанце јер је шпански репрезентативац везао три тројке. Револверашки обрачун са Пау Рибасом прихватили су Симоновић и Гудурић и шутевима са исте удаљености нису дозволили Барселони да се одлепи. У тренуцима када је Рибас у чак три наврата водио госте на седам поена предности, Гудурић и Симоновић су поред тројки погодили и у брзим против нападима. Важну улогу у надолазећој серији имао је и Чарлс Џенкинс који је одличном одбраном отварао брзе контра нападе, а Звездин „икс фактор“ из Истанбула популарни Сима наставио је да бриљира.

Управо након једног таквог Симоновић је погодио тројку за свој десети поен, Звездино вођство (32:31) и изазвао ерупцију одушевљења у препуној Комбанк арени на нешто мање од два минута до полувремена. Тренер гостију Барцокас био је приморан да затражи тајмаут, али то није нешто пуно променило. Борбени Лазић је је потпуно затворио разиграног Пау Рибаса Звездина предност расла. Лазић је наградио себе за нову украдену лопту поготком из контре. Потом је на сцену поново ступио Гудурић који је убацио своју другу тројку, а потом и погодак уз фаул. Изабраници Дејана Радоњића су нестварном серијом 18:2 за мање од пет минута претворили минус од седам поена у предност од девет поена (40:31). Црвено-бели су за 20 минута натерали силну Барселону на чак 15 изгубљених лопти и постигли 31 поен одличној каталанској одбрани за свега десет минута. Одбрана из уџбеника и прави „блиц криг“ у другој четвртини.

Где су стали у првом полувремену Олесон и Симоновић су наставили у натавку. Тројка Олесона, тројка Симоновића, а потом су и Томић и Кузмић разменили по два поена. Силовите одбране на кратко су се претвориле у нападачке минијатуре на обе стране, а онда се игра вратила у знатно спорији ритам који ју је и одликовао на почетку.

Чврста одбрана држала је Барселону на безбедном одстојању. Тренер гостију комбиновао је, тражио петорку која ће да пробије Звездин бедем, али то никако нису успевали. Каталонци нису постигли кош из игре више од пет минута, а након поена одличног Кузмића и невероватног Гудурића Звезда је дошла до највећег вођства на утакмици на нешто више од три минута пре краја деонице (51:38).

Гости су поново направили серију 5:0 тада, али су црвено-бели исто тако имали и одговор. Овог пута у виду искусног Бјелице који је два пута надмудрио снажног Дорсија и зарадио четири слободна бацања која је успео да претвори у поене (57:45). А, када је Тајрис Рајс погодио на другој страни тројку истом мером је узвратио Чарлс Џенкинс нешто пре истека времена и поставио на семафор (60:48) пред улазак у последњи период.

Бјелица је поготком на почетку четврте четвртине донео ново највеће вођство Звезди (62:48), али далеко од тога да је то био крај огромне борбе. Нова серија Каталонаца 5:0 позивала је на обзирност, али је Џенкинс заиста изнео сјајно улогу плејмејкера. Након офанзивног скока одлично је видео Гудурића у контри који је поентирао да врати црвено-белима двоцифрено вођство седам минута пре краја (64:53).

Изабраници Дејана Радоњића наставили су да играју дефанзиву из снова, а у нападу су успевали да дођу до линије за слободно бацања. Ипак, Бјелици и Џенкинсу понестало је смирености и црвено-бели нису могли да додатно материјализују сјајну одбрану. Вероватно и због тога што су пуно снаге трошили да сачувају Барселонине убоите бекове. Ритам утакмице подсећао је на онај са почетка, а то је овог пута ишло у прилог црвено-белима који су практично бранили вођство.

Звезда је наставила да игра као машина. Из одличне одбране Џенкинс је бацио „бејзбол“ пас за Гудурића, потом је Бјелица проиграо сјајно Гудурића, а потом и сам веза четири поена од круцијалног значаја. Барселона је два минута пре краја била на коленима – 73:59.

Свесни противникове снаге били су и навијачи који су феноменалном подршком држали црвено-беле буднима. Барселона је дала брза четири поена што је натерало Дејана Радоњића да позове тајмаут. То се показало као сјајан потез јер су његови изабраници оборили темпо и привели мирно меч крају.

Црвена звезда мтс – Барселона Ласа 76:65 (9:16, 31:15, 20:17, 16:17)

Црвена звезда мтс: Ребић, Дангубић 2, Митровић 1, Лазић, Симоновић 13 (5ск), Ракићевић, Џенкинс 8 (5ул), Гудурић 21 (5ас, 4ск), Јовић 4 (5ас), Кузмић 6, Бјелица 12.

Барселона Ласа: Рајс 9 (5ас), Дорси 3, Рибас 9, Клавер 12 (10ск), Везенков 4, Пено, Ерисксон 3, Олесон 15 (5ас), Сена, Перперолу 2, Томић 8.

Претходни текстЦрвена звезда у четвртфиналу Купа Србије!
Следећи текстРадоњић: Нема великих речи, тек је почетак