Божовић: Идемо да играмо фудбал

81

Низ без пораза од старта сезоне фудбалери Црвене звезде пробаће да наставе и овог викенда у вечитом дербију. Утакмица на стадиону Партизана игра се сутра, 17. септембра, са почетком од 18 часова.

Тренер црвено-белих Миодраг Божовић изнео је своја очекивања пред меч.

Тешко је говорити о дербију, а да се не понови нешто што је већ много пута речено. То је сигурно највећа утакмица у Србији, један од десет највећих дербија на свету. Велико ривалство два велика клуба. Добро је за наш фудбал што таква утакмица постоји. Много је важно да сутра покажемо добру игру, да све протекне фер и коректно и да играчи и једне и друге екипе, као и мој колега Николић и ја урадимо све да утакмица протекне у најбољем реду. Надам се да ћемо ми успети да изађемо као победници. Не смемо никако да потценимо Партизан јер сваки дерби је прича за себе, увек неизвестан. Звезда има лош биланс на утакмицама на ЈНА. Не смемо да помислимо ни у једном тренутку да смо много квалитетнији и да ћемо их лако добити. Врло озбиљно се припремамо и заборављамо прошле резултате, јер ради се о новом тиму и новом тренеру. Није ово онај Партизан са почетка сезоне. Не изгубити на ЈНА није лоше, победити је изванредно – рекао је Гроф Божовић.

Миодраг Божовић је имао прилике да на вечитом дербију наступа и као играч и као тренер.

Као играч пред дерби сам обично имао велику трему, поготово пред први који сам играо на Маракани. Касније, како сам више играо, било ми је све лакше. Као тренер немам трему, поготово зато што ниједан дерби који смо играли није одлучивао ни о чему. Нормално је да осећам узбуђеност, али ни овај дерби неће ништа одлучити, зато сам можда и лишен те напетости. Ипак, знамо шта значи ова утакмица за оба клуба, као и за навијаче. Сигуран сам да ће направити одличну атмосферу као што увек и ураде.

Пред сутрашњи меч Звезда има девет бодова предности у односу на свог највећег ривала.

Није ово велика предност, видели смо прошле сезоне да када су нам бодови преполовљени, подељени, одузети, за мало да завршимо као други. Нису у питању бодови, ми смо мирнији због добре игре коју смо приказали до сада. Видим изјаве из њихових редова да ће погинути на терену, као калашњиковима да идемо у борбу. Ми треба да играмо фудбал. Много ће олакшати то што меч суди Милорад Мажић. Он је наш најбољи судија и мислим да је логично да он сутра дели правду.

Због броја странаца искусни стратег још не зна која једанаесторица ће сутра истрчати на терен.

У нашој екипи повређени су Рендулић и Милошевић. То нам ствара проблем у тактичком смислу зато што смо ограничени бројем странаца који могу да се нађу на терену. Још увек не знам ко ће да се нађе у протоколу. Проблем може да буде темперамент играча. Разговарали смо са Кангом и објаснили смо му да је дерби посебна утакмица, која носи много набоја, поготово са противничке стране. Њему као странцу, мораћемо то да додатно појаснимо, како би знао шта га чека. Одлучићемо се за оне за које мислимо да су у најбољој форми и који су најкориснији. Ово су утакмице које доносе и хероје и трагичаре. Надамо се да ће неко из наше екипе постати херој сутра.

Новинари су као главну опасност по гол црвено-белих навели Бразилца Леонарда.

Као и већина клубова, ми играмо зонску одбрану, а не човек на чеовека. Нећемо имати посебну тактику за Леонарда, чуваће га онај ко се нађе на том делу терену где је он.

Урош Ђурђевић се летос у медијима помињао као потенцијално појачање Црвене звезде.

Ради се о веома талентованом играчу. Вероватно би и дошао у Звезду овог лета, али имали смо у том тренутку довољно фудбалера у нападу, тако да га нисмо довели. Обично то тако иде, кад неко не потпише за Црвену звезду одмах навија за Партизан од малих ногу.

Новинаре је занимало какво мишљење Миодраг Божовић има о свом колеги који са клупе предводи Партизан.

Изузетно ценим колегу Николића, био је првина табели када су га пре две године сменили у Партизану. Освојио је титулу и куп и мислим да је добар тренер. Он није био ту прошле сезоне када је уведен нови систем такмичења и зато не зна да ова бодовна предност не значи много.

После вечитог црвено-беле очекује још један дерби.

Војводина је постала хит, као што је сваке године хит. Они сваке сезоне најављују да ће бити први, али увек заврше трећи или четврти. Сада имају доста среће што код њих ради човек којег ја много ценим, Ненад Лалатовић. Он је изванредан тренер, даје много себе и много ради па зато тренутно заузимају друго место – објаснио је Божовић.

Претходни текстПодршка фудбалерима пред дерби
Следећи текстСпартак из Москве стиже на Маракану!