Звездан Терзић о актуелном тренутку клуба

67

Генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић опширно је пред новинарима говорио о актуелној ситуацији клуба из Љутице Богдана.

Пре свега желим да кажем да ми је изузетно жао што нисмо испунили велика очекивања звездашке јавности и пласирали се у неку од групних фаза европских такмичења. На нама је да урадимо озбиљну анализу да ли су та очекивања била реална. Сви у клубу смо говорили да нас чека тежак посао и тежак пут и да ће много тога зависити и од среће на самом жребу и среће у утакмицама. Рекли смо да ћемо вредно радити и мислим да смо у датим околностима дали максимум. Мислим и да нисмо имали среће код жреба, да смо оба пута добили веома тешке ривале који дуго играју заједно и имају континуитет. Без обзира на то, мислим да смо могли да прођемо Лудогорец и како време одмиче све је већи жал што нисмо успели, за тим грешкама које су се поткрале у првом мечу. Када је висио трећи гол у мрежи ривала десило се пар недопустивих грешака. Такве ствари се не могу дешавати у оваквим мечевима. Већ тада сам рекао да ће у реваншу бити много теже што се и потврдило. Искрено, желим да се извиним звездашкој јавности због утакмице у Италији која је била недопустиво слаба и коју Црвена звезда не сме себи никада више да дозволи без обзира на ривала и разлику у квалитету. Онакав приступ игри и понашање је за Звезду недопустиво. Неспорно је да су и Лудогорец и Сасуоло боље и спремније екипе, али остаје утисак да смо могли боље. Можда не да прођемо, али свакако да оставимо бољи утисак. Са друге стране, она еуфорија пред Лудогорец је показала колико је овом народу битан фудбал и само фудбал, и доказ да се у Звезду мора уложити да би се оправдала очекивања звездашке јавности. Жао ми је што се та енергија са трибина прелила на терен. Очигледно је да су неспремни психолошки ушли у тај меч – започео је разговор пред новинарима Звездан Терзић.

Терзић је подсетио на многе ствари које се, по његовим речима, прелако заборављају.

Морам да се вратим уназад јер нисам дуго причао. Имамо ми и разлога за понос. Прешли смо дуг пут од августа прошле године када смо се као Феникс дигли из пепела. И спорстки и пословно. Први пут је Звезда освојила титиулу са 30 бодова предности. Први пут после десет година смо годину завршили са позитивним финасијским пословањем, а и ове ћемо поновити исто. Можемо да кажемо да смо одрадили велики део посла. Остао је утисак да је могло боље, али то није тачно јер је то спиновано. Па не играмо ми сваке године Европу па сада нисмо играли. Први пут смо били овако доминантни, први пут је враћено поверење публике. Е сада, да ли се могло боље или су очекивања била превелика? Мислим да је ово друго. Да би било као некада, потребна су озбиљна улагања и инвестиције и свеж капитал. Сада се поставља питање ко то може да обезбеди. Знате да, када сам дошао, дуг је био 58 милиона евра, избачени смо из Европе пре мог доласка, а сада смо стабилизовали клуб. Прошле сезоне смо приходовали 15 милиона евра, од чега је чак 14,2 милиона приходовано из иностранства. И сав тај новац је потрошен у Србији где послујемо јавно и транспарентно. Све приче појединих медија су злонамерне. На све то смо платили порез држави, негде око три милиона евра. У овој сезони Звезда има обезбеђених 8,35 милиона – изнео је Терзић цифре, и наставио:

Прошле године нам је Гаспром, који нас спонзорише са четири милиона евра и коме смо веома захвални, дао новац за сезону и по унапред и потрошено је у дану, а не како су неки писали да је потрошено на ова појачања. Срећом, Гаспром се враћа са половином новца за ову годину и то је два милиона евра. Ту је и Телеком са 800.000 годишње. Такође, још у мају смо решили да покушамо све да ућемо у неку од европских лига, а то је значило да се сачува тим, сачува тренер Божовић и да се доведу играчи без обештећење како би се појачао тим. Ми смо тада могли да кажемо да немамо новца за тренера, овај тим и појачања, али нисмо хтели тако да се понашамо. Добро је познато да је Миодраг Божовић рекао да не обећава ништа и да ће он дати максимум да пробамо, али ништа није обећао. Само је рекао да многи улажу, да су непходна средства, да ми живимо у прошлости, у нашем музеју. Па сви кажу како тај неки Копенхаген може? Па тај Копенхаген плати два милиона за Павловића. Ми нисмо спремни да платимо то обештећење и зато они улазе у Лигу шампиона. Наш тренер је лепо рекао, не можете то очекивати од играча који долазе без обештећења. Јер, да ли су то топ појачања ако клуб неће да их задржи? Зато је Звезди потребно и много среће да би дошла до Лиге шампиона – објашњава генерални директор клуба.

Звездина ситуација није нимало „ружичаста“, а решење није лако видљиво.

Поставља се питање ко је тај који треба да улаже у Звезду? Ми можемо да обезбедимо новац и одржавамо клуб. Не заборавите да нас је ривал малтене терорисао шест година, а сада смо му малтене набили комплекс. Верујем да ћемо бити шампиони и ове године и оне тамо и оне тамо и навијачи Звезде ће имати разлога за понос. За нешто више ће требати огромна улагања. Пре свега на стадиону који је стар, то су десетине милиона евра, инвестиције у тренинг камп, у нове играче, стопирање продаја. Ми продајама избегавамо да смо на терету државе, али једемо сопствену супстанцу. Да је Звезда приватни клуб не би продала ни Грујића ни Јовановића ни Рајковића, него би се сваких шест месеци појачава допунском селекцијом. Ми бисмо и јаре и паре. Да имамо резултате и функционишемо, а да не продајемо играче. У сталном смо раскораку између жеља и могућности. Можда је то и могло боље, али ми је као професионалцу савест чиста јер верујем да сам са сарадницима дао максимум да остваримо велике и спортске и пословне циљеве. Треба имати реалне циљеве. Ми на Скупштини нисмо ни обећали Лигу шампиона и Лигу Европе. Обећали смо да ћемо бити шампиони – подсетио је Терзић.

Клуб се, за разлику од ранијих периода, сада углавном финансира из сопствених прихода.

Ми смо већ ове сезоне обезбедили 8,35 милиона евра: 1,25 милиона од УЕФА, 200 хиљада од ТВ Права, 700 хиљада од улазница, 1,4 милиона од Ибањеза, 2 милиона од Катаија, 800 хиљада од Телекома и 2 милиона поменута половина уговора са Гаспромом. Могли смо да продамо Катаија за више. Имали смо Локомотиву и Бешикташ за 3 милиона и 20 одсто. Он није хтео тамо. Били смо немоћни. Он је хтео Шпанију. Селта је осетила наше тешко стање и почела је да нас уцењује. То нисмо хтели да дозволимо, рекли смо – нећете нас уцењивати. Онда смо рекли Катаију – остаћеш у Звезди јер си један од најбољих играча у последњих десет година, носиш десетку, али интерес Звезде је да потпишеш нови уговор. Причали смо пар дана, а онда је Катаи сам предложио да се одрекне 350.000 евра које су му припадале од трансфера, јер се толико одрекао и у Олимпијакосу када је долазио без обештећења па је Звезди остало чисто два милиона. Практично, то значи да смо га продали за 2,35 милиона евра и 20 одсто од будуће продаје. Посебно нам је драго да смо све те играче довели без обештећења. И Катаи и Ибањез. И Звезда је зарадила чистих 3,4 милиона евра. А Катаи вреди онолико колико на тржишту понуде. Сада се спинује са његовом вредношћу, па што га селектор није звао у претходној акцији међу чак 32 играча? Што је Олимпијакос био срећан само да га пусти? Не заборавити да ми играче продајемо из Сурдулице, Ивањице и Милановца, а не из Лиге шампиона. Сви питају за Катаија у Олимпијакосу. Мислите да га тамо хвале? Знате ли да је Бешикташ одустао од њега када су се распитали о карактеру. Има 25 година долази из слабог такмичења, не могу да га виде у јаком мечу, а није међу 32 играча у репрезентацији у претходном мечу. Ја да сам директор у Барселони довео бих га тамо, јер мислим да је феноменалан играч. Али, други га не виде. А не заборавите да смо Грујића продали за шест милиона који није био ни у А ни у младој селекцији него резерва у омладинској селекцији. А Грујић је добар играч, али неко то у омладинској селекцији није препознао, а ми јесмо. Тако је и са Катаијем – објашњава Терзић, и разјашњава ситуацију око Михаила Ристића.

Ево сада имамо понуду Макабија од два милиона и 20 одсто за Ристића. али сам предложио УО да се то одбије и највероватније ће тако бити. У њега изузетно верујем да ће бити бек на топ нивоу. Има сличну каријеру као Михајловић или Коларов. Лако је могуће да добије и капитанску траку у Звезди.

Продајом Ристића, клуб би приходовао још новца, међутим…

Са том цифром бисмо пребацили 10 милиона и за ову сезону. Наш буџет за цео клуб је 9,2 милиона, да живи. Проблем је што нас муче дугови. Прошле године смо више од 50 одсто прихода имали у односу на потребе, али смо морали да плаћамо дугове. Ово је прво руководство које није наставило тренд раста дуга. ни један кредит нисмо дигли, нити неком будућем руководству остављамо дугове у аманет. Ми причамо о милионима – два, три шест, а задњих десет година сви су одлазили за неколико стотина хиљада евра. Ми смо све то урадили на нашу процену. Нама је сада мало када доведемо за нула а продамо за два милиона. Могли смо ми да кажемо Алавесу, не може два, дајте осам, а они би рекли нека вам то да неко други и шта бисмо радили данас? Тек када Звезда буде имала унапред обезбеђен буџет моћи ћемо да се понашамо реално и кажемо – не занима нас ваша понуда. Али, за то треба време и капитал који ће неко уложити, а не да продајемо играче. Ко то треба да буде, не знам, али неко мора. У овим условима радимо изузетно добро и квалитетно. Аргументи говоре у нашу корист. Пре нас су из Звезде играчи одлазили без обештећења, а од када сам ја ту нико није отишао преко арбитраже. Не треба да причамо да ли су Грујић, Ристић, Рајковић, Грујић и Јовић талентованији од оних који су отишли за нула: Јанковић, Симић и Максимовић. А када сам дошао, Ристић и Јовановић нису имали никакве уговоре! Али, није реално да се са буџетом од 9,2 милиона игра Лига шампиона. Може да се деси, али није реално – објашњава Терзић.

Црвена звезда је начинила нови корак када је подмлађивање екипе у питању. У први тим се враћа талентовани голман Филип Манојловић.

Манојловић треба да докаже да је вредан наше одлуке да му се укаже поверење. У тренутку када нам је остала само лига прави је тренутак да дамо Манојловићу шансу. И свесни смо да ће грешити, али да имамо квалитет да остали играчи то надоместе. Прича о одласку Бабунског није реална. Да Звезда тргује са Динамом није реално и, уосталом, никакву понуду нисмо имали. Хуго остаје и са њим причамо о продужењу уговора. Имали смо понуду од 1,5 милиона за њега, али смо је одбили. За Катаијеве позиције смо имали замене, за Хугову немамо.

Грешке у избору играча се дешавају, а један од њих је и бразилац Едсон.

Едсон је био грешка, али није доведен напамет. Он је играо са Каком у Сао Паулу пред пуним стадионима. Али, Јужноамериканцима треба времена за прилагођавање. Тако је било и са Борхом и Евандром. Али, Едсон није био профил играча за нас. Мислим да остала појачања нису промашај. Постигли смо максимум са парама које смо имали. Није лако наћи комаданта одбране. Неки играчи нису хтели да причају без милион евра. А неки клуб из Солуна има приватника, руса Савидиса који им да тај новац и спреман је да ризикује. Јавност је спинована причом о платама играча. Они су покривени продајом једног играча, али ми морамо да живимо да не продајемо играче. А то није могуће када те дугови једу. Клубови који играју Европу не живе од трансфера. Највише зараде од ТВ права, спонзора, навијача, а мало од продаје. Наполи прода Игуаина за 94, али потроши 120 милиона евра. Биће ово тешка сезона за нас јер морамо много дугова да сервисирамо. Али, жао ми је што нисмо још више ризиковали, што нисмо узели кредит од три милиона и купили три-четири топ играча.

Звездин генерални директор је прокоментарисао и одлуку дисциплинске комисије поводом суспензије Предрага Сикимића.

Ово са Сикимићевом казном је иживљавање дисциплинске комисије. Можда је неумесно правити поређења код повреда играча, али комисија нема критеријуме. Миленковић је избацио Бојића из Чукаричког годину дана са терена и добио четири меча, а Сикимић је добио 11 мечева. Према свему што се догађа и у шта верујемо, Живковић ће се вратити на терен за месец дана. То је дивљање комисије за ненамеран старт. Али, није ово први пут. Ја када сам ушао код судија први пут у животу добио сам шест месеци, а Марко Николић у првом мандату уради то и добије 200.000 динара, а сада нешто слично и опет буде кажњен новчано. Битно је да директор Звезде добије забрану шест месеци.

За крај, Терзић је објаснио и однос клуба са државом.

Звезда без државе не може. Можда смо се мало склонили са грбаче државе, али нећемо моћи да опстанемо без ње. Многи питају зашто се стално захваљујем премијеру Александру Вучићу. Па без њега бисмо били мртав клуб. Не због тога што нам даје новац него зато што нам његова подршка много значи на свим пољима.

Претходни текстЗвезда улепшала Филићима полазак у школу
Следећи текстЗоран Филиповић: Школа и Звезда могу заједно