Саопштење поводом дешавања у Новом Пазару

54

Фудбалски клуб Црвена звезда најоштрије осуђује дешавања у Новом Пазару на првенственом мечу који је наш клуб играо у недељу против екипе из тог града. Недопустиво је да спортска борилишта служе за изражавање верске и националне мржње.

ФК Нови Пазар је послужио као полигон за промоцију национализма и шовинизма, а чињеница да је у елитном рангу нашег фудбала омогућује да се поруке такве садржине гласно чују. Јасно је истакнуто свим актима светске, европске и наше куће фудбала да политици нема места на трибинама.

Скандирање против ове државе и овог народа ни једног тренутка није наишло ни на какву осуду ФК Нови Пазар, док су наши навијачи више пута опомињани за увредљива скандирања. Неки очигледно нису свесни у којој држави живе и труде се да је на сваком кораку пониште и омаловаже.

Такође, недопустиво је да наши навијачи улазе у град као у ратну зону јер не постоји други начин да им се гарантује безбедност. Да у својој земљи навијачима нашег клуба није омогућено да у нормалним условима прате свој клуб.

Нико не брани навијачима да буду уз Нови Пазар, али неки су изгледа решили да је битније бити против Звезде и Србије. Њих Нови Пазар не занима.

А показало се да не постоји ни основна толеранција када су нашем играчу Гелору Канги упућивани расистички повици.

Зато Фудбалски клуб Црвена звезда позива све надлежне органе да реагују адекватно како би се коначно окончала ово потпуно ненормална ситуација.