Сасуоло – ривал Црвене звезде!

114

Данашњи жреб у Ниону отклонио је све дилеме око парова плеј-оф утакмица за Лигу Европе.

Црвена звезда ће играти против италијанског представника Сасуола у последњој квалификационој препреци пред пласман у групну фазу Лиге Европе.

Први дуел биће одигран 18. августа у Италији. Реванш је на програму 25. августа у Београду.

Противник који долази из Италије је клуб дуге и не пребогате историје. Основан је давно, почетком треће деценије двадесетог века, али је свој пробој у елиту италијанског фудбала доживео тек када је лига почела да слаби. У трећи ранг италијанског фудбала су ушли пре десет година и у првој години борбе за серију Б нису имали успеха. Тада на клупу са севера земље седа једно познато тренерско име. Масимилијано Алегри је био човек који је избориo историјски успех, освајање титуле у Серији Ц и пласман у другу лигу, по први пут у клупској историји. За нови искорак је требало много времена. Алегри је напустио клуб, Мандорлини није био довољно добра замена, а Стефано Пиоли је два пута играо бараж за улазак у елиту и оба пута је остао кратких рукава.

Најбитнији тренер за историју клуба из Емилија-Ромање је Еузебио Ди Франческо. Човек који је на функцију дошао у лето 2012. изборио је промоцију у најјачу италијанску лигу и бележио значајне резултате у њој. Ситуација на почетку сезоне 2013/14 није била охрабрујућа и борба за опстанак је била изузетно напорна. Први гол у Серији А је постигао Симоне Заза, италијански репрезентативац и фудбалер Јувентуса док је најбољи играч екипе у тој сезони био Доменико Берарди, момак који и данас предводи напад зелено-црних.

У јануару 2014. је Ди Франческо добио отказ, али је на посао враћен после неколико месеци. Алберто Малезани је био тренер у тој паузи, а Ди Франческо се поново вратио на клупу када је било најбитније, да избори опстанак са клубом који је довео до највећих успеха у историји. Сасуоло се наредне сезоне није борио за опстанак већ је сигурно држао место у средини табеле. То је био јасан сигнал да је време за нови искорак.

Сезона 2015/16 је најуспешнија у историји клуба. У фото-финишу је Сасуоло обезбедио шесту позицију. То би било довољно за излазак у Европу уколико Јувентус освоји италијански Kуп победом над Миланом. Голом Алвара Морате у продужецима, чета Еузебија Ди Франческа се нашла у квалификацијама за Лигу Европе. Први пут у историји.

Деведесет и пет година дуга историја клуба је добила још једну ставку. Први излазак у Европу је био против екипе Луцерна. Меч у Швајцарској је завршен резултатом 1:1. Једини стрелац за екипу Сасуола је био Берарди из пенала, у финишу првог полувремена. Домаћин је водио и промашио пенал након изједначења. Реванш је одигран у Ређо Емилији, јер домаћи терен Сасуола не испуњава услове за европске утакмице. Поново је Берарди био најбољи играч екипе, постигавши два гола. Стрелац трећег, оног који је оверио пласман у плеј-оф, је био Дефрел, француски интернационалац.

Екипа игра некарактеристичан фудбал за италијанске услове, са јако мало странаца у клубу и готово увек у формацији 4-3-3, која на Апенинима није толико популарна.

Претходни текстЗвездини првотимци брусе форму на Јахорини
Следећи текстБожовић пред гостовање у Лучанима