Себићу сребро и национални рекорд у Минхену

90

Последњег дана Светског Купа у Минхену стрелац Црвене звезде Миленко Себић окитио се сребром малокалибарском пушком из тростава, оборивши притом два властита државна рекорда.

У квалификацијама је Себић погодио 1.183 круга, три више од националног рекорда, који је постигао на Европском првенству прошле године, и три мање од најбољег светског резултата свих времена у власништву Руса Назара Лугинеца. У финалу је „убио“ 460,1, чиме је за 1,1 круг поправио свој државни рекорд финала, који је држао од 2014. године.

Миленко Себић је одлично стартовао у квалификацијама. Најтежим, клечећим ставом, је „убио“ 396 кругова. Лежећим је погодио један мање од максимума – 399. Дуго је био у вођству и на путу да достигне светски рекорд Назара Лугинеца (1.186). Међутим у завршници му је понестало снаге и концентрације. У последњој серији, трећој у стојећем ставу је забележио 95 кругова, па је у финале ушао као трећи, са 1.183, колико је погодио и олимпијски шампион Николо Кампријани (Италија). Славни Американац Метју Емонс је „убио“ један више.

Себић је и на почетку финала потврдио да је спреман за високе домете. После клечећег става (15 метака), држао је челну позицију. Након 15 хитаца лежећим ставом вођство му је преузео Емонс. Преостао је још 15 хитаца из стојећег става. После првих десет из трке испадају по двојица, а после сваког наредног по један стрелац. У једном тренутку Себић се пао на пето, па се попео на треће и у финишу се вратио на друго место, које је сачувао до краја, иза данас неприкосновеног Емонса . Американац је злато освојио са  464,1 кругом, чиме је за 0,4 круга надмашио досадашњи светски рекорд Кинеза Зиченга Хуија, са СК у Рио де Жанеиру у априлу.

Претходни текстТурнир у Бечу за 2007. годиште
Следећи текстЈуниори у финалу домаћег првенства