Вечити дерби за Звездин излазак из летаргије

35

Такмичење у плеј-офу наставља се већ средином седмице утакмицама осмог кола, а Црвена звезда у четвртак од 17 часова и 15 минута гостује на Бањици вечитом ривалу Партизану.

Уочи претходног дербија црвено-бели су имали два освојена бода, а толико имају и сада након шест претрпљених пораза који су дошли као последица више фактора од некомплетног састава услед повреда, самим тим и слабијих партија, честих падова у игри и грешака током утакмица, тако да је екипа пала на шесто место и имајући у виду најтежи могући распоред до краја сезоне тешко ће успети да се помери бар позицију изнад ако одмах не тријумфује већ у четвртак.

Ако би негде и могли до бодова онда је то предстојећи вечити дерби против Партизана. За разлику од ривала који се бори за висок пласман и излазак на евро сцену, екипа Ненада Перуничића може потпуно растерећено да приступи мечу, јер је још раније испала из свих комбинација за пласман у регионалну лигу и међународна такмичења. Екипа је и у последњем мечу против Спартака на домаћем терену правила грешке својствене младим тимовима. Било је ту и пасивних напада, неискоришћених прилика за контру, промашених седмераца, али и нешто мање грешака у додавањима него раније. Играо је и ровити Мандић, међутим и он и Драгутиновић су били далеко од својих најбољих партија као лидери ове екипе. Звездином тиму и поред свих проблема као да недостаје она глад за победама и жар у игри који су имали у Супер лиги када су се налазили у великој серији тријумфа, јер је сада тешко пронаћи мотивацију када се тако рано изгубе све шансе за висок пласман поред свеприсутног умора. Чврста одбрана Суботичана на Звездаше је деловала као непробојан зид у многим моментима, али су најмлађи успели да је пробију, посебно Спасоје Гачевић, који се истакао снажним ударцима из даљине и постигао пет голова, док је Филип Леовац у два наврата успешно прошао и затресао мрежу.

За дерби екипи из Љутице Богдана не би смело да понестане мотива, јер је ствар престижа бити најбољи у граду, бар што се тиче међусобног скора ове сезоне, где су ривали изједначени са по једном победом (22:20 за Звезду, 26:25 за Партизан) и ремијем (32:32). Црно-бели су се на последња два дербија провукли и из заостатка успели да освоје бодове. Звезди су кола кренула низбрдо управо од минулог дербија у коме је прокоцкала пет голова предности. То је и један од кључних проблема екипе, што не може да одржи висок ниво игре током свих 60 минута услед одсуства Дамњановића, Матичића, Димитрића, Шотића и проблема са повредама које имају Мандић, Бојичић…

Екипа Ненада Максића сигурно је у много бољој форми без обзира на пораз против Војводине (23:25) у Новом Саду у минулом колу. Партизан нема таквих проблема око састава тима, тренутно се налази на трећем месту са осам бодова и бори се на излазак у Европу, тако да ће Ненад Максић и његов син Алекса, који је ове сезоне израстао у једног од најважнијих играча у екипи, сигурно као и раније, емоције и припадност црвено-белим бојама оставити по страни и пружити максимум за успех клуба. Одбрана Звезде биће на великим искушењима у покушају да заустави Немању Живковића који игра у животној форми и у плеј-офу не постиже мање од пет погодака ни на једном мечу. Поред корпулентног бомбардера Стевана Сретеновића ту су и непредвидиви Михајло Радојковић, Лазар Кукић, Живан Пешић, капитен Игор Мршуља и голман Александар Томић, који често могу да донесу превагу. Податак да су водили против браниоца титуле Војводине на гостовању резултатом 18:14 на двадесетак минута пре краја довољно говори колико ће црвено-бели морати да пруже како би избегли нови неуспех у плеј-офу.

Звездини адути могу бити голман Златановић, капитен Тодоровић, пивотмен Бабић, новајлија Павловић, млади Гачевић, одбрана мора бити много чвршћа и покретљивија, на граници искључења, боља реализација седмераца, буђење лидера екипе и крила, елиминација грешака у додавањима и падова у игри на најмању могућу меру. Једино максималним залагањем може се прекинути дуги низ пораза, јер ће касније против Металопластике и Војводине то већ бити много теже.

ПАРТИЗАН – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА
8. КОЛО ПЛЕЈ-ОФА
ЧЕТВРТАК, 19. МАЈ 2016.
СЦ БАЊИЦА – БЕОГРАД, 17:15 ЧАСОВА

Претходни текстИван Ивановић позива Звездаше на фешту
Следећи текстШампионски коктел за пријатеље клуба