Звезда остала без победе у надокнади времена

63

Црвена звезда је испустила победу у 151. вечитом дербију, и то у последњим минутима утакмице. Након 90 минута, вечити ривали су забележили 45. реми у историји.

На Звездином стадиону у суботу 16. априла одигран је 151. вечити дерби. Изабраници Миодрага Божовића у овај сусрет ушли су са 14 бодова предности након што су бодови освојени у првих 30 кола преполовљени. Међутим, без обзира на ситуацију на табели, сусрети између црвено и црно-белих увек носе посебну драж.

Најтрофејнији српски клуб одлично је отворио сусрет и у првих 20-ак минута није дозволио противнику готово да пређе половину терена. Прву прилику имала је Црвена звезда у петом минуту када је после центаршута Ибањеза, Ле Талек био највиши у скоку, али је тукао превисоко. Неколико тренутака касније Катаи је извео први од своја два соло продора. Други је приказао у финишу првог дела али је голман Шаранов укротио његов ударац. У другој половини првог полувремена фудбалери Ивана Томића су се мало тргли и дошли до даха, међутим нису успели озбиљније да угрозе Кахримана. Најбољи стрелац тима из Љутице Богдана, Хуго Виеира после једног дуела са противничким дефанзивцима, доживео је повреду која је учинила да ван терена проведе добрих пет минута.

Друго полувреме донело је много више узбуђења. Није било много изразитих прилика све до последњег квартала меча, али и поред тога публика је могла да ужива у сусрету са много дуела и тактичког надмудривања. Тренери Божовић и Томић нису калкулисали, али је важност утакмице довела до тога да се игра са много одговорности и посвећивања пажње дефанзивним задацима. Најава свега што се дешавало у смирај светковине српског фудбала, уследило је у 80. минуту када је Катаи одлично проигран од стране Ле Талека који је пресекао напад ривала и избацио рођеног Србобранца у ситуацију један на један из које је наш нападач шутирао у ноге Шаранову.

Доста живости и промену ритма црвено-белима својим уласком унео је Ристић, као и Сикимић који је заменио повређеног Хуга. У размаку од само једног минута поменути Ристић упутио је два шута ка голу вечитог ривала, и на тај начин најавио вођство Црвене звезде. Играо се 85. минут када је Плавшић, који је претходно ушао уместо Грујића којем је ово био последњи вечити дерби пред одлазак, повукао по левој страни, настала је гужва у шеснаестерцу где се најбоље снашао Сикимић. Звездин ветеран испалио је право топовско ђуле које се зарило у горњи угао. Настала је права ерупција одушевљења на највећем српском стадиону. У тим тренуцима црвено-бели били су надомак треће везане победе у сезони над вечитим ривалом.

Ипак, велико славље присталица најтрофејнијег српског клуба покварио је Евертон. После прекида за црно-беле, лопта се одбила на 35 метара где је сачекао тамнопути везиста, опалио из прве, лопта је Кахриману прошла кроз руке и завршила у голу. Треба још рећи да је голу комшија претходио црвени картон Рендулића. Бразилац је након поготка показао велики непрофесионализам и непримереном гестикулацијом провоцирао је домаће навијаче.

Чувар мреже Црвене звезде је тако од јунака претходног, израстао у трагичара 151. вечитог дербија. Међутим, узимајући у обзир целокупну сезону, Звездина јединица заслужује апсолутну подршку. Неправедно би било не поменути и одличну игру Цветковића који се после дуже времена нашао на терену, и после добре игре у Чачку, и на вечитом дербију је одиграо сасвим коректно и потпуно уштоповао Немању Михајловића.

Овим ремијем фудбалери Црвене звезде мораће да одложе славље и прославу титуле, барем за још два кола. Наредне недеље, изабраницима Грофа Божовића поново ће се супроставити Борац из Чачка.

Црвена звезда – Партизан 1:1 (0:0)
Стадион: „Рајко Митић“. Гледалаца: 37.523. Судија: Александар Васић (Нови Жедник). Стрелци: Сикимић у 85′ за Црвену звезду, а Евертон у 92′ за Партизан.
Црвена звезда: Кахриман, Цветковић, Рендулић, Луковић, Ибањез, Доналд, Ле Талек, Грујић, Срнић, Катаи, Виеира.
Резерве: Супић, Петковић, Едсон, Ристић, Бабунски, Плавшић,  Сикимић.
Партизан: Шаранов, Бандаловски, Гогуа, Јовановић, Богосавац, Евертон, Брашанац, Косовић, А. Стевановић, Михајловић, Илић.
Резерве: Кљајић, Јевтовић, Голубовић, М. Стевановић, Лукић, Божинов, Влаховић.

Претходни текстЦрвено-беле доживеле и трећи пораз у финалу
Следећи текстБожовић: Дешава се