„Куп девет вредности“

41

Гласање за јединствени трофеј – „Куп девет вредности“, које се одржава у оквиру четврте сезоне програма „Фудбал за пријатељство“ компаније Газпром, отворено је за све заинтересоване учеснике широм света!

„Куп девет вредности“ представља посебну награду програма „Фудбал за пријатељство“ која се годишње додељује светском фудбалском клубу који је показао највиши ниво посвећености свим вредностима програма „Фудбал за пријатељство“: пријатељству, једнакости, фер-плеју, здрављу, миру, посвећености, победи, традицији и части.
Награђени клуб ће бити изгласан од стране учесника програма „Фудбал за пријатељство“ који се налазе у улози младих Амбасадора – са циљем да промовишу вредности програма. Сви споменути учесници гласају за клуб за који сматрају да је остварио највиша достигнућа у спортском смислу и доброчинству.
 Први „Куп девет вредности“ додељен је ФК Барселона на трећем Међународном дечијем Форуму „Фудбал за пријатељство“ одржаном 2015. у Берлину. Деца која су гласала за тај клуб су тиме истакла његове иницијативе за подршку и развој омладинског фудбала, као и помоћ пружену младим фудбалерима из земаља у развоју. Награда од стране младих учесника Међународног дечијег Форума „Фудбал за пријатељство“ је уручена Рамону Понту, потпредседнику Фондације ФК Барселона.
У новој сезони програма „Фудбал за пријатељство“, учешће у процесу избора најзаслужнијег клуба – поред младих учесника „Фудбал за пријатељство“ – моћи ће да оствари било која особа из целог света. У циљу испуњења ове замисли, процес одабира победничког тима подељен је у две фазе.
Током прве фазе – у трајању до 25.априла – било ко ће моћи да предложи било који клуб за који сматра да је највише заслужио ову јединствену награду. Да би то учинио, од њега ће се прво захтевати да ре-постује једну од објава садржаних на званичној међународној веб-страници програма „Фудбал за пријатељство“ на Фејсбуку (https://www.facebook.com/FootballForFriendship), уз додавање хаш-тега са именом предложеног клуба. Кратка листа од 25 клубова биће формирана на бази резултата добијених из првог круга гласања. Са ове листе ће деца-учесници четврте сезоне програма „Фудбал за пријатељство“ моћи да бирају најзаслужнији клуб по њиховом мишљењу. Представници победничког клуба ће бити позвани на Форум „Фудбал за пријатељство“ током месеца маја у Милану, да би им деца својеручно предала ову вредну награду.

Током конференције за медије посвећеној отварању четврте сезоне програма „Фудбал за пријатељство“ која је одржана у Минхену, глобални Амбасадор програма, Франц Бекенбауер је позвао све заинтересоване да се укључе у гласање, изјавивши: „Куп девет вредности је сјајна идеја – и то не само за омладину која учествује у пројекту „Фудбал за пријатељство“ већ и сваког ко је чуо за ову иницијативу и жели да се укључи у њу. Са моје стране, желео бих да лично позовем све оне који су расположени да учествују и дају свој драгоцени допринос реализацији ове одличне идеје!“

Сваке године, „Куп девет вредности“ ће бити реализован од стране познатог немачког вајара Ахима Рипергера као уникатни примерак, посебно посвећен програму „Фудбал за пријатељство“.
Скулптура представља фигуру младог фудбалера који у својим рукама држи планету Земљу, обликовану у приказ фудбалске лопте. Овај призор симболизује будућност која се налази у рукама генерација које долазе, чија узданица су вредности у које верују и које промовишу.
Програм „Фудбал за пријатељство“ је званично подржан од стране УЕФА и водећих фудбалских клубова и академија, међу којима су се кроз досадашње године одржавања пројекта нашли Атлетико де Мадрид, Бешикташ, Челзи, Галатасарај, Интер Милано, Лацио, Шалке 04, Вест Хем Јунајтед итд. У 2016. години, освајач „Купа девет вредности“ ће бити одређен од стране деце из 32 земље које ће учествовати у четвртој сезони програма „Фудбал за пријатељство“: Алжира, Аргентине, Јерменије, Аустрије, Азербејџана, Белорусије, Белгије, Бразила, Бугарске, Кине, Хрватске, Чешке Републике, Француске, Немачке, Мађарске, Италије, Јапана, Казахстана, Киргизстан, Холандије, Пољске, Русије, Србје, Словакчке, Словеније, Шпаније, Швајцарске, Сирије, Турске, Украјине, Уједињеног Краљевства Велике Британије и Вијетнама.

Историјат

„Фудбал за пријатељство“ јесте међународни друштвено-одговорни пројекат за децу, основан унутар компаније Газпром, и одржава се у склопу друштвено одговорне иницијативе „Газпром за децу“. Пројекат „Фудбал за пријатељство“ има за циљ развој омладинског фудбала, као и промоцију толеранције и поштовања према различитим културама и етничким групама међу децом из различитих земаља. Кључна начела која подржавају и промовишу сви учесници су – пријатељство, једнакост, фер-плеј, здравље, мир, посвећеност, победа, традиција и част.
 Годишњи Међународни дечији Форум „Фудбал за пријатељство“ је најважнији догађај програма који спаја играче од 12 до 14 година из водећих фудбалских клубова. Први Форум одржан је 25.05.2013. у Лондону.
Специјална награда пројекта „Фудбал за пријатељство“ је „Куп девет вредности“, јединствени трофеј који се на годишњем нивоу додељује једном од професионалних клубова због изванредног залагања на примени друштвених иницијатива заснованих на кључним вредностима пројекта. Награђени фудбалски клуб бира се путем гласања младих Амбасадора пројекта „Фудбал за пријатељство“ које се одржава у свим земљама – учесницама пројекта.
 Форум „Фудбал за пријатељство“ ће омогућити прилику младим фудбалерима да опште са својим вршњацима из других земаља, као и са познатим спортистима и културним посленицима. После завршеног Форума, сви учесници ће традиционално присуствовати Финалу УЕФА Лиге шампиона.

О компанији Газпром
Газпром је глобална енергетска компанија. Њене главне пословне линије су геолошка истраживања, производња, транспорт, складиштење, прерада и продаја гаса, гасних кондензата и уља, продаја гаса као горива за возила, као и производња и тржишни пласман топлотне и електричне енергије. Компанија послује на територији Русије, Африке, Блиског Истока, Европе и Латинске Америке , као и у централној, јужној и југоисточној Азији.
 Газпром је највећа компанија на свету по резервама гаса и нивоу његове производње. Гас се допрема потрошачима у Русији и у још 30 земаља. Газпром се такође налази међу четири водеће фирме у Русији по производњи нафте, а поседује и значајне капацитете за производњу електричне енергије на територији Русије. Додатно, компанија Газпром заузима водеће место на светском тржишту у производњи енергената за огрев.
Следећи активну стратегију пословног развоја, Газпром велику пажњу такође посвец́ује друштвено-одговорним пројектима. Компанија пружа подршку бројним спортским организацијама и догађајима на међународном и локалном нивоу. Између осталих активности, Газпром је Званични партнер УЕФА Лиге шампиона, а додатно пружа подршку УЕФА Суперкупу и читавом низу светски познатих фудбалских клубова – Зениту из Русије, Шалкеу 04 из Немачке, и Црвеној звезди из Србије.

Претходни текстРадоњић: Морамо да дамо све од себе!
Следећи текстЗвезда испустила тријумф у Москви