Радоњић: Уз пуне трибине, можемо!

40

Кошаркаши  КК Црвена звезда Телеком отварају нову евролигашку сезону , против француског Стразбура, у четвртак од 19 часова у Комбанк Арени.

Ово ће бити први дуел ова два клуба у једном званичном такмичењу, француски тим је троструки узастопни финалиста домаћег плеј офа, и враћа се у Евролигу након сезоне 2013-2014, и клуб са најстабилнијим буџетом и највећим амбицијама у Француској у последњих неколико сезона.
Са друге стране, црвено-бели су пребродили изузетно тежак период обележен повредама играча на најбољи могући начин, и сада се окрећу великом изазову премијери против Стразбура.

О првој утакмици КК Црвена звезда Телеком и противнику на старту такмичења на конференцији за медије говорили су капитен Лука Митровић и тренер Дејан Радоњић:

Лука Митровић: „Ми смо за овај први евролигашки меч имали једну изузетно занимљиву припрему, са којом се нисмо сусрели толико често. 5 утакмица у 10 – 11 дана, са свим проблемима које смо имали, о којима смо причали пред почетак сезоне, а који су се чак и повећали како је време пролазило, али мислим да смо са релативно доста успеха завршили неки мини – циклус. Мислим да се ниво игре доста подигао, да смо се упознали, да се познајемо доста боље него што је то био случај пре почетка сезоне, што је доста битно за ове изазове што нам следе, а који су све већи и већи. У четвртак нас очекује екипа Стразбура, на папиру можда најслабија екипа у групи, али опрез мора да буде и те како велики. Класична Француска екипа, изузетно атлетски моћна која када им дозволите да се разиграју могу да буду изузетно неугодан противник, да праве проблеме свима, па и много већим екипама него што смо ми. Уколико ми наметнемо нешто што ми желимо, неки свој ритам који смо покушавали да наметнемо у првих 5 утакмица и који смо успевали да наметнемо у неким деловима, нису то били толико дугачки интервали колико ми желимо да они буду, али уколико успемо да продужимо временске периоде добре игре, мислим да имамо и те како велике и добре шансе да победимо у првом евролигашком мечу. Искористио бих прилику да позовем навијаче да у што већем броју дођу на ову утакмицу, можда име противника није атрактивно толико, колико су имена Реала, Фенера, Химкија, али у овом тренутку за нас је ово много битнија утакмица него што ће то бити утакмица против Реала и Фенера кући. Надам се да ће то и навијачи препознати и у што већем броју доћи у четвртак, и као доста пута до сада дати тај неки, поготово у овој ситуацији у којој смо ми сад, још неопходнији ветар у леђа”.

Тренер Дејан Радоњић, са друге стране, детаљно је „скенирао” врло добру екипу Стразбура, која је ове године формирана тако, да освоји национални шампионат, након три узастопна финала:

“ Пред сутрашњи меч против Стразбура, наша жеља је потпуно јасна, да пред нашим навијачима, уз одличну подршку која је увек била, можда сад кад нам је најпотребнија, дођемо до првих бодова. Стразбур је ове године поново под вођством њиховог селектора Колеа, направио тим са идејом да нешто што нису успели да ураде прошле 3 године, ураде кроз домаће првенство, буду прваци. Екипа која поседује изузетне атлетске способности, поседује и један систем игре који је можда другачији од других екипа у Француској, тако да постоји идеја, физиономија, имају искуство, потенцијал и на свим позицијама добре играче који могу да играју на високом нивоу. Оно што је карактеристично за њих а свима нама на уму је да и прошле сезоне, а и ове су почели да добро играју на страни. Имају могућност да могу квалитетно одреагују и да једноставно тога морамо да будемо свесни. Потенцијал играча на спољним позицијама, уз своје искуство које имају. Бабоа играч који је НБА потенцијала и великих могућности, такође уз Кембела играча који је такође на позицији 1, и са њима двојицом у пару дају добар квалитет могућности у игри пик&рол и 1 на 1. Ангажовали су искусног Колинса из Турова, такође играч који је прошле године играо у Евролиги, уз домаће играче и јако великог талента Лакомбеа који је наговештавао кроз млађе селекције да ће отићи врло високо. Момак који је на позицији 3, евентуално 4, Лалуп, с обзиром да Хауарда нема, имамо и Вимса који је изванредан играч на позицији на којој игра, са могућностима да игра 3 – 4, сада више вероватно 4, због одсуства Хауарда. Под кошем такође имају добру унутрашњу игру са Голубовићем, ту су и њихови домаћи играчи Фофана, Нтиликина, имају потенцијала и могу да праве различите ствари уз систем игре који они имају. У сваком случају не смемо да им дозволимо да се разиграју и да они воде игру, већ да ми будемо тим који ће имати у рукама оно што је потребно да градимо резултат и да кроз 40 минута градећи тај резултат дођемо до победе. Оно што сви знамо јесте да препознатљивост Црвене звезде свих ових година Евролиге, јесте амбијент који је присутан у арени. Наши навијачи праве разлику у европским оквирима, а ми јако добро знамо шта то значи. У овим околностима које су ту са тимом који је ове године овакав какав јесте, у овом тренутку и даље ослабљен захтева да наши навијачи буду са нама у највећем могућем броју и да заједничи покушамо да дођемо до победе. У овим моментима, у оваквим ситуацијама зна се шта значи разлика коју наши навијачи могу да направе, и да нам помогну да одемо изнад реалних могућности и у тренуцима када буде била добра игра буду наравно уз нас, али када буду периоду слабе игре, да нас дижу, да нам уливају самопоуздање, да уз хук са трибина дођемо до ове прве победе. Здравствено стање онога што је ту је добро, надам се да се неће погоршати до сутрашњег меча и да ћемо изаћи на терен и дати све од себе да будемо задовољни на крају”.

Екипа Црвене звезде Телеком тренираће у среду увече и четвртак пре подне, пред овај дуел, екипа Стразбура стиже у Београд у среду у 22 сата.

Претходни текстЦрвена звезда и Хонда опет у истом тиму
Следећи текстВесна Читаковић Ђуришић у Звезди!