Ментална снага и непоколебљив такмичарски дух

50

После пионирске селекције Црвене звезде Телеком која је тријумфовала на завршном турниру шампината Србије у Краљеву и Звездини јуниори окитили су се титулом првака наше земље. Занимљиво је да су црвено-бели успели да освоје шампионски пехар у јуниорској конкуренцији после седам година, а тријумф у Чачку била је круна сјајне сезоне у којој је јуниорски тим Црвене звезде забележио 24 победе из исто толико утакмица.

Тренер Звездиних јуниора Слободан Клипа веома је задовољан постигнутим резултатима, али и напретком који су у играчком смислу направили ови млади играчи. Дан после великог успеха стратег црвено-белих сумирао је утиске:

Имали смо велико оптерећење из тог разлога што смо до финала били једина непоражена екипа. Због свега тога у тај финални меч смо ушли стегнуто, у великом грчу. Иста ситуација је била и прошле године када смо до финала стигли без пораза, али смо то финале несрећно изгубили. Имали смо веома лоше проценте шута, промашивали смо слободна бацања, зицере, а тројке смо до 38. минута шутирали 17-0. Шутерска смо екипа, а две тројке смо погодили тек у последња два минута утакмице – почиње причу Клипа и додаје:

Колико смо били стегнути у првом полувремену говори и податак да смо убацили само 24 поена, али смо у наставку то успели да надокнадимо. У тешким ситуацијама, када је изгледало да смо на прагу пораза, играчи су показали да имају победнички карактер и зашто су непоражени целе сезоне. Видело се да имају велику менталну снагу, непоколебљив такмичарски дух и да се никад не предају – пононо истиче Клипа.

А противник је био најтежи могући:

Партизан има изванредну екипу  појачану првотимцима Маринковићем и Глишићем. То је дуго и брижљиво селектиран тим који је ове сезоне додатно појачана са два репрезентативца Јовановићем и Армушом. Показали су да могу да нам парирају, али смо на крају уз велику борбеност успели да их савладамо.

Звезда је тријумфовала тројком Немање Капетановића у последњим секундама, а Клипа је вратио филм на завршницу меча:

У финишу смо одлучили да правимо фаул. Партизан је имао два слободна бацања која је реализовао, али смо хтели да ми одлучујемо, односно да судбину држимо у својим рукама. Поставили смо комбинацију у којој је прва опција да прими лопту био Ракићевић, друга опција је био Аранитовић, а тек трећа Капетановић која се испоставило као добитна – кратко је застао Клипа и потом додао:

Остварили смо велики успех, али још већа сатисфакција постоји због тога што су ови играчи доста напредовали ове године. У млађим категоријама трофеји нису толико важни, али је важно да та деца науче да побеђују. Јер, не можете постати врхунски играч ако немате развијен такмичарски карактер и упорност који вас воде до победе. Да би неко од ових момака, који очигледно поседују таленат, постао врхунски играч, мора да се уложи још много труда и рада, јер само од тренинга ће зависити колико ће материјализовати свој таленат – објаснио је Клипа.

Сезона за Звездине јуниоре се не завршава овим турниром у Чачку:

За нас је ово била најбоља могућа увертира за финални турнир Евролиге који је на програму половином маја. Из тога разлога ово су врло важне победе за нас као подстицај и припрема за оно што нас чека у Мадриду. Тамо нам предстоји јако тежак посао јер ове године бранимо трофеј. Из тог разлога имамо бреме фаворита које није лако носити. Биће много квалитетних екипа, али потрудићемо се да се припремимо на прави начин – закључио је Клипа.

Претходни текстМитровић и Дангубић: Веома битан тријумф
Следећи текстПетровић и Вучић освојили фјучерс у Грчкој