Цедевита је изузетан кошаркашки пројекат

26

Почетак финалне серије плеј-офа АБА лиге се полако ближи. У борби за шампионски прстен регионалног такмичења противник Црвене звезде Телеком биће Цедевита, а први дуел заказан је за суботу у дворани Пионир од 21 сат.

После два дана заслуженог одмора након тријумфа у полуфиналној серији над Партизаном, црвено-бели су почели са припремама за дуеле са Загрепчанима. У Звездином табору апсолутно су свесни тежине посла који их очекује, али су чврсто решени да направе и последњи, одлучујући корак титулу шампиона АБА лиге.

Када се говори о Цедевити као клубу мора се истаћи да је то један изузетан не само кошаркашки, већ спортски пројекат на овим просторима. За релативно кратко време уз велика улагања и веома добар рад су успели да направе озбиљан клуб на нивоу читавог региона и да преузму примат у Хрватској. Без сваке сумње то је убедљиво најстабилнији клуб у финансијском смислу у читавом регион а шири, што је заиста реткост, а предњаче и по буџету што је за сваку похвалу – почиње причу Јака Блажич и потом додаје:

Цедевита поседује изузетно квалитетан тим, са великим бројем репрезентативаца, прави су спој младости и искуства и заслужено су се нашли у финалу. Одлично су покривени на свим позицијама и просто немају слабу тачку у тиму. Екипу предводе тројица најискуснијих играча Укић, Томас и Бараћ. О њиховим квалитетима излишно је говорити, али треба напоменути да Укић има двогодишње НБА искуство, да је носио дресове великих европских тмова попут Барселоне и Панатинаикоса. Марко Томас био је члан Реала, а Станко Бараћ је неколико година играо у шпанској лиги, бранио је боје и Анадолу Ефеса тако да су они били у прилици да играју много јаких и важних мечева у својим каријерама.

Великом искуству које Цедевита поседује Блажич додаје и снагу коју доносе млађи и веома талентовани играчи:

Миро Билан је један од најбољих центара лиге, Немања Гордић је у потпуности сазрео као организатор игре, док је Пилепић фантастичан шутер који може да погађа у серијама. Бабић игра у врхунској форми, Рамљак и Зубчић имају сјајне физичке предиспозиције, не треба заборавити ни Делаша, а Цедевита у својим редовима има и неке од најталентованијих играча Европе попут Жганеца и Араповића. Сви ови играчи које сам набројао сјајно су уклопљени у целину, а тај посао одлично је одрадио веома искусни тренер Јасмин Репеша, који зна како се освајају трофеји.

За посебну причу по речима Блажича је како је Цедевита стигла до финала регионалног такмичења:

Губили су у полуфиналној серији од Будућност са 2-0, али ниједног тренутка се нису предавали. Направили су потпун преокрет и добили су изузетно јак тим Будућности у наредне три утакмице. Тиме су показали велику ментални снагу, психолошку стабилност што заслужује велики респект. Мало екипа је после губитка у плеј-оф серији успевало да се врати после 0-2, али њима је то пошло за руком што довољно говори о њиховој снази и квалитету – кратко је застао Блажич и још једном истакако квалитет игара Цедевите и на евросцени:

У Евролиги ове сезоне победили су Макаби и то на њиховом терену, као и берлиснку Албу, такође у гостима, која је била најпријатније изненађење елитног такмичења, а савладали су Лимож. Били су веома близу и подвига у дуелу са заиста моћним тимом ЦСКА из Москве, али су изгубили буквално на једну лопту.

С обзиром на атрактивност противника и важности мечева Блажич сматра да ће Звезда имати велику подршку навијача која може бити од пресудног утицаја:

Имамо предност домаћег терена коју желимо да искористимо на прави начин. За то нам је неопходна максимална подршка навијача, јер нам је њихова енергија са трибина у исцрпљујућој серији утакмица преко потребна. Позивам их да нас бодре у што већем броју јер само заједно можемо до жељеног циља – закључио је Блажич.

Претходни текстЗвезда са Цедевитом за шампионски прстен
Следећи текстКалинић и Јовић посетили фудбалере