Започет пројекат „Школе фудбала Црвене звезде“

60

ФК Црвена звезда је започела пројекат сарадње са бројним школама фудбала на територији целе Србије.

У среду, 22. априла, 13 школа фудбала је постало део црвено-беле породице, а то је само почетак. Црвена звезда се труди, покушава и жели да прошири своју базу, да направи неке нове шампионе, да селектира неке нове Звездине звезде и да као таква максимално парира фудбалској Европи. О овом пројекту су пред медијима говорили директор маркетинга Црвене звезде, Горан Броћић, директор омладинске школе Срђан Васиљевић, легенде клуба – Драган Џајић и Владимир Петровић Пижон, као и Марко Грујић, један од фудбалера који је поникао у омладинској школи Црвене звезде.

Пројекат „Школе фудбала Црвене звезде“ данас званично почиње са радом. Пред нама су првих 13 школа фудбала са територије целе Србије. Наш план у будућности је да у сваком граду у Србији постоји школа фудбала Црвене звезде, да бисмо након тога пројекат проширили на регион и дијаспору. Циљ је да промовишемо фудбал, праве вредности и наравно Црвену звезду. Жеља нам је да јединственом обуком по плану и програму омадинске школе Црвене звезде и по плану промоције рада маркетинг службе, објединимо тај један сегмент који до сада није постојао у оваквој форми. Од данашњег дана ће све школе фудбала са којима сарађујемо носити име Црвене звезде, користиће грб Црвене звезде, и комплетну промоцију ће радити Црвена звезда. Полазници школа фудбала ће имати могућност да се друже и да тренирају под надзором стручних људи из Црвене звезде, легенди Црвене звезде, а неки од актуелних играча ће бити присутни на њиховим тренинзима и демонстрираће им своје вештине и способности. Овај пројекат има више битних циљева за Црвену звезду, а што се маркетинга тиче, нама је основни циљ да промовишемо фудбал и да промовишемо Црвену звезду – рекао је Горан Броћић.

Срђан Васиљевић је говорио о овом пројекту са фудбалског аспекта.

Драго ми је што су данас овде са нама руководиоци школа фудбала са којима започињемо званичну сарадњу. Знамо се од раније и имали смо до сада изузетну сарадњу, и драго ми је што се она данас представља звездашој публици и дечацима који су у вашим школама и који ће, надам се, сходно свом квалитету, једном задужити и дрес Црвене звезде. Ми смо у протеклом периоду били у незавидној ситуацији. Скаутинг и праћење талентованих дечака веома је компликовано због ситуације у којој клуб јесте. Интерес Црвене звезде је да све школе фудбала спроводе јединствен програм рада и да поштују концепт и принципе тренажног процеса за развој дечака од 5 до 11 година. То је управо период прве селекције, и у њему на глобалном нивоу мора бити велики број дечака, да би у каснијем периоду кроз рад у омладинској школи Црвене звезде и бављене индивидуалним развојем дошли до групе дечака која ће својим квалитетом заслужити да носи дрес првотимца Црвене звезде. Јако је битно да у том првом периоду заволе игру, да заволе клуб којем припадају, и да у том свом животном путу буду предодређени да са великом љубављу и страшћу играју и тренирају у Црвеној звезди. То знају момци који су поникли у овом клубу – колико је лепо играти у Црвеној звезди, и они су дочекали да данас буду првотимци нашег најтрофејнијег клуба – рекао је Срђан Васиљевић.

Почасни председник клуба и трећа Звездина звезда, Драган Џајић, можда је и највише позван да говори о овој теми.

Желим да подржим овај пројекат. Мислим да је то добар потез и да тако и треба да се ради. Посебно ми је драго што са моје десне стране седи ових пет дечака који су до прошле године играли за јуниорски тим. Сада су првотимци Црвене звезде и ово је тек њихов почетак. Очекујем да наредних година дају пун допринос и да искажу свој таленат пре свега у Црвеној звезди, јер смо клуб од кога се увек очекују успеси. На почетку су своје каријере, али пошто су добри момци и професионалци, знају шта се од њих очекује и иако су млади, добро је што су низ година провели у омадинском погону, гледали су утакмице, неки од њих су и скупљали лопте, и знају када је навијач Звезде задовољан а када није. Очекујем да ова сарадња донесе велики број квалитетних играча. Пратићемо њихов рад. Црвена звезда се никад неће одрећи неког играча са стране или из иностранства, али окосница Црвене звезде мора бити пет-шест играча који су поникли у Црвеној звезди, јер они најбоље знају и разумеју шта значи Црвена звзеда – рекао је Драган Џајић.

И четврта Звездина звезда, Владимир Петровић Пижон, са веома позитивним импресијама гледа на овај пројекат.

Могу само да кажем да сам тренутно у омладинској школи и желим свим тренерима да помогнем. Желим да помогнем и вама, школама фудбала, долазићу и код вас како бисмо заједно направили играче за Црвену звезду. Мислим да имам шта да покажем, да са вама попричам, да се посаветујем. Нећу много да причам,  много ћу више да радим – рекао је Владимир Петровић.

Првих 13 школа фудбала које ће од данашњег дана радити по плану и програму Црвене звезде, служећи се њеним именом и грбом су:

„Душановац“ – Београд, „Млади Орлови“ – Умка, „ОФК Црвена звезда“ – Ужице, „ФК Доњошорац“ – Шабац, „Пионир“ – Београд, „Српски орлови“ – Горњи Милановац, „Винер“ – Београд, „ОФК Футог“ – Футог, „Бубамара 2010“ – Лештане, „Петлић“ – Зрењанин, „ФК Арена“ – Крагујевац, „Жарково“ – Београд и „Врежина“ – Ниш.

За крај конференције, првотимац Марко Грујић који је поникао у Црвеној звезди, објаснио је какав је осећај проћи омладинску школу нашег клуба, а потом задужити и дрес првог тима.

Са 13 година сам дошао у Црвену звезду. Први тренер ми је био Зоран Перковић, и касније је било још много добрих тренера. Сјајан је осећај бити у клубу о којем сањам још од малих ногу. Испунио сам један део снова. Лука, Риле, Рајко су дошли са стране, и мислим да су већ након прва два или три месеца осетили ту драж коју носи Црвена звезда као клуб. Мислим да није тешко навићи се, и мислим да су на терену показали да заслужују дрес Црвене звезде, што нам је и циљ. Кроз пар сезона ћемо постати окосница Црвене звезде – рекао је Марко Грујић.

Претходни текстКарте за финале од четвртка у продаји
Следећи текстИН МЕМОРИАМ: Борисав Писић 1949-2015